Mehmet Fatih Erdoğan

Mehmet Fatih Erdoğan

Görünen Köyden Manzaraları

Görünen Köyden Manzaraları

Hz. Ömer Efendimizin halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali Efendimizin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmış ve Ogün’den itibaren İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul ediliyor.

Dini ulema Hicret Allah rızası için; ‘anadan, babadan, evlattan, yardan, diyardan, maldan, mülkten hatta candan vazgeçmenin ibretli ve meşakkatli bir öyküsüdür. Yüce dinimizin rahmet yüklü mesajlarını bütün insanlığa ulaştırmak için çıkılan kutlu yolculuğun adıdır. Hicret, Allah yolunda fedakârlığın, yardımlaşmanın kardeşliğin zirvesidir’ diyorlar.

Bu yıl Muharrem ayı 2022 yılında 30 Temmuz 2022 Cumartesi günü başlıyor. Yeni Hicri yıl münasebetiyle, aziz milletimizin ve tüm İslam âleminin hicri yeni yılını tebrik ediyorum. Yeni Hicri yılda başta ülkemize ve tüm İslam âlemine huzur, sağlık, mutluluk ve bereket ihsan etmesini Yüce Allah'tan niyaz ediyorum.

Kamu Personel Sınavına Giren Gençlerden Cumhurbaşkanı’mıza

Kamu Personeli Seçme Sınavı lisans oturumu; genel kültür, genel yetenek ve eğitim bilimleri testi 31 Temmuz 2022 Pazar günü yapıldı. KPSS, Alan bilgisi ve ÖABT gibi adımlarla devam edecek. KPSS Alan Bilgisi Sınavı: 6 - 7 Ağustos 2022, ÖABT: 14 Ağustos 2022, DHBT: 27 Kasım 2022, KPSS ön lisans sınav tarihi: 2 Ekim 2022 ve KPSS ortaöğretim sınavı ise 6 Kasım 2022 tarihlerinde yapılacak.

Bu sınavlara Üniversite mezunu milyonlarca genç bir yıla yakın bir hazırlık yaparak katılıyor. Fakülte mezunu bu gençlerin tek amacı; herhangi bir Kamu Kurumuna memur olarak atanabilmektir. Sınav günü sohbet ettiğim bazı öğrenciler sanki birbirlerinden haberdarmış gibi; ‘Memur atamaları KPSS sonuçlarına göre yapılırsa bir problem yok. Ama atamalar partizanca yapılırsa hakkımı yetkililere helal etmem’ abi diyerek endişelerini dile getirdiler.

Sayın Cumhurbaşkanımıza gençlerin bu endişelerini duyuruyorum. Yıllarca FETÖ Terör örgütü mensupları soruları çalarak yandaşlarına dağıttılar ve kurumlara kendi mensuplarını yerleştirdiler. Allah belalarını verdi. FETÖ sonrasında ise AK Parti yetkilileri atamalarda KPSS Puanı yerine ‘Mülakat Sınavı’ yaparak kendi yandaşlarını kurumlara yerleştirdiler. Bu uygulamaya devam ederlerse iş bekleyen milyonlarca genç ve onların ailelerinden oy alamayacaklar. Birde omuzlarına milyonlarca insanın kul hakları binmiş olacak…

İç Politikada Belirleyici Unsur Pahalılık

Çok çok olağan üstü bir durum olmaz ise Seçimler zamanında yani 18 Haziran 2023 tarihinde yapılacak. Sandığa gidecek olan seçmen için en belirleyici unsur ‘pahalılık, insanların alım gücü’ olacak. Milletin büyük bir bölümü kazançlarıyla temel gıda maddelerine dahi ulaşamıyorlar. Bir başka deyişle bu insanlar karınlarını doyuramıyorlar. Hele birde başlarına bir kaza bir bela veya bir hastalık geldiğinde tamamen yıkılıyorlar. ‘Lafla peynir gemisi’ yürümüyor. ‘Şükürsüzler, Nankörler’ diye azarlayarak gönüllerini kazanamazsınız.

Yaz aylarında Anadolu insanı kışın yemek için zahire tutar. Bolca ‘domates ve biber salçası’ çıkartırlar. Kavanoz kavanoz ‘domates konservesi’ yaparlar. ‘Patlıcan, biber ve kabak kurusu’ kuruturlar. Çerezlik ve çorbalık ‘tarhana’ yaparlar. Buğday kaynatıp ‘pilavlık ve köftelik bulgur ve döğme (yarma)’ yaparlar. Başta patlıcan, biber, kornişon, acur, lahana olmak kaydıyla çeşit çeşit ‘turşu’ kurarlar. Çilek, vişne, erik, ayva, elma gibi meyvelerden ‘reçel’ yaparlar. ‘Üzüm ve dut pekmezi’ çıkartırlar. Velhasılı kelam yazın yapılan kış hazırlıkları saymakla bitmez…

Bu yaz bu hazırlıkların hiç birisi maalesef yapılamıyor. Sebebi ne diyenlere işte cevap; sebep sebze ve meyve fiyatlarıdır. Fakir fukara, 10 liraya domates alıp salça, 25 liraya çilek alıp reçel, 10 liraya patlıcan, biber ve kabak alıp dolma yapamaz. Yapamıyor da… Anadolu’da ‘yazın zahire yapamayan kışı çıkartamazsınız’ denir.

Bu yaz zahire yapılamıyor. Kışın kilerler boş olacak. Yazın tarlada, bağlarda, bahçelerde, yazlıklarda, sayfiye yerlerinde, otellerde, motellerde çalışan mevsimlik işçiler işten çıkartılacak. Marketlerdeki mallar yaza göre bir misli daha pahalı olacak. Doğalgaz, elektrik ve su faturaları el değil can yakacak. Fakir fukara tarafından bakıldığında; ‘Görünen Köyden Manzaralar’ maalesef böyle.

Sokakta ‘bu şartlarda Millet İttifakının Cumhurbaşkanı Adayı kim olursa olsun seçimi alır’ diye konuşuluyor. Benden söylemesi…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Fatih Erdoğan Arşivi