7. TARIM, GIDA VE HAYVANCILIK FUAR KAFUM’DA AÇILDI

7. TARIM, GIDA VE HAYVANCILIK FUAR KAFUM’DA AÇILDI
7. TARIM, GIDA VE HAYVANCILIK FUAR KAFUM’DA AÇILDI7. Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı bu gün Kafum’da açıldı.Açılışa Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun,  KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can,  Onikişubat Belediye...

7. TARIM, GIDA VE HAYVANCILIK FUAR KAFUM’DA AÇILDI

7. Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı bu gün Kafum’da açıldı.

Açılışa Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun,  KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can,  Onikişubat Belediye Başkanı  Hanefi  Mahçiçek,  Dulkadiroğlu Belediye Başkan vekili Yemliha Özşahan, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, İl Tarım ve orman  Müdür  Vekili Mustafa Bozkurt, Ak Parti İl Başkanı Fırat Görgel,  ECR Fuarcılık Yetkilisi Ümit Vural Sivil Toplum Temsilcileri katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun şunları belirtti; “Protokolümüzün çok değerli mensupları, Siyasi partilerimizin değerli temsilcileri meslek örgütlerimizin  çok değerli başkanları, Kıymetli hazirun,  hanımefendiler beyefendiler çok değerli Çiftçilerimiz, Fuarımızı  ziyaret etmek için şehir içi ve şehir dışından gelen değerli katılımcılar 7. Kahramanmaraş Tarım Gıda ve Hayvancılık fuarının açılışı münasebetiyle bir araya geldiğimiz Bugün de hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum.  Fuarımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Değerli konutlar bölge ve Ülke ekonomisi için önemli bir yere sahiptir. Bölgesel ve ulusal düzeyde düzenlenen fuarlar sayesinde vatandaşlarımız hem tarımsal ürünlerini ve faaliyetlerini sergiliyebilmekte hem de yeni teknolojilerin transferini sağlayabilmektedir. Bilindiği  üzere ilimiz tarım ve hayvancılık yönünden önemli bir konumdadır.           Çok şükür ilimiz gerek iklimi gerekse coğrafi özellikleri bakımından birçok tarım ürününün ve hayvan türünün  yetişmesi ve gelişmesine Müsait bir konumda yer almaktadır. Her ne kadar tarım ve hayvancılıkta Kahramanmaraş olarak Ülkemizde ilk sıralarda bulursak da teknolojinin bu alanlarda kullanılması ile bu potansiyeli daha da ileriye taşımak hepimizin gayretine bağlıdır. Gelişen dünya düzeninde küresel ısınma ve buna bağlı olarak su sıkıntısı tarım sektörünü her zaman olduğundan daha da önemli hale getirmiş ve getirmeye de devam edecektir. Dolayısıyla tarım ve hayvancılıkta teknolojiyi kullanarak en yüksek verimi almaya çalışmak ve bu sektörlerdeki gelişmeleri yakından takip etmek hepimizin görevidir. Bu vesileyle 7. Kahramanmaraş Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nın ülkemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyor. Fuarımızın açılışı ve organizasyonunda emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Hayırlı olsun” dedi.

KSÜ rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ise; “ Tarım Gıda ve hayvancılıkla ilgili başkanlarımız çok kıymetli Tarım Gıda ve Hayvancılık sektöründe çalışan ve bu üretime öncülük eden kıymetli çiftçilerimiz değerli basın mensupları 7. Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık fuarına Hepiniz hoş geldiniz. Değerli konuklar Tarım Gıda ve Hayvancılık ne anlama geldiğini biz pandemi döneminde çok daha iyi anladık.  Dünya nüfusu hızla artıyor. Bu artışa paralel olarak gıda ve  hayvancılık ve  tarımla ilgili üretimlerimizinde da aynı şekilde atması gerekiyor. Eğer bu artış olmazsa yine bu pandemi döneminde gördük ki fiyatlar yükseliyor. Üretim az olunca fiyatlar yükseliyor. Fiyatların yükselmesi enflasyonu ortaya çıkarıyor. Enflasyonun yükselmesi ekonomik değerleri bozuyor. Ekonomik değerlerin bozulması ise tabii başlarda gıda üretiminin azalması ve diğer Tarım Gıda ve hayvancılıkla ilgili üretimlerin azalması insanların sağlıklı beslenmesinin önünü tıkayan etmenlerden bir kaçını oluşturuyor. İnsanlar bu rafa pahalı şikayet ediyorlar. Bu bakımdan bu tür FUARILARI  Biz bölge olarak Kahramanmaraş olarak ve üniversite olarak hep birlikte Tabii çok önemsiyoruz. Kahramanmaraş'ta 7'sini düzenliyoruz. Bu puanın düzenlenmesinde Tabii ki Kahramanmaraş Büyükşehir belediyemiz

Kahramanmaraş ticaret ve sanayi odamız İl Tarım Müdürlüğü bizim işbirliği yanında ve üniversitemizin de danışmanlık ve ilmi desteklerini ortaya koyduğunu görüyoruz. Kahramanmaraş'ta sadece Tarım Gıda ve hayvancılıkla ilgili değil. Her anlamda şehrimizde gerçekten birlik ve beraberlik işbirliği insan kaynakları ve fiziksel kaynakların altyapı kaynaklarının koordineli olarak kullanıldığını görüyoruz ki bu koordineli çalışma işte fuar olarak nitelikli üretim olarak daha fazla üretim olarak hatta Sonuçta Barış olarak bize geri dönüyor” dedi.  

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu ise ; “Çok değerli Valim, Kıymetli başkanlarım kıymetli hazirun değerli basın mensupları Kahramanmaraş’ta  Tarım Fuarı'nın 7.si düzenlenen Fuarın  şu an heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Fuarlar sektörlerin Bayram günleridir. Bunu hepimiz biliyoruz. Benden önce Coğrafyamızın güzelliğinden zenginliğinden bölgemizin Cennet olduğundan bahsettiler. Ben daha fazla bunlardan bahsetmek istemiyorum. Sadece tarımla iştigal eden Çiftçi kardeşlerimin teknolojiyi göz ardı etmemelerini ve  birde üzülerek ifade edeyim,  babam böyle amcam böyle yapardı rehavetinden kurtulup üniversitemizle tarım il müdürlüğümüzle ve bu konuda emek vermiş kıymetli mühendislerimiz de çok sıkı irtibat içerisinde olmalılar. Allah'ın bahşettiği bu güzelim verimli toprakları birim alandan daha fazla verim almak için daha kaliteli ürün almak için gayret etmelerini arzu ediyor,  zamanda da rica ediyorum. Çünkü üretmeden hiç bir yere varamayız kalkınmanın ana temeli üretmektir. Bu duygu ve düşüncelerle 7.cisini  düzenlediğimiz Tarım Gıda ve hayvancılık Fuarının ülkemize, memleketimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürü Müdür Vekili Mustafa Bozkurt ise yaptığı konuşmada; “Büyükbaş hayvan varlığımız 220 bin adet küçük baş hayvan varlığımız hızla gelişiyor hakikaten geçmişe baktığımızda çok kısa sürede büyük bir artışla 1Milyon 100 bin adet küçük başımız var. ilimizde yıllık 340 bin ton civarında süt üretimimiz 20 - 22 bin ton civarında et üretimimiz mevcuttur.  Bunun yanında arıcılıkta su ürünlerinde  30-33 ülkeye ihraç edilen alabalık üretimimiz var. Kahramanmaraş’ımıza büyük bir katkısı var. arıcılıkla ilgili 110bin adet Arılı kovanımız var.  Kahramanmaraşımızın balı da gerçekten yani pazar noktasında sıkıntı çekmediğimiz alanlardan bir tanesidir. Kanat''ın noktasına baktığımızda 1.7 milyon kanatlarımız var. Günlük 1.50 ya da 1.1 milyon 100 bin civarı yumurta üretimimiz var. Yani şunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kahramanmaraş'tan her bir kişiye günlük bir yumurta üretiyoruz.  Bunların yanında çiftçilerimiz çalışırken çaba gayret sarf ederken ürünlerine ürün satarken bakanlığımızda boş durmuyor tarımsal desteklemeler noktasında Havza'dan yadsınamayacak derecede desteğimiz var. 2002 yılında 27 bin çiftçimize toplamda 56 milyon TL tarımsal dağıtılır iken gelinen noktada bu destekler artarak en son geçen yıl 220 milyon tl'lik çiftimize Kahramanmaraş ilinde destekte bulunulduk. Bitkisel ve hayvansal ürün olarak Kahramanmaraşımızın gayri safi hasılası 6.1 milyar TL. Şimdiye kadar desteklediğimiz miktarı toplarsak yaklaşık 2 milyar TL'lik şimdiye kadar destekleme yaptık” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Fuar açıldı. Açılıştan sonra Protokol fuar standlarını gezdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.