“Deprem Sonrası Yoğun Çalışıyoruz “

“Deprem Sonrası Yoğun Çalışıyoruz “
Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki , Cumhuriyet Başsavcı vekili Habibullah Keser Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hakdiler Pehlivan basın ile tanışma toplantısı yaptı.

Başsavcı Ramazan Murat Tiryaki

Deprem Sonrası Yoğun Çalışıyoruz “

BEKİR DOĞAN

KAHRAMANMARAŞ / Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki , Cumhuriyet Başsavcı vekili Habibullah Keser Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hakdiler Pehlivan basın ile tanışma toplantısı yaptı.

Kahramanmaraş’ta görev yapan ajans muhabirleri ve yerel gazetecilerle Kahramanmaraş Adliye Sarayı da yapılan tanışma ve bilgilendirme toplantısında Başsavcı Ramazan Murat Tiryaki : “ Biraz geç kalan bir toplantı ama bunu hiç olmazsa senede iki defa yapalım istiyorum, sizler bizi çağırdığınızda geliriz,” diyerek sözlerine başladı.

İlimizde ki gazetecilerin tamamına yakının katıldığı tanışma ve bilgilendirme toplantısında Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki ve vekilleri Habibullah Keser ve Hakdiler Pehlivan ile 6 Şubat 2023 gününden bugüne kadar geçen süreci anlattı.

Türkiye’nin dört bir köşesinden deprem sonrası ilimize yardıma gelen Cumhuriyet Savcıları deprem sonrası vefaat ve hasarlarla ilgili olarak : Kahramanmaraş genelinde

41 bin soruşturma açıldığını söyledi.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki : “ Deprem Soruşturma bürosu , ihbar bürosu, zaman aşımı bürosu , uzlaşma bürosu kurduk, özellikle ihbar edilen kişilerin kişilik haklarının zedelenmemesi için kişilerin zedelenmeme hakkı önemli hak..bunu koruyarak çok gizli soruşturma yaptık..

Vatandaşın mağduriyetine sebep olmamak için çok gizli araştırma yapıyoruz , ihbarın doğru olup olmadığına bakıyoruz, bu hassasiyeti gösteriyoruz.. bundan sonra da göstermeye devam edeceğiz..

Kahramanmaraş’ta 2022 yılında 2751 adet ihbar dosyası geldi.. bunlar karara bağlandı.. Geçtiğimiz yıl hızlı artış oldu bunun sebebi deprem diyen Başsavcı Ramazan Murat Tiryaki: “ Depreme bağlı olarak 2023 yılında 31 bin ihbar dosyası geldi , bunlar titizlikle inceleniyor.. doğru olanların gereği yapılarak dosyası açılıp mahkemeye intikal ettiriyor bundan sonraki yetki Mahkememin..

Anam, Bacım, Eşim , kızım vs. Kadın benim için çok önemli,

Kadına Karşı Şiddet olayını : çok hasası, bu konuda gelen ihbarı anında değerlendirerek inceliyoruz.. bu soruşturmaları ise çok gizli tutarak inceliyoruz.. gereğini yaparak mahkemeye sevk ediyoruz..

Bir soru üzerine Başsavcı : Tiry.aki , “ Uyuşturucu kullanımı : yaygınlaşıyor, sadece Kahramanlaşmakta değil Türkiye genelinde il ve ilçelerde uyuşturucu kullanımı yaygınlaşıyor.. Biz adliye bölümüne bakıyoruz güvenlik güçlerimiz mücadele veriyor.. satıcıları, imalatçılarını dosyasını açarak mahkemeye sevk ediyoruz..

Tiryaki : “ Uzlaşma müessesi : yüzde 92 başarı ile devam ediyoruz.. bu yeterli değil bunu daha çok yükseltmemiz gerekiyor..

Depremle Beraber : Deprem soruşturması

11 bin 512 soruşturmasını açtık..

10 bin neticeye bağladık.. diğerleri ile ilgili soruşturma devam ediyor..

2000 kişi kendi evinde vefaat etti.. Apartman gibi yerlerde sitelerde 700 civarında bina var, 200 bitirdik 500 elimizde dosya var.. bununda bitmesi için Üniversitelerden rapor bekliyoruz.. gelen dosyalarda ilk baktığımız ise :

Tutkulu dosyalarından başladık.. öncelik elimize aldık..

Biz göreve geldiğimizde bilir kişi raporu yoktu.. Türkiye de 11 ile bir üniversite bakıyordu.. biz tüm üniversitelere yazı yazdık..20 üniversite bize bugün rapor veriyor..

Geciken adalet , adalet değil bunun için Mühendislik fakültelerinden destek istedik, 20 üniversite olumlu verdi.. onlara teşekkür ediyorum..

191 doyanın raporu geldi.. 66 kararını yazdık.. bunlar tutuklu dosyaları .. tutukluluğu bulunan 21 dosya var bunları da kısa zamanda bitireceğiz..

Ebrar sitesi : 11 ayrı soruşturma dosyamız var ve bunların tamamını mahkemeye sunduk, müteahhit ise halen tutukludur..

Ezgi Apartmanı soruşturması tüm delir ve belgeler bizden önce toplanmış davası açılmış son söz Mahkemelerimizin bizden çıkmıştır.

Ek Adliye Binası

Kahramanmaraşta acil ek adliye binası ihtiyacı var bunun için çalışmaları devam ediyor , ek bina yapmak için valimiz, belediye başkanlarımızla birlikte çalışıyoruz inşallah yakında bir sonuç alacağız..

Adliye Lojmanı Şart

Kahramanmaraş’ta adliye lojmanı yok, bunun içinde bir çalışma yapıyoruz inşallah yakında bu konuda da bir sonuç alacağız.. Lojman olmaz ise gerekli hakim ve savcı getiremiyoruz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.