Bekir Doğan
Dünya Rahat Değil: Kaosa mı Sürükleniyoruz?
Dünya Rahat Değil: Kaosa mı Sürükleniyoruz?
Bugün 30 Mayıs 2025 Cuma : Mübarek cuma günü güzel konulara değinmek istiyorum ama dünyanın gündemine bakınca hiçde öyle huzur görmüyorum..
ABD Gümrük vergileri , Terör, savaşlar, fakirlik yoksulluk , dünyamızda aç ölen insanlar varken benim huzurlu olmam mümkün mü ?
Dünya huzursuz. Giderek artan gerilimler, savaşlar ve krizler sanki küresel bir yangının habercisi gibi… ABD ile Çin arasındaki bilek güreşi, Rusya'nın Ukrayna’ya saldırısıyla Avrupa'nın yeniden cephe hattına dönüşmesi, İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü saldırılar, soy kırımı , müslümanlar'ın çığılığı komşu ülkelere sıçrayan savaş senaryoları ve terörle hizaya getirilmeye çalışılan devletler… Bu tablo giderek büyüyen bir soruyu gündeme taşıyor:
Dünya nereye gidiyor?
Her biri başlı başına bir analiz konusu ama aslında hepsi birbiriyle bağlantılı. Soğuk Savaş’ın sona erdiği düşünülen dünyada bugün yeniden kutuplaşma, bloklaşma, hatta bir çeşit Yeni Soğuk Savaş yaşanıyor. ABD, Çin'in ekonomik ve teknolojik yükselişinden rahatsız. Tayvan meselesi bir kıvılcım gibi duruyor. Pasifik’teki askeri hareketlilik ve ittifaklar zinciri, Asya-Pasifik’i küresel çatışma alanına dönüştürmeye aday.
Öte yandan Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgali, Avrupa’da savaşın geri dönüşünü simgeliyor. NATO’nun sınırlarına kadar dayanan çatışma, sadece Ukrayna’nın geleceğini değil, enerji güvenliğinden askeri dengelere kadar pek çok alanı etkiliyor. Barış çağrıları yükseliyor ama silahlar susmuyor.
Ortadoğu ise yine kaynıyor. İsrail’in Gazze’deki sivil yerleşimlere yönelik saldırıları, bölgedeki tansiyonu her geçen gün artırıyor. Lübnan, İran ve Suriye üzerinden genişlemesi olası bir savaş ihtimali artık kimseye uzak gelmiyor. Bu süreçte uluslararası toplumun sessizliği ya da çifte standartlı tepkileri ise yeni öfke dalgalarını besliyor.
Ve elbette terör... Artık sadece bir güvenlik meselesi değil; ülkeleri zayıflatmak, toplumsal yapıları çökertmek, rejimleri dizayn etmek için kullanılan stratejik bir araç haline geldi. Özellikle Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya’da devlet dışı aktörlerin sahneye çıkması, egemenlik kavramını yeniden tartışmaya açtı.
Tüm bu gelişmeler, dünyada yeni bir düzenin kurulmakta olduğunu gösteriyor ama bu düzen henüz “neye benzeyeceği” belli olmayan bir kaos içinde şekilleniyor. Büyük güçler hesaplaşırken, arada kalan ülkeler ya taraf seçmeye zorlanıyor ya da kendi bağımsız duruşunu sürdürmek için çok yönlü bir diplomasi yürütmek zorunda kalıyor.
İşte tam da bu noktada Türkiye gibi ülkelerin rolü önem kazanıyor. Coğrafi konumu, tarihsel mirası ve diplomatik kapasitesiyle Türkiye, sadece kendi güvenliği için değil, bölgesel barış ve denge için de sorumluluk taşıyor.
Hakan Fidan Turları
Türkiye Dış işleri bakanı Hakan Fidan Barış için bölgede ziyaretlere devam ediyor..
Bugün dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu şey; adaletli bir düzen, samimi diyalog ve çok kutupluluğu yönetebilecek bir akıl. Eğer bu sağlanamazsa, dünya sadece ekonomik krizler ya da enerji savaşlarıyla değil, değerler ve insanlık temelinde büyük bir çöküşle karşı karşıya kalabilir.
Sonuç mu?
Dünya gerçekten rahat değil. Ama hala bir şans var: Akıl, sağduyu ve insani değerler galip gelirse, karanlık değil aydınlık bir gelecek mümkün. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD, Çin, Rusya ve Türkiye olarak Dünya da söz sahibi 4 ülke liderinden biri olarak sahnede yer alıyor ve yoğun da barış için çaba harcıyor..
Hayırlı günler Diliyorum
Dostlar Hayırlı cumalar
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü ve Türkiye’nin Tarım Gerçeği
13 Mayıs 2026 Çarşamba 06:40İnsan’a İnsan Olmak Yakışır!
12 Mayıs 2026 Salı 05:02AK Parti ve Savunma Sanayi
10 Mayıs 2026 Pazar 15:00Narlı ve Köroğlu Ailesinin Mutlu Günü !
09 Mayıs 2026 Cumartesi 23:08“Ülkenin Sahibi Biz Miyiz?”
09 Mayıs 2026 Cumartesi 07:56Zaman mı Değişti? Biz mi Değiştik?
08 Mayıs 2026 Cuma 06:58Siyasileri Hopsait Kim Düşürüyor !
07 Mayıs 2026 Perşembe 06:36“Sen Yanmazsan, Ben Yanmazsam…”
06 Mayıs 2026 Çarşamba 08:12Mübarek Topraklar ve Osmanlı’nın Sessiz İzleri
05 Mayıs 2026 Salı 07:53Sel Gider, Hışı Kalır!
04 Mayıs 2026 Pazartesi 05:16
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.