Şanslı Eşek Berit Dağında !

Şanslı Eşek Berit Dağında !
Şanslı eşek ise mor çiçekler arasında keyifle karnını doyura dursun, ozanımızın söylediği gibi : Dünya gözü açtım yerim gurbettir , Ben sılaya, sıla bana hasrettir , Ağlayıp sızlamak zor olmaz şimdi

Şanslı Eşek Berit Dağında !

BEKİR DOĞAN

AFŞİN - Havaların ısınması ile yaylara göç başlayan Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde Berit Dağına çıkan yaylacılar kurbanlık hayvanlarını eşeklerini çayır çimene salarak yaza merhaba dedi..

Aşık Mahsuni Şerifi : Yine yükseklerden uçarsın gönlüm , Binboğa dağında kar olmaz şimdi, hey, ömrüm hey , Bahar gelsin mor çiçekler açılsın , Yaylalar yas tutar yâr olmaz şimdi, deh, deh, deh, dumanlı dağlar oy , Yaylalar yas tutar yâr olmaz şimdi, diyerek Berit Dağının karşısında bulunan Binboğa dağlarına selendiği gibi..

Göksun İlçesi oldukça engebeli topraklar üzerine kurulu olup, en yüksek noktası 3.050 metre ile Berit Dağı’dır.

sansli-esek.jpg

Toros kıvrım dağlarının bir parçası olan Berit Dağı’nın yapısı Paleozoik yaşlı katmanlardan oluşmuştur. Dağın kuzeye bakan yamacında, doruğa bakan yerlerde, buzul döneminden kalma buz yalakları vardır. Kahramanmaraş , Göksun Afşin ilçesinin ortak değeridir..

Kahramanmaraş Afşin ilçesinde bulunan Binboğa Dağları Akdeniz Bölgesi içinde Orta Toroslarda yer alan ve 4. Zaman'da oluşmuş dağlardır. Binboğa Dağları Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri arasında kalır. Doğusunda Afşin Ovası batısında ise Dibek Dağı bulunur. Güneyinden Göksun Çayı geçer.

Binboğa dağında ki bin bir çeşit çiçekten bal yapan arıların balı Meşhur olup, Hayvan besleyenler için ise doğal meradır..

Afşin, Elbistan, Göksun da küçük ve büyükbaş hayvan besleyenler Berit dağı, Binboğa dağın çıkmaya başladı.

afsin-yaylasi.jpg

Şanslı eşek ise mor çiçekler arasında keyifle karnını doyura dursun, ozanımızın söylediği gibi : Dünya gözü açtım yerim gurbettir , Ben sılaya, sıla bana hasrettir , Ağlayıp sızlamak zor olmaz şimdi Berit, Binboğa dağlarında gezmek gerek,” diyor ya bugün yaylalara çıkanlar şanslı..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.