Kahramanmaraş'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 104 yılı

Bugün 11 Şubat !

11 Şubat 2024 Pazar,

Bundan tam 104 yıl önce bugün zaferin ışığı görülmüştü.. davullar 11 Şubat 1920 günü başka çalıyordu..

Bugün Pazar : Sabah kahvesini alıp, önce biraz gazete okumak, sonra günü yorumlayan kitap karıştırarak güne başlamak isterdim.. ama neşemiz yok..

6 Şubat 2023 günü meydana gelen asrın felaketi bizi yerle bir ettiği gibi , üzülerek belirtelim ki : o 104 yıl önceki heyecanımızı da elimizden aldı.

1 Şubat da kutlamalara ufuk ufak başlanır 7 Şubat da Kahramanlık günü ile hız verilir, köylerden şehre gelen akrabalarımız evi otel çevirirlerdi.. yatacak yer kalmazdı.. ama mutluyduk bayramı yaşardık..

Her mahalle de , sokak başlarında şirinli şora (Aşure) pişirilir çetelere ve halka dağıtırlardı.. Maraş Belediyesi şehir içindeki lokantalarla anlaşır çete takımlarına ve şehre gelen misafirlere fiş verilerdi.. oradan yemek yerlerdi.. Bayramı yaşarlardı..

En çok sevinen ise : Hamamcılar olurdu.. Köylerde hamam olmadığı için köyden her gelen önce , güzel bir hamam keyfi yapardı..

Esnaf da 12 Şubat Çete Bayramından nasibini alırdı.. Yağı , Tuzu, Çayı , Şekeri biten köylüler bu ürünleri satın alır, bizim eve ve misafir geldiği eve stoklar 12 Şubat akşamı ise köyüne dönerdi.. onların yüzü gülerdi.. esnafın yüzü gülerdi..

12 Şubat Kurtuluş Bayramı: Çete Bayramı Kahramanmaraş için bolluk , bereket, huzur ve birlik zamanı idi.. o günün kardeşliği bugünkü gibi : Gurur ve kibir olmazdı.. Herkes bir birini severdi.. birlik vardı..

6 Şubat Depremleri 103 yıl dönümünü bizlere yaşatmadı.. ancak bu sene sınırlı da olsa 12 Şubat Kurtuluş Bayramı , ya da çete bayramı kutlanıyor.. bu yıl 104 yılımız dostlar..

1 Şubat 12 Şubat arasında doyasıya kutlanan Çete Bayramı elbette bir günde bir şey olmaz ama : 13 bin yakın Deprem Şehidi verildiğinin asrın felaketini 1. yılında böyle geçiyor inşallah seneye daha güzel olur, elbette o eski günleri bir daha geri getiremeyiz ama güzel bir bayram olacağına inanıyorum.. Hep birlikte gayret edersek..

Seneye : Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, ilçe Belediyelerimiz, Sivil Toplum Kuruluşları el ele vererek 2025 yılında daha güzel bir çete bayramı görmek dileği ile iyi pazarlar diliyorum..

Bugün güzel bir gün : Yedikuyulara çıkın, Tekir veya Baş Konuşa giderek temiz bir hava almaya ne dersiniz?

Zeytun ılıcası ile Döngele de günü birlik fena olmaz diyorum.

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Bekir Doğan Arşivi