Üniversiteye Girme Şartlarında Değişiklik
Geçtiğimiz hafta içerisinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından; Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) ilişkin bazı değişiklikler yapıldığı açıklandı. YÖK tarafından yapılan açıklamada; 2022 yılı üniversite sınavının birinci aşaması Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve ikinci aşaması Alan Yeterlilik Testleri (AYT) için baraj puanı uygulamasının kaldırıldığı ve sınav süresinin uzatıldığı bildirildi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) durup dururken bu değişiklikleri neden yaptı acaba? Vatana ve Millete hayırlı olsun diye mi? Yoksa parayla öğrenci okutan Vakıf Üniversitelerinin boş kalan kontenjanları dolsun diye mi? Yükseköğretim Kuruluna göre alınan kararlar elbette Vatana ve Millete hayırlı olsun diyedir. Biz eğitimcilere göre ise Vakıf Üniversitelerinin boş kalan kontenjanları dolsun diyedir.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan yeni düzenleme eğitim camiası tarafından sürpriz olarak nitelendirildi. Üniversiteye girişte baraj puanı uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte artık üniversite sınavında 1 net yapanlar dâhi teknik olarak üniversiteli olabilecekler. Konuyla ilgili görüşlerini sorduğum birçok eğitimci; ‘boş kontenjanları doldurmaya yönelik olarak yapılan bu hamlenin, üniversiteli işsiz sayısını artıracağına ve okulların niteliğini daha da azaltacağına’ vurgu yapmıştır.
YÖK Başkanı Erol Özvar ise, YKS'de baraj puan uygulanmasının kaldırılmasına dair yaptığı açıklamada, ‘Bu sistem rekabeti getirecektir. Kalitenin düşeceğini söylemek makul bir eleştiri değildir. Amacımız daha fazla adayın tercih yapmasıdır. Barajın kalkması sınavsız üniversite anlamına gelmez’ diyerek yapılan düzenlemeleri savunmuştur.
Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına orta öğretim başarı puanı eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edeceklerdir.
TYT sınav puanının hesaplanması için Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecektir. TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT'ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA ve DİL puanları hesaplanmayacaktır.
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için adayın TYT puanının hesaplanmış olması gerekmekte olup taban puan şartı aranıp aranmamasına, aranacak ise en az kaç puan almış adayların başvurabileceklerine ilgili yükseköğretim kurumu karar verecek ve bunu basın-yayın organlarıyla adaylara duyuracaktır.
Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulu uygulanmaya devam edecektir.
Bu sene Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) 2 milyon 800 bin Lise mezununun başvurması bekleniyor. Görünen o ki sınava girecek olan öğrenciler ve onların anne ve babaları yapılan yeni düzenlemeler yüzünden büyük bir endişe yaşıyorlar. YÖK Başkanı Erol Özvar hakkında hiçte iyi şeyler söylemiyorlar. Alınan kararların bu sene değil önümüzdeki sene uygulanmasının daha uygun olacağını düşünüyorlar. Bizce de haklılar.
Bu vesileyle YÖK Başkanı Erol Özvar’a bizimde birkaç önerimiz olacak. Sayın Başkan Üniversitelerimizin programını(müfredatını) süratle güncelleyin. Üniversiteden mezun olacak olan öğrenciyi iş dünyasının aradığı koşullarda yetiştirin. İnşaat mühendisi okulundan mezun olduğunda en az dokuz/on katlı bir apartmanın projesini çizebilsin. O inşatla ilgili demir, beton hesaplamasını yapabilsin. Beton dökerken nelere dikkat edileceğini bilsin. Kısaca söylemek gerekirse Sen artık İnşaat Mühendisisin diye mezun ettiğiniz bir öğrenci bir inşaatın başına geçip işleri yönetebilsin. Bu dileğimiz tüm bölümler için geçerlidir.
Sayın Milli Eğitim Bakanı Sizde Ortaöğretimde okuyacak olan gençleri ‘teknik okullara, mesleki okullara’ yönlendirin. Onları özendirin, yönlendirin. Sanayicilerden iş garantisi sözü alın, ilk işe girişte asgari ücret üstü maaş vaat ederseniz seçimlerini bu yönde yapacaklardır. Üniversite kayıtlarındaki barajın kaldırılması okuyamayacak kişiye ve ailesine umut vermekten başka bir işe yaramayacaktır. Bu düzenleme parayla diploma alacakları elbette memnun eder. Ama ceketini satıp çocuğunu mezun olduğunda iş bulamayan bir bölümde okutan fakir fukaranın ahından ve bedduasından sizi kurtarmaz. Bizden söylemesi…