BAYRAMLAR BAYRAM OLSUN !

BAYRAMLAR BAYRAM OLSUN !

      Müslümanların iki büyük bayramından biri Ramazan Bayramı , geçen yıl olduğu gibi bu yılda Korona Virüs gölgesinde kutluyoruz..

      Ramazan ayında oruçlarımızı tutmaya çalıştık, teravih namazı kılamadık ama beş vakit namazı camilerde cemaatle kılmaya çalıştık..

      Ramazan ayı sonunda : Bayramı hak ettiğimize inanıyorum ama Korona Virüs onuda elimizden aldı.. ancak telefon, mesaji, sosyal medya, internet ve gazetemiz üzerinden bayramınızı kutlaya biliyoruz..

      Sevgili okurlarım: . Ramazan ayında tutulan bir aylık orucun bitiminde Şevval ayının ilk üç günü Müslümanların bayram günleridir. Ramazan bayramına, o gün fıtır sadakası verilmesinden dolayı "Fıtır bayramı" adı da verilmektedir.

      Bir dönem : Kurban Bayramına , “Et “ Ramazan Bayramına “ Çörek, Şeker, Tatlı, Tatil” bayramı ismi verilerek Ramazan ayının maneviyatından bizleri uzak tutmaya çalıştılar..

      Ramazan’ı Bayramı film yapıp insanları güldürerek imanını çaldılar..

      Ramazan, Şaban, Muharrem, Bayram Müslümanlar için çok önemli olmasına rağmen dinle dalga geçtiler, peki biz ne kadar sahip çıka bildik ?

      Bugün Ramazan Bayramı

      13-15 Mayıs 2021 tarihleri arasında Ramazan Bayramını idrak edeceğiz ama nasıl ?

      Telefonla, mesajla, internet üzerinden, sosyal medyadan bir bayram !..

      Büyüklerin ellerini öpme, küçüklerin gözlerinden öperek haçlık verme, Bayram şekeri yeme dönemi iki yıldan beri yapılamıyor..

      Korona Virüs sebebi ile : Tam kapanma ve sokağa çıkma yasak olunca bu bayram evimizde oturarak Bayramı kutlayacağız..

      Bayramlar Bayram olsun diyorum ama nasıl ?

      Devletimizin aldığı kapanmaya herkes tam uyarsa bu beladan kısa zamanda kurtuluruz, eskiden olduğu gibi, bayramlarda büyüklerin elini öpmeye gideriz, küçüklerin gözlerinden öper haçlık veriz.. Hoşaf çörek yeriz, tatlı yer tatlı konuşuruz..

      Kurallara uymaz isek 2022 de de aynı acıyı yaşayacağımızı size bugünden söylemek istiyorum, her şey bizim elimizde : bizden güçlü hiçbir ilaç  yoktur..

      Ramazan Bayramı önemi : Resulullah (s.a.s) Medine'ye hicret ettiği zaman Medinelilerin eğlenip neşelendiği iki bayramları vardı. Hz. Peygamber Medinelilere özgü olan, cahiliye izleri taşıyan bu bayramların yerine bütün Müslümanların sevinip eğleneceği İslâm'ın iki bayramını onlara haber verdi: "Allahu Teâlâ size, kutladığınız bu iki bayramın yerine, daha hayırlısını, Ramazan bayramı ile Kurban bayramını hediye etti" (Sünen-i Ebû Dâvud, Salat, 239). Bayram, Ramazan çıkıp bayramın başladığı Şevval hilalini görmekle, havanın bulutlu olması durumunda da Ramazan'ı otuz gün tutmakla başlar. Ramazan'ın yirmi dokuzunda hilal görünürse, ertesi gün Şevval'in biridir ve bayram yapılır (Sünen-i Ebû Dâvud, 3/306).

     Tabi bayram yapmak için : önce oruçlarımızı tutmak, beş vakit namazımız kılmak ve ibadetle dolu bir ay geçirdikten sonra onun mükâfatı olarak Bayram yapmak gerek..

     Oruç yok, namaz yok, büyüklerin elini öpme yok, küçükleri sevindirme yok, Bayram günlerinin yazlıklarda tatil günü olarak görüsek, o bayram bayram olmaz !..

     Uçağa binmek için : bilet alacaksın, çekimini yaptıracak görevliye bunu ibraz ederek bineceksin..

     Aksi halde bindirmezler:

     Ramazan Bayramını yaşayacaksan: Oruç tutacaksın, hasta ve ilaç alıyorsan fidye ödeyeceksin, Namazlarını kılacaksın, dua edeceksin, bir emeğin karşılığı olarak Ramazan Bayramını , büyüklerin elini öperek, küçüklerin gözlerinden öperek onlara haçlık vererek sevindireceksin, sonra mahalle deki fakirleri sevindireceksin ki : bayram bayram olsun..

     Aksi halde : dünden bugünün ne farkı var !

     Aman kimseyi görmek istemiyorum : diyerek yazlıklara kaçarak bayram kutlamasını sahte gülücüklerle, mesaj ve sosyal medya paylaşımı ile Bayram olmaz..!

     Siz nerede durduğunuza bakın

     Bayram demek kardeşlik demek, aile demek, birlik ve beraberlik demek, bu yoksa o zaman Bayram da yok demektir..

     Bu vesile ile Ramazan Bayramınızı tebrik ederim

     İyi günler..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi