Güne kahvaltıyla başlayın

Güne kahvaltıyla başlayın
Dedelerimizin Nenelerimize söylediği gibi : Sabah şorası ( Çorbası) kışın kelle paça ile Kahvaltı iyi beslenmenin anahtarı, “olmazsa olmaz” ön şartıdır. Hangi yaşta olursanız olun vücudunuz güne lezzetli ve dengeli bir kahvaltı ile başlamak ihtiyacı

Güne kahvaltıyla başlayın

BEKİR DOĞAN

KAHRAMANMARAŞ - Sabah namazdan sonra gün doğarken yürümek, sonra ise çok güçlü bir kahvaltı- sabah yemeği yiyerek başlayın !..

Kahramanmaraş’ın yerli milli doğar ürünleri ile eğer güne enerjik bir başlangıç yapmak istiyorsanız bunun ilk şartının güçlü bir kahvaltı olduğunu unutmayın.

Dedelerimizin Nenelerimize söylediği gibi : Sabah şorası ( Çorbası) kışın kelle paça ile Kahvaltı iyi beslenmenin anahtarı, “olmazsa olmaz” ön şartıdır. Hangi yaşta olursanız olun vücudunuz güne lezzetli ve dengeli bir kahvaltı ile başlamak ihtiyacı duyduğunu sakın unutmayın..

Kahramanmaraşlılar : "Sabah aşını ye işine başla " derlerdi eski den bazen de şoramızı ( çorbamızı ) içmeden işe başlamak derlerdi ! bugün ise adı kahvaltı oldu.. Günü üçe bölelim: Sosyal ihtiyaçlar, Çalışma ve uyuma ! Yatsı Namazı sonrası yatarak Sabah Namazına kalkarsanız, güne zinde olarak uyanırsınız, Bir önceki son yemeğinizi bir önceki akşam saatlerinde yediniz. Bedeniniz akşamın geri kalanında ve uykunuz süresince o yemekteki enerjiyi kullandı. Sabah uyandığınızda geçmiş gününüzün en uzun açlık dönemini yaşamış olarak kalktınız, kan şekerinizin sabah aç karna günün en düşük seviyelerinde olmasının sebebi bu..

Enerjiniz en alt düzeye indi, deponuzdaki yakıt -şeker- neredeyse bitme noktasına geldi. Bol miktarda enerji harcayacağınız, yani ciddi miktarlarda enerjiye ihtiyaç duyacağınız kocaman bir gün sizi bekliyor. Düşünecek, yazacak, çizecek, güç, kuvvet harcayacak işleriniz olacak. Yemek yapacaksınız, ev temizleyeceksiniz ve koşturacaksınız. Kısacası koca bir gün enerjiye ihtiyaç duyacaksınız.

Bu enerjiyi hem nicelik, hem nitelik olarak en iyi düzeylerde karşılamanız şart. Ayrıca gece boyunca enerjinizi karşılayan kaslarınızın içinin yeniden glukojen ile doldurulması bakımından da güçlü bir kahvaltı yapmanız gerekiyor.

KAHVALTIDA NE YEMELİ?

Özetle sağlıklı beslenmenin ilk şartlarından biri güne iyi bir kahvaltı ile başlamaktır. Kahvaltıyı elma, nar, portakal veya diğer meyve sularıyla zenginleştirmek, taze meyvelerle lezzetlendirmek, peynir, zeytin yanında, salatalık, domates, yeşilbiber gibi sebzeleri ihmal etmemek ve sık sık kahvaltı gevrekleri eklemek gerekiyor. Menemen de mükemmel bir seçenek. Çökelek, lor peyniri ise harika zenginliklerimiz.

Araştırmalar sabah kahvaltısı yapanların daha az kilo aldığını, kilo kontrolünde daha az zorlandığını gösteriyor. Düzenli kahvaltı yapanlarda hipoglisemi ihtimali düşüyor. Bellek sorunları, odaklanma güçlükleri daha az görülüyor. Kansızlık, iştahsızlık, yorgunluk gibi problemlere daha seyrek rastlanıyor.

Kısacası sağlıklı biri olmak için kahvaltıyı ihmal etmemek şart. İster bir dilim ekmek-bir parça peynir, ister bir bardak süt-bir iki parça bisküvi, isterseniz bol sebzeli mükemmel bir omlet yiyin ama her sabah düzenli kahvaltı etmeyi sakın ihmal etmeyin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum