Ekonomi Bozuk ! Mu ?

Ekonomi Bozuk ! Mu ?

6 Şubat 2023 asrın felaketinden bu yana Kahramanmaraş 21 bin aracın girdiğini düşündüğümüzde ekonomik çok mu kötü ?

Bugün konumuz ekonomi : Rakamlarla konuşacağım !

Ticaret Bakanlığı tarafından faaliyet illeri bazında açıklanan 2024 yılı Şubat ayı ihracat rakamlarına göre Kahramanmaraş, deprem bölgeleri arasında ihracat artışı en yüksek il oldu. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 130,9'luk bir artış gösteren Kahramanmaraş, ihracatını 50 milyon dolardan 101 milyon dolara çıkardı.

TÜİK açıkladı : Motorlu Kara Taşıtları, Şubat 2024

Şubat ayında 193 bin 600 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı, Şubat 2022-Şubat 2024

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı geçen yılın aynı ayına göre %77,6 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satış sayısı şubatta geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 17,3 artışla 93 bin 902'ye çıktı.

İkinci elde ise : Şubat ayında 847 bin 861 adet taşıtın devri yapıldı

Türkiye genelinde : Trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı Şubat ayı sonu itibarıyla 29 milyon 142 bin 942 oldu. Buda şu demek her üç kişiye 1 araba düşüyor.. (Kamyonundan traktörüne, motor sikletin den otobüsüne hepsi dahil)

Bankalarda müşteri bilgisini vermek, rakam vermek büyük suç ancak : isimsiz ve ikili sohbetlerimizde , Bankalarımızın cirosu 2023 ile 2024 Şubat döneminde ve yıllık azda yüzde yüz artış gösterdi.. cirolar sürekli artıyor..

Ocak-Şubat döneminde 407 bin 93 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı

Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı %51,2 artarak 407 bin 93 adet olurken, trafikten kaydı silinen taşıt sayısı da %29,5 artarak 4 bin 553 adet oldu. Böylece Ocak-Şubat döneminde trafikteki toplam taşıt sayısında 402 bin 540 adet artış gerçekleşti.

Mart- Nisan ve Mayıs 2024 aylarında otomobil satışında rekor artış bekleniyor yaz tatili gelmeden eski aracını ikinci el satışı yaparak üzerine para koyarak yeni araç almak için sırada bekleyenler var..

Şunu diye biliriz: Bende senede bir ay Avrupa, Asya Turu ile tatil yapmak istiyorum, Bende Her yıl Umre ziyareti yapmak istiyorum, Bende Antalya , Eğede yazın 15 gün lüks otellerde tatil yapmak istiyorum, diye bilirsin bu konuda eleştiri yapa bilirsin ama ekonomi öyle bozuk da değil.. ama !...

Bizde bir sıkıntı , gözden kaçırdığımız : Çalışırız para kazanırız, aldığımız para ile ev, araba, bağ, bahçe, oğluma ev , kızıma ev, sonra da bir bakarız yaş kemal ermiş , bugünden sonra hac görevine gidelim deriz, sonra oturur ölmeyi bekleriz.. elimiz ayağımız tutmaz olmuştur..

Çalışıyorsan kazandığını gez harca ye, çocuklarında senin gibi çalışsın kazansın yesin, çocuklara kötü örnek oluyoruz, onlar çalışmadan babanın annenin malının üzerine oturuyor.. sıkıntı burada..

Çalışmadan, üretmeden yiyenlerin yanında ekonomi çok bozuk, baba malı yiyor çünkü , dünyada üretmeden yiyen ülkeler batıyor.. Çalışmadan üretmeden yiyen bir toplum olduk.. bunu eleştirin..

Allah Devlette Zeval Vermesin Deprem bölgesinde sadece Kahramanmaraş’ta bugün 17 bin 592 konut hak sahiplerine teslim edildi ise bu az bir olay değil !. Türkiye de güçlü bir devlet var !

Hayırlı Ramazanlar

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi