"Haftada Bir Kelle Paça Yiyelim!"

"Haftada Bir Kelle Paça Yiyelim!"
Kahramanmaraş – Şifa Kaynağı Kelle Paça'nın özellikle ayak paçanın haftada bir defa yenmesinin sağlık açısından çok önemli olduğunu belirten Hacı Fidan şunları söyledi: "60 yaş üstü iseniz mutlaka kelle paça yemeniz gerekir," dedi.

Fidan Paça Sahibi: Hacı Fidan

"Haftada Bir Kelle Paça Yiyelim!"

Gülay Doğan

Kahramanmaraş – Şifa Kaynağı Kelle Paça'nın özellikle ayak paçanın haftada bir defa yenmesinin sağlık açısından çok önemli olduğunu belirten Hacı Fidan şunları söyledi: "60 yaş üstü iseniz mutlaka kelle paça yemeniz gerekir," dedi.

Maraş Kelle Paçasının ününün dünyanın her yerinde bilindiğini, kelle paçanın Maraş'ta yenmesi gerektiğini ifade eden Hacı Fidan, mesleğe Mehmet Ali ustanın yanında başladım. Mesleğe babam Mehmet Ali Fidan yanında 1960 yılında başlaması ile 1980 yılında biz de babamızın yanında mesleğe çırak olarak başladık.

kelle-paca-3.jpg

Benim iki oğlum var, beraber çalışıyoruz. Dededen toruna Kelle Paçacı aileyiz. İyi kelle paça 10 saat suyunun kaynaması ile ortaya çıkacağını söyledi. Allah nasip ederse, ben de bu arada tabii ki çocuklarımız büyüdü. Artık onlara devredeceğiz. Ortaya şu manzara çıkıyor: Dededen toruna Kelle Paçacı aile. İnşallah elimizden geldiği kadar babamızdan aldığımız lezzeti çocuklarımızla beraber bir sonraki kuşaklara ulaştırmaya çalışıyoruz. Mesleğimi severek yapıyorum. Öncelikle bana bu mesleği öğreten hem babam hem ustam ona çok teşekkür ediyorum. Ustam bana böyle bir mesleğe aşıladığı için. Mesleği aşığım. Elimden geldiği kadar daha fazlasını yapıyorum, hijyen ve temizlikle önem veriyorum. Bizi tercih eden müşterilere ayrıca çok çok teşekkür ediyorum.

haci-fidan-1.jpg

Hacı Fidan: "Kelle paçanın faydaları saymakla bitmez. Özellikle ayak paça, modernin adı kolajen, insan sağlığına daha çok faydalıdır. Sağlıklı bir bayanda otuz, otuz beş yaşına kadar vücut kendi kolajenini üretir. Otuz beş yaşından sonra sağlıklı bir bayanda vücut kolajen üretimini keser. Vücuttaki bir on yıl, on beş yıl kadar vücuttaki kolajeni eritir. Elli, elli beş yaşına gelen bir bayanda eklem yerlerinde ağrılar başlar. Ama ayak paça tüketmeyen insanlarda olur mu Ama ayak paçayı düzenli şekilde tüketen insanlar bu gibi durumlarından nadir karşılaşır.

kelle-paca2.jpg

Maraş Paça, Kelle Paça, Ayak paça faydalarını saymakla bitmez. Erkekler de gelince erkeklerde de tabii kadınlar doğurgan oldukları için biraz daha önde. Erkekler daha dayanıklı olduğu için sağlıklı bir erkek vücuttaki kolajen üretimi kırk, kırk beş yaşına kadar sürer. Kırk, kırk beş yaşından sonra vücut kendi kolajen üretimini keser. Vücuttaki kendi kolajenini bitirir. Bu da yaklaşık on on ile on beş yıl arası sürer. Erkeğin göre bir erkekle elli beş altmış yaşına geldiğinde bu eklem yerlerinde ağrılar başlar. Bunun da sebebi ilacı kolajendir. Tüm toplumun kesinlikle ve kesinlikle kolajeni tüketmesi lazım. Kelle paça tartışılmaz. 50-60 yaş üstü kadın erkek herkes haftada bir defa kelle paça yemesi gerekiyor.

Kelle paçanın faydaları saymakla da bitmez. Bugün toplumda kaşıkla yemek yeme bitti, çatalla yemek yeniyor, oysa en faydalı yeri suyunda oda tabakta kalıyor, yemek çatalla değil kaşıkla yenmeli. Bugün kaşık yemeği çok yaygın değil. Önceden her lokantalarda sulu yemekler pişerdi. Paçalar olurdu. Ama şimdi şu anda maalesef ki yok, kaşık unutuldu, çatalla yemek yeme dönemi başladı. Salatanın suyu bile tabakta kalıyor. İşte bunun şunu yemek yapan kalmadı. Yemeği de çatalla yiyoruz. Tabii çatalla yediriyoruz ama yemeklerin içinde en faydalı şu an kaşık yemeğidir. Evet kaşıkla yenen yemek çünkü kaşık yemeği dediğimiz zaman içine bütün hepsi girer.

*Fidan Paça olarak Mardin'de Şubemiz var, Kahramanmaraş Şehir Merkezinde şubelerimiz var. Mesela Maraş kelle paçasının olmazsa olmazı, somak eşkisidir. Bertiz bölgesinden özel Somakla yapıyoruz biz kelle paçanın içinde olmazsa olmazı Somak Eşki'yi başka yerde illerde bilmiyorlar. Şimdi sumak eski, Kahramanmaraş'a özgüdür. Birçok ilde yetişir. Yetişmediği yer yoktur ama sumak ekşinin kalitesi özellikle yüksek rakımlardadır. Burada mesele neredir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum