2028 Reçetesi ve Reisimiz !

2028 Reçetesi ve Reisimiz !

Emeklilikte Yaşa Takılanları : emekli edeceğim diyen muhalefet hükumette bir gol attı.. Genç yaşta erken emeklilik : ekonomiyi allak bullak etti..

Emeklilerin maaşı az diyerek : Hükumeti vuran muhalefet ikinci golü attı..

CHP Genel Başkanı Özgör Özel , ziyaretleri ile hükumete 3. gol de geldi.

Kısaca son 2 yılda hükumet üç gol yedi , bir tek atağı gol bile yok ! Ama hükumet üretilen o kadar çok dedi kodu var ki Ak Partiyi içten içe yiyerek çürütüyor..

Son beş , hatta 10 yıla baktığımızda : Tayyip gitsin, Tank Palet Fabrikasını sattılar, ülkede sata sata toprak koymadılar. Gibi yüzlerce aslı olmayan olaylarla hükumeti yıkma planı yaptılar..

Son çözüm : Anap, DYP, MHP, BBP, SP, de siyaset yapan eski vekil belediye başkanı, yönetim kurulu üyelerini CHP’den 31 Martta belediye başkan adayı, Belediye Meclis üyesi yaparak CHP zafer kazandırdılar şimde hedef 2028 de Cumhurbaşkanlığını kazanmak !

Türkiye çok önemli değil : Bir ülkede enflasyon yüzde 90’ları zorluyorsa, risk primi 700’ün üzerindeyse, nüfusun yarıdan fazlası geçim derdindeyse, gelir dağılımı bozulmaya devam ediyorsa, demokrasi, hukukun üstünlüğü, eğitim kalitesi gibi sosyal ve siyasal göstergeler sürekli geriye gidiyorsa, o ülkede siyasal iktidarın oyunun hızla düşmesi, muhalefetin oyunun hızla artması gelir ki biz bunu belediye başkanlığı seçiminde gördük..

Sevgili okurlarım: Siyaset konularına doğrudan girmeyi sevmiyorum, ancak mesele bir yönüyle ekonomiyle ilgiliyse giriyorum. Ama bu kez siyasal bir yazı yazacağım ve muhalefet neyi yanlış yapıyor da oy oranını artırma yolunu bulduğunu sorun nerede kimde sorusunun yanıtını vermeye çalışacağım.

Kahramanmaraş Siyasetine bakıyorum 31 Mart seçimleri sonrası Ak Parti açısından yerde gezen bir siyaset var ama şehir de ise ak parti de siyaset yapan yok, sesi çıkan yok, bunları görünce Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan halen neyi bekliyor bilemiyorum..

Sevilmeyen vekiller , İstenmeyen Belediye Başkanları adayları ile Ak Parti her gün eridi biz yazdık sesimizi duyan olmadı..

Bugün ise : Belediyelerden SSK Primlerini alacağız – Belediye Şirketleri dahil dedi hükumet, muhalefet bunu kullanmaya başladı.. iktidar açık vermese Türkiye de her şeyden önce muhalefetin kendisine ait bir gündemi yok. Bulduğu pireyi deve yaparak yoluna devam ediyor..

Konuşmalarının, açıklamalarının büyük çoğunluğu siyasal iktidarın yanlış yaptığını düşündükleri konuları eleştirmeye odaklı. Cumhurbaşkanı bir açıklama yapıyor ya da bir adım atıyor, muhalefet partileri başlıyor bu açıklamayı eleştirmeye. Yanlış, elbette eleştirilmelidir ama yerine ne yapılacağı ya da yapılmayacağı da açıkça ortaya konulmalıdır.

Ekonomi – üretim- ihracat – tüketim- İsraf bizi öldürecek ama : Oysa muhalefetin seçimi kazanmaları halinde sosyal ve siyasal reformların tamamlanması konusunda belirli tarihler için hedefler koyması lazım.

Ekonomik konularda ise bir sonraki seçim tarihi olan 2028 yılının Haziran ayı için varılacak hedefleri belirlemesi gerekiyor. Bunu yapmak için 2028 yılında Türkiye’nin hangi aşamada olacağını tahmin etmeleri lazım.

Hedefler için örnekler vereyim: Yargı bağımsızlığının gerçekleştirilmesi. Somut olarak Hâkimler ve Savcılar Kurulunda yargı üyeleri dışında kimsenin yer almaması ve atamaların yürütmeden tümüyle bağımsız yapılması gibi..

Eğitimin tümüyle bilimsel temellere oturtulması, analitik ve sorgulamaya dayalı bir eğitim sistemine geçilmesi. Ak Partinin 22 yıllık iktidarında bu olmadı.

Enflasyonun yüzde 5’lere düşürülmesi için uygulanacak parasal ve mali politikaların belirlenmesi. Gelir gider dengesi kurulması ithalatımız 100 ise ihracatımız yüz 150 olmalı ki oooh nefes aldık demeliyiz..

Büyümede yüzde 5 oranının istikrarını, enflasyondaki düşüş hedefiyle çelişmeyecek biçimde sağlayacak önlemlerin açıklanması.

Tarımda yeniden : her köy evinde kırsal mahalle evinde inek, koyun, keçi tavuk beslenmeli herkesin bir bahçesi olmalı..kendine yeter konuma dönmek için alınacak önlemlerin ve desteklerin belirlenip paylaşılması.

Enerjide olabildiğince dışa bağımlılığı azaltmak için hangi yatırımlara öncelik verileceğinin ortaya somut biçimde konulması. Elektrikli otomobiller hızla yayılıyor ama petrol vaz geçilmez bir enerji , dogalgaz aynısı..

İthal girdilerin önemli bölümünü içeride üretebilmek için hangi politikaların uygulanacağının belirlenmesi gerek bu konularda muhalefetin projesi olmalı ki ben onlara oy vermeliyim..Bizi muhalefet Belediyelerin SSK parası ile siyaset yapıyor..

Bunlara mesela yolsuzluklarla nasıl uğraşılacağı, diğer sektörlerde neler yapılacağı gibi daha pek çok konu eklenebilir

Bu gibi önemli sorunları alt alta sıralamak bu aşamada artık kimsenin ciddiye alacağı bir program olmaz. Bu, Türkiye’de her zaman yapılan ve asla uyulmayan bir temenniler sırlamasından ibaret kalır.

Bu dediklerimin yapılabilmesi için muhalefetin önce bir sorunlar listesi hazırlayıp sonra bunların çözümü için takımlar oluşturarak, üniversitelerle, iş çevreleriyle, emek temsilcileriyle, esnafla, çiftçiyle danışarak her gün neler yapılacağını ele alan programlar hazırlamalı, sonra bütün bu konuları bir araya getirip bir 5 yıllık plan olarak açıklamalı.

2028 öncesi bunu görmeliyiz.. Sorunlar listesi ve çözüm önerileri konusunda benim Yapısal Reformlar Kuşkusuz yapılacak çok fazla iş olduğundan bazı öncelikler saptayıp önce onların çözümü için genel plan içinde bir öncelikli plan oluşturulabilir.

Bu teklifim yerine getirmeleri halinde muhalefet, iktidarı eleştirmekten ve iktidarın peşinden koşmaktan çıkıp kendi programını anlatmaya başlar. Böyle bir programın açıklanması yerli ve yabancı yatırımcılar nezdinde önemli bir itibar sağlar.

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi