YAŞAYAN DEĞERLERİMİZ
Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Derneği Yaşayan değerler programı çerçevesinde Eğitimci Yazar Abdulhakim Eren Beyi misafir etti..
Derneğin bu ay yapılan etkinliğine bende katıldım.
Edebiyatımıza, İz bırakan ve yaşayan değerlerimize gösterilen bu vefa günü etkinliğine çok sayıda şair ve yazarlarımız ile basın mensupları katıldı.
Eğitimci Yazar Abdulhakim bey sözlerine başlarken idare ( küçük bir teneke de yanan gazyağı ile aydınlanma aracı) altında ders çalıştığına işaret ederek okul okuduğunu anlattı.
68 kuşağı ve ondan önceki kuşaklar gerçekten büyük zorluklar için hayatlarını kazandılar. Zor şartlar altında okudular. İmkansızlıklara direnerek ülkenin yönetiminde ve eğitiminde görev aldılar.
Öğretmenlik mesleğine başladıktan sonra da köylerde ve çeşitli görevlerde çalışan Abdulhakim bey, Türkiye’nin çilesini çeken bir eğitimci. Özellikle öğretmenler imkansızlıklar içinde köylerde hizmet ederek aydınlanma yolunda emek harcadılar.
Abdulhakim Eren ve emsalleri ülkenin sıkıntılarını çekerek çalıştılar.
Daha sonraki 78 kuşağı da Türkiye’nin anarşi ortamında okudular, yetiştiler. Ülkeyi bu günlere taşırken çok sıkıntılara maruz kaldılar.
Abdulhakim Eren Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesi Alemdar köyünde dünyaya gözlerini açtığında çok ciddi zorluklar vardı. Gazi Eğitim enstitüsü Türkçe bölümünde yüksek okul tahsilini tamamladı.
O, imkansızlıklar için de iken okurken; binlerce vatan evladı okula gidemiyordu.
Abdulhakim bey böyle zorluklar içinde okuyarak bu güne kadar geldi. Hayatını eğitime, kültüre verdi. Binlerce öğrenci yetiştirdi. Milli eğitimde şube müdürlüğü yaptı.
Geldiğimiz noktada bugün Türkiye’nin gerek yönetimi, gerekse de kültürünü “idare” ışığı altında okuyan insanlar yaşatmaktadır. Abdulhakim bey ve onun kuşağı gelecek nesillere örnek bir davranış ortaya koydu.
Abdulhakim bey, Kahramanmaraş kültür tarihine iz bırakacak eserler çıkarttı. Kültür ve edebiyat Dergilerinin yayına girmesinde önderlik etti. Dolunay ve diğer dergilerde yazılar yazarak örnek bir eğitimci profili ortaya koydu. “Beş Ozan “ kitabını kültür hayatımıza kazandırarak Aşık Mahsuni, Hayati Vasfi Taşyürek, Kul Hamit , Aşık Hüseyin ve Aşık Yeneri gelecek nesillere tanıtma yolunda eser bıraktı.
Sivil toplum kuruluşlarında görev aldı. Maddi ve manevi olarak elini taşın altına koydu. Halen Kahramanmaraş vakfında yönetici.
Bu gün lüks ortamda yetişen, kaloriferli okullarda okuyan, kitapları, kalemleri bol olduğu zamanda okuyarak ülke yönetiminde bulunan bir çok insan İdare lambası altında okuyanlar kadar idealist değil. Donanımlı değil, bu kadar duyarlı değil….
Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Derneğinin “Yaşayan değerler “ altında yapmış olduğu çalışma taktire şayandır. O değerleri bu dünyadan göçmeden önce onları toplumla buluşturmak kutsal bir görev olduğunu düşünüyorum. Başta Başkan Lütfi Bilir ve dernek yönetimini kutlarım. Bu çalışmaların fikrini ortaya koyan önceki yönetim ve başkanı Sayın Ramazan Avcı beyi hatırlamak ayrıca bir vefadır.