KAHRAMANMARAŞ OSB’DE ÜRETİM VE ÇEVRE YATIRIMLARI HIZ KESMİYOR

KAHRAMANMARAŞ OSB’DE ÜRETİM VE ÇEVRE YATIRIMLARI HIZ KESMİYOR
KAHRAMANMARAŞ OSB’DE ÜRETİM VE ÇEVRE YATIRIMLARI HIZ KESMİYOR

KAHRAMANMARAŞ OSB’DE ÜRETİM VE ÇEVRE YATIRIMLARI HIZ KESMİYOR

Güneş enerjisi, atık su arıtma ve modern enerji altyapısı yatırımlarıyla yeşil dönüşüm güçleniyor

HABER: Ahu Yaren Bilici

KAHRAMANMARAŞ – Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi (OSB), üretim kapasitesini artırırken enerji verimliliği ve çevresel sürdürülebilirlik yatırımlarına da hız veriyor. Bölgede 11 bin 700’ün üzerinde kişiye istihdam sağlanırken, yenilenebilir enerji, atık su arıtma ve modern enerji altyapısına yönelik yatırımlarla sanayide yeşil dönüşümün güçlendirilmesi hedefleniyor.

Kahramanmaraş’ın önemli üretim merkezlerinden biri olan Organize Sanayi Bölgesi, sanayi yatırımlarının yanı sıra çevre ve enerji alanındaki çalışmalarıyla da dikkat çekiyor.

1976 yılında kurulmasına karar verilen ve 320 hektarlık alan üzerinde faaliyet gösteren Kahramanmaraş OSB’de altyapı çalışmaları 2001 yılında tamamlandı. Bölgede sanayileşme ise 2003 yılında başladı.

Teşvik uygulamalarının da etkisiyle kısa sürede önemli bir üretim merkezine dönüşen OSB’de bulunan 70 sanayi parselinin 58’inde aktif üretim gerçekleştiriliyor. Tekstil ve teknik tekstilin yanı sıra mutfak eşyaları, alüminyum, mobilya, yalıtım malzemeleri, medikal ve sağlık ürünleri, endüstriyel iklimlendirme, güneş paneli ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar, kent ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor.

11 BİN 700’ÜN ÜZERİNDE KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR

Kahramanmaraş OSB Başkanı Hacı Hüseyin Dinçer, bölgede üretim yapan firmaların yaklaşık 11 bin 712 kişiye istihdam sağladığını belirterek, OSB’nin kent ekonomisindeki önemine dikkat çekti.

Bölgedeki üretim kapasitesinin enerji tüketim rakamlarına da yansıdığını ifade eden Dinçer, 2025 yılında toplam 389 milyon 763 bin 382 kWh elektrik tüketildiğini söyledi.

Dinçer, 2026 yılının ilk sekiz ayında ise elektrik tüketiminin 269 milyon 991 bin 78 kWh seviyesine ulaştığını belirterek, bu rakamların Kahramanmaraş OSB’nin üretim gücünü ve sanayi kapasitesini ortaya koyduğunu ifade etti.

Enerji tüketimindeki artışla birlikte enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımlarının öneminin de her geçen gün arttığını vurgulayan Dinçer, sanayide sürdürülebilir üretimin artık önemli bir gereklilik haline geldiğini kaydetti.

OSB’NİN ENERJİSİ GÜNEŞTEN

Kahramanmaraş OSB yönetimi, enerji maliyetlerinin düşürülmesi, karbon salımının azaltılması ve sürdürülebilir üretimin desteklenmesi amacıyla yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık veriyor.

Bu kapsamda OSB tarafından 5,39 MW kurulu güce sahip bağımsız Güneş Enerjisi Santrali (GES) hayata geçirildi. Santral sayesinde OSB’nin yıllık enerji ihtiyacının yaklaşık 9 milyon kWh’lik bölümü temiz ve çevre dostu kaynaklardan karşılanıyor.

OSB Başkanı Hacı Hüseyin Dinçer, güneş enerjisi yatırımlarının sanayicilerin enerji maliyetlerinin azaltılmasına, üretimde verimliliğin artırılmasına ve işletmelerin rekabet gücünün desteklenmesine katkı sağladığını belirtti.

Dinçer, yenilenebilir enerji yatırımlarının artık bir tercih olmaktan çıktığını ifade ederek, bunun sürdürülebilir kalkınmanın ve sanayide yeşil dönüşümün önemli bir gerekliliği olduğunu söyledi.

SANAYİCİLERDEN 135 MW’YI AŞAN GES YATIRIMI

Kahramanmaraş OSB’de faaliyet gösteren sanayiciler de enerji maliyetlerini azaltmak ve sürdürülebilir üretimi desteklemek amacıyla güneş enerjisine yöneliyor.

Dinçer’in verdiği bilgilere göre, OSB sınırları içerisinde fabrikaların çatıları ile tahsisli araziler üzerinde katılımcılara ait toplam 40 Güneş Enerjisi Santrali bulunuyor.

Toplam kurulu gücü 135 MW’ı aşan bu tesisler, işletmelerin kendi elektrik tüketimlerini karşılamak amacıyla kullanılıyor.

Güneş enerjisi yatırımlarının bölgenin enerji ihtiyacının önemli bir bölümünün yenilenebilir kaynaklardan karşılanmasına katkı sunduğunu belirten Dinçer, yatırımların sanayicilere ekonomik açıdan da önemli avantajlar sağladığını ifade etti.

ATIK SULAR 7 GÜN 24 SAAT ARITILIYOR

Kahramanmaraş OSB’nin çevre yatırımları güneş enerjisiyle sınırlı kalmıyor. Bölgede faaliyet gösteren fabrikaların atık suları, günlük 4 bin metreküp kapasiteli Atık Su Arıtma Tesisinde arıtılıyor.

Tesisin 7 gün 24 saat esasına göre çalıştığını ve sürekli olarak izlendiğini belirten Dinçer, arıtma tesisinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından da düzenli olarak denetlendiğini söyledi.

Dinçer, yürütülen çalışmalarla doğal su kaynaklarının korunmasına katkı sağlandığını ve sanayi üretiminin çevre üzerindeki etkilerinin en aza indirilmesinin amaçlandığını ifade etti.

ELEKTRİK HATLARI YER ALTINA ALINIYOR

Kahramanmaraş OSB’nin enerji altyapısının modernleştirilmesine yönelik çalışmalar da devam ediyor.

Bu kapsamda havai elektrik iletim hatlarının yer altına alınması için yürütülen inşaat çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Çalışmanın enerji iletimindeki teknik kayıpların azaltılmasının yanı sıra elektrik kesintisi risklerinin düşürülmesine katkı sağlayacağını belirten Dinçer, yer altı enerji dağıtım sistemlerinin bakım maliyetlerinin azaltılması, olumsuz hava koşullarından kaynaklanan arızaların önlenmesi ve enerji arz güvenliğinin artırılması açısından önemli avantajlar sağlayacağını kaydetti.

HEDEF: ÖRNEK BİR SANAYİ EKOSİSTEMİ

Kahramanmaraş OSB yönetimi, çevre dostu sanayi bölgesi olma hedefi doğrultusunda yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, atık su arıtma, sıfır atık ve çevre dostu üretim uygulamalarını yaygınlaştırmayı planlıyor.

Temiz Enerji, Temiz Çevre” anlayışıyla hareket ettiklerini belirten Dinçer, OSB içerisinde yol süpürme araçlarıyla yolların düzenli olarak temizlendiğini de söyledi.

Üretim ile çevrenin birlikte korunması gerektiğine dikkat çeken Dinçer, Kahramanmaraş OSB’nin geleceğe yönelik hedefleri arasında üretim, çevre ve sürdürülebilirliği bir arada yöneten örnek bir sanayi ekosistemi oluşturmanın bulunduğunu belirtti.

Dinçer, yeşil dönüşüm, sıfır atık ve çevre dostu üretim uygulamalarını yaygınlaştırarak Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi’ni hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda örnek gösterilen sürdürülebilir bir sanayi bölgesi haline getirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Dinçer, “OSB Başkanı olarak, yönetim kurulundaki arkadaşlarımız ve ekibimizle birlikte bölgemizi daha ileriye taşımak için 7/24 esaslı var gücümüzle daha temiz, daha çevreci ve daha verimli bir OSB için çalışıyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.