Halde Ürün Çok, Müşteri Yok !

Halde Ürün Çok, Müşteri Yok !
Tabi buna şunu da eklemek gerek: Mevsim hızlı geçiş yapması sebebi ile Artık milletin bağ bahçe zamanı mı? Millet sağa sola mı gidiyor? Bir çok evin bahçesinde bahçe ürünleri çıkmaya başladı..

Halde Ürün Çok, Müşteri Yok !

BEKİR DOĞAN

KAHRAMANMARAŞ / Piyasada ekonomik durgunluk olduğunu belirten Kahramanmaraş Kabzımanlar Odası Başkanı Halit Orhan , “ Halde ürün çok, müşteri yok , Hava Şartları sebebi ile Sera ve Tarla Malı bir birine çakıştı..” dedi.

Havaların soğuk gitmesi, bir ısınması bir soğuması, Sanak Yağışlar sebebi ile Sera ürünleri ile yaz ürünlerinin bir araya geldiğini , ekonomik durgunluk sebebi ile bir durgunluk yaşandığını anlatan Başkan Halit Orhan : Tabii bu Şehir büyükşehir 6 Şubat 2023 depremleri ile büyük bir tırama yaşadık , halende yaşamaya devam ediyoruz. Deprem öncesi ve sonrasına baktığımız zaman yaşadığımız acılar ortada.. Bugün baktığımızda eski işlere göre depremden sonra işler biraz düştü. Haliyle de bu mevsim itibariyle de bizim de aslında beklediğimiz bir şey bu durgunluk,” diyerek süreci anlattı.

domates1.jpg

Türkiye Genelinde Hallerde Satış Düştü !

Yani bu süreçte sürekli turfandaları çıkar. Artık bundan sonra işte kayısıdır, şeftalidir, üzümdür vesaire bu meyveler ama bütün sektörlerde olduğu gibi halde de bir tek Maraş'ta değil Türkiye genelindeki görüştüğümüz hal esnafı Kabzımanlar Odaları Başkanları herkes işi durgun geçiyor, diyen Başkan Halit Orhan : “ 6 Şubat sonrası şehri terk edenler oldu, nüfus azaldı..insanlar eskisi gibi tabii bir kalabalık yok ama bugün şehrimizden gidenleri çoğu geri dönüş yapıtı Fakat başka illere baktığımızda onlarda da bir durgunluk yaşanıyor. Ben bunun sebebini Kurak geçen kış , baharı yaşamadan yaza geçmemize bağlıyorum..

Tabi buna şunu da eklemek gerek: Mevsim hızlı geçiş yapması sebebi ile Artık milletin bağ bahçe zamanı mı? Millet sağa sola mı gidiyor? Bir çok evin bahçesinde bahçe ürünleri çıkmaya başladı..

Soğan- Samursak, Maydanoz, marul gibi yeşillikler bahçeli evlerde evin bahçesinde, veya kırsal mahallelerimizde çıkmaya başladı.. bunun da etkisi çok fazla bu sene böyle geçecek gibi görülüyor..

Liselere Geçiş Sınavı – Kurban Bayramı ve Okulların tatil girmesi

Bu hafta Pazar günü LGS var, sonra Üniversite sınavı, Kuran Bayramı tatil ile okullar tatil olunca yaz moduna tam gireriz, Köyüne , bağına , bahçesine giden vatandaş şehre dönüş yapmaz buda önümüzdeki zor süreç bir parçası her yıl yaşadığımız olaylar , ” dedi.

halit-orhan.jpg

Fiyatlar Düşüyor !

Bağa- Bahçeye dikilen, Mesela kendi bahçesine diktiği ürün yavaş yavaş çıkmaya başladı. Buna bağlı olarak fiyatların düştüğünü anlatan Halit Orhan: “

Hal piyasası da durgun çok sakin geçiyor bunun bir sebebi mevsimin hızlı geçişi ama mutfak ta tencere kaynamaya devam ediyor.. Market alış verişi bir gün durursa da öbür günü mecburen alış verişi yapmak zorundasın mutfakta tencere kaynayacak.. Domatesi, saltalık, soğan, patatesi, patlıcan. Artık bir de şimdi günlük değerlendirme yaptığımızda kuru gıdaya göre fiyatlar çok uygun. Gittikçe düşüyor.

Çiftçilerimizi de Korumalıyız !

Karpuz 8 lira. mesela kavun on beş lira, yirmi lira civarında. En iyisi. Çıkmasına göre Domates sekiz liradan tut. Yirmi liraya kadar domates var. Yirmi iki liraya kadar. Tabii. Kademe kademe değişir. Diyen Kahramanmaraş Kabzımanlar Odası Başkanı Halit Orhan, “ Fiyatlar düşüyür.. vatandaşımız için iyi ama çiftçileride zarar ettirmemeliyiz.. Fiyatı düşen ürünler içinde köy domatesi var. Bunun içinde normal teknik sera domatesi var. Pembe domatesi var. Salkım domatesi var. Fiyat fiyat değişiyor bunlar. Fakat Havalar soğut gitti.. bu sene kış sezonu biraz biraz yaza hızlı geçti , kurak geçti, Kar yağmadı bilmem ne. Biraz yağmur yağdı ama bence yeterli değil. dolayısıyla ürünler de havalar elverişli olunca ürünlerin hepsi bir arada çıktı.

Sera Yapan ile Tarlada Ürün bir birine çakıştı.

Başkan Halit Orhan : Üretim çok dolayı da birazcık etkiliyim. Ucuz olsun ama işte bu sefer çiftçiye yazık olacak. Çiftçimizin de para kazanması gerek.. Maliyet çok yüksek , Çiftçilerimiz korumalıyız..Evet. bu sektörlerde hem çiftçinin hem hal esnafının, hem marketçinin herkesin bir paydaş olması lazım. Tarladan Tüketiciye herkes paydaş olmalı adil olmalı, Çiftçinin ürünü alıp biz alıp burada satıyoruz. Tarladan gelen ürünün halde kalması demek ekonomiye büyük zarar demek , çöpe giden ürün demektir,” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.