Ramazan Sofrasında Çelik Tencerenin Önemi
Ramazan Sofrasında Çelik Tencerenin Önemi
Haber ve Fotoğraf: Bekir Doğan
KAHRAMANMARAŞ – Türkiye’den dünyaya paslanmaz çelik tencere ihracatı yapan Hascevher A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Hüseyin Dinçer, sağlıklı yemeklerin paslanmaz çelik tencerede pişirilmesi gerektiğini vurguladı.
Sağlıklı yemek yapımında tencere seçiminin çok önemli olduğunu belirten Dinçer, alüminyum ve bakır tencerelerde kalayın zamanla aşınarak insan sağlığı için tehlike oluşturabileceğini söyledi.
Ramazan ayında geniş aileler ve dostlarla kurulan sofraların önemine dikkat çeken Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Hascevher A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Hüseyin Dinçer, şu ifadeleri kullandı:
"Biz iddia ediyoruz ki, sağlıklı yemek çelik tencerede pişer. Paslanmaz çelik, genellikle en güvenli seçeneklerden biri olarak kabul edilir. Bunun temel nedeni, krom ve nikel oranlarının mükemmel bir dengeye sahip olması ve yemeğe metal bulaştırmamasıdır."
316 Çelik mi, 304 Çelik mi Daha İyi?
Hascevher A.Ş. fabrikasında üretilen tencerelerin dünyanın dört bir yanına ihraç edildiğini belirten Dinçer, Türkiye’nin çelik çaydanlık, tencere ve cezve gibi mutfak ürünleri üretiminde %70 kapasiteye sahip olduğunu dile getirdi.
Dinçer, sıkça sorulan “304 kalite paslanmaz çelik ile 316 kalite paslanmaz çelik arasındaki fark nedir?” sorusuna şu yanıtı verdi:
"316 kalite paslanmaz çelik, 304 kalite paslanmaz çelikten üretilmiştir. 304’e oranla daha fazla nikel içeren 316 kalite, ayrıca molibden de içermektedir. Bu nedenle 316 paslanmaz çelik, korozyona karşı daha dayanıklıdır. Ancak her iki çelik türü de mutfak ürünleri için oldukça uygundur."
304 kalite paslanmaz çeliğin 18-10 veya 18-8 çeliği olarak da bilindiğini belirten Dinçer, bu çeliğin mutfak ürünlerinde yaygın olarak kullanıldığını söyledi.
Ramazan Sofraları Çelik Tencere ile Kurulur
Paslanmaz çelik tencerelerin sağlıklı yemek yapımında kritik bir rol oynadığını ifade eden Dinçer, özellikle Ramazan sofralarında çelik tencerelerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
"Çelik tencere seçiminde 18/10 Cr/Ni oranı, tencerenin kalitesi ve güvenilirliği açısından kritik bir göstergedir. Bu oran, tencerenin %18 krom ve %10 nikel içerdiğini gösterir. Ayrıca, paslanmaz çelik ısıyı diğer bazı malzemeler kadar iyi iletmese de, kalın kapsül tabanlı tencereler ısıyı daha verimli ve eşit bir şekilde dağıtır. Sağlıklı bir yemek için paslanmaz çelik tencerenin taban kalınlığı en az 4,5 milimetre olmalıdır." dedi.
Çelik tencerelerin mutfaklarda daha fazla tercih edilmesi gerektiğini belirten Dinçer, sağlıklı yemeklerin çelik tencerede piştiğini vurgulayarak herkese hayırlı Ramazanlar diledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.