Sınırları Aşan Bir Umut Arayışı

Sınırları Aşan Bir Umut Arayışı

Bugün dünya derin bir ekonomik türbülansın içinden geçiyor. Bu dalga, en sert şekilde üretim şehirlerini vuruyor. Özellikle Kahramanmaraş gibi ihracat odaklı sanayi şehirlerimizde kriz, artık sektörleri bitirme noktasına getirmiş durumda. Tekstil, gıda ve inşaat gibi lokomotif alanlar can çekişiyor. İşte böyle bir zamanda yeni pazarlar, yeni kapılar aramak bir tercih değil, adeta bir zorunluluk halini aldı.

Tam da bu gerçekliğin içinde dün Kahramanmaraş’ta önemli bir toplantı yapıldı. “Kahramanmaraş-Suriye Bölgesel Ekonomik İşbirliği ve Yatırım Zirvesi”, sadece bir ticaret buluşması değil, aynı zamanda bölgesel barışa, karşılıklı kalkınmaya ve umutlara atılan ortak bir imza niteliği taşıdı.

Zirveye Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Buluntu, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı, Halep Ticaret Odası Başkanı Muhamed Said Chekh Alkar, İdlip Ticaret ve Sanayi Odası, Ahtarin Ticaret Odası gibi Suriye'nin önemli kurumsal temsilcileri ile çok sayıda iş insanı katıldı. Kahramanmaraş Ticaret Borsası salonunda gerçekleştirilen toplantıda, şehir ekonomisi anlatıldı; Suriyeli konuklar ise hem mevcut durumlarını hem de karşılıklı yapılabilecek yatırımları sundular.

“Bir Buçuk Yıldır Bağırıyorum”

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı’nın şu cümlesi, aslında her şeyin özetiydi:

“Bir buçuk yıldır bağırıyorum; işler kötü gidiyor, tekstil sektörü can çekişiyor diye… Yeni pazarlar, yeni kapılar aramamız gerekiyor.”

Zirve, işte bu bağırışa bir cevap, bir çözüm arayışıydı. Kahramanmaraş, özellikle tekstil başta olmak üzere gıda, inşaat malzemeleri, makine ve mobilya sektörlerinde güçlü bir üretim üssü. Ancak üretmek yetmiyor. Ürettiğini satamadığın yerde, sanayi büyümez; aksine küçülür.

Suriye ile Ekonomik Köprü

Bu nedenle Suriye ile kurulacak ticari ilişkiler, sadece sanayicinin değil, aynı zamanda bölgenin kaderini de etkileyebilir. Halep Ticaret Odası Başkanı Alkar’ın sözleri bunun en net göstergesi:

“Halep, Suriye tekstil üretiminin %65’ini karşılıyor. Kahramanmaraş ile ortak projeler geliştirerek iki ülke iş dünyasını yakınlaştırmak istiyoruz.”

“Bu Zirve Bir Başlangıçtır”

Savaşın ağır yükünü taşıyan Suriye’nin yeniden ayağa kalkmasında Türkiye özel sektörü kilit rol oynayabilir. Alkar’ın da ifade ettiği gibi, bu zirve yalnızca bir toplantı değil; yeni bir başlangıcın işaretiydi. Halep ile Kahramanmaraş’ın potansiyel işbirliği; üretim, istihdam ve ticaretin ötesinde bir anlam taşıyor: Bölgesel barış ve toplumsal refah.

Ortak Vizyonun İlk Tuğlası

Bu zirve ile birlikte, Kahramanmaraş ile Suriye arasında karşılıklı anlayışa ve güvene dayalı bir ekonomik köprünün ilk tuğlası konulmuş oldu. Sadece ürün değil, vizyon da paylaşılmaya başlandı. Her iki taraf da sabırla, gayretle bu ilişkiyi büyütürse, ortaya çıkacak tablo sadece ticari değil, insani bir başarı öyküsü olacaktır.

Sonuç olarak, bu toplantı bir niyet beyanıdır. Niyet hayırsa, akıbet de inşallah hayır olur. Yeter ki biz bu kapıları aralamaya, komşumuzun yaralarını birlikte sarmaya kararlı olalım. Çünkü sınırlar çizgidir; irade ise sınır tanımaz.

Yeni Pazarlar aramak zorundayız.. Ülke olarak koşmak zorundayız..

Hayırlı günler Diliyorum

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi