Türk Vatandaşı Tanımı

Bunların tamamını çöpe atıp, Yeni Anayasa , yeni Türk Kanunu yapacak yiğitler arıyoruz var mı ?

Türk Vatandaşı Tanımı

“Türk vatandaşı, İsviçre Medeni Kanunu’na göre evlenen, İtalyan Ceza Yasası’na göre cezalandırılan, Alman Ceza Muhakemelerine göre yargılanan, Fransız İdare Hukuku'na göre idare edilen ve sadece İslam hukukuna göre mezara gömülen kişidir. Bu kişiye Türk denir!”

Türk Ceza Kanunu 1926 yılında, 1889 tarihli İtalyan Zanardelli Yasası esas alınarak hazırlanmış ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmiştir. Yürürlüğe girdiği tarihten itibaren çeşitli tarihlerde toplam 54 kez değişikliğe uğramıştır.

İsviçre Medeni Kanunu, çağdaş kanunların en ileri örneği olduğu ve kadın-erkek eşitliğine dayandığı için, Türkiye tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Medeni Kanun, 17 Şubat 1926’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

1926 yılı içerisinde İsviçre’den medeni kanun, İtalya’dan ceza kanunu ve Almanya’dan ticaret kanunu alınmıştır. Aynı yıl İsviçre'nin Neuchâtel kantonundan da hukuk yargılama usul kanunu benimsenmiştir.

Medeni hukuk, yalnızca bir hukuk dalı değil, hukukun özüdür. Türkiye’de Medeni Kanun, İsviçre Medeni Kanunu'ndan iktibas edilmiştir. Prusya Kanunu'nun kazuistik (detaylandırılmış) metoduyla Fransız Kanunu’nun katı ve devrimci felsefesi arasında bir denge kurularak orta bir yol izlenmiştir.

Kısaca: 1926 yılında Ceza Kanunu İtalya’dan, Ticaret Kanunu Almanya’dan, Medeni Kanun ve Borçlar Kanunu İsviçre’den, Hukuk Yargılama Usulü Kanunu ise İsviçre’nin bir kantonu olan Neuchâtel’den alınmıştır.

Eugen Huber tarafından hazırlanan İsviçre Medeni Kanunu, İsviçre Konfederasyonu’ndaki yirmi beş kantonda uygulanmakta olan farklı medeni kanunların yerini almıştı. 1926 yılında ise genç Türkiye Cumhuriyeti bu kanunu, büyük değişiklikler yapmaksızın kabul etmiştir.

Borçlar Kanunu, 22 Nisan 1926’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilip 4 Ekim 1926’da yürürlüğe konulmuştur.

Fransa’dan Hangi Kanun Alındı?

Fransız Medeni Kanunu’nun alınması veya İslam hukukuna dayanan bir kanun hazırlanması tartışmaları sonucunda, Ahmet Cevdet Paşa’nın görüşü benimsenmiş ve İslam ile Türk hukuk tarihinin ilk medeni ve borçlar kanunu olan Mecelle hazırlanmıştır.

Önemli Devrimler:

  • Şapka ve Kıyafet Devrimi (25 Kasım 1925)
  • Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması (30 Kasım 1925)
  • Uluslararası takvim ve saat, yeni rakamların kabulü ve ölçü değişiklikleri (26 Aralık 1925)
  • Soyadı Kanunu (21 Haziran 1934)
  • Saltanatın Kaldırılması (1 Kasım 1922)
  • Cumhuriyetin İlanı (29 Ekim 1923)
  • Halifeliğin Kaldırılması (3 Mart 1924)
  • Medeni Kanunun Kabulü (17 Şubat 1926)
  • Tarikatların Kaldırılması, Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması (30 Kasım 1925)
  • Laikliğin Kabulü (1928-1937)

Türkiye'nin Laiklik Süreci:

1924 Anayasası'nda “Devletin dini İslâm’dır” ibaresi yer almakla birlikte, 1928’de bu ifade kaldırılmıştır. 1937’de ise Türkiye Cumhuriyeti'nin laik bir devlet olduğu anayasal olarak tanımlanmıştır.

4 Ekim 1926’da kabul edilen Ticaret Kanunu ise Alman Ticaret Kanunu'ndan etkilenerek hazırlanmış; sigorta, faiz, ipotek gibi önemli ticari kavramlar Türk hukukuna kazandırılmıştır. Deniz Ticaret Kanunu da yine Alman Hukuku’ndan etkilenerek 13 Mayıs 1929’da kabul edilmiştir.

Bunların tamamını çöpe atıp, Yeni Anayasa , yeni Türk Kanunu yapacak yiğitler arıyoruz var mı ?

İyi Günler

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri