Tam Yetkili Başkan Vekili Aday Olursa…

Bugün Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odaları seçimleri ve ardından yapılacak Birlik Başkanlığı seçimi üzerine birkaç söz söylemek istiyorum.

Tam Yetkili Başkan Vekili Aday Olursa…

Bugün Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odaları seçimleri ve ardından yapılacak Birlik Başkanlığı seçimi üzerine birkaç söz söylemek istiyorum.

Daha önce defalarca yazdım, yine söylüyorum:
KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu, Kahramanmaraş’ın önemli değerlerinden biridir.

Ahmet Kuybu; bugün Türkiye’nin 81 ilinde, 922 ilçesinde selam verdiği, dostluk kurduğu binlerce insanı olan bir isimdir. Türkiye’nin neresinde olursa olsun bir Kahramanmaraşlının derdi olduğunda kapısını çaldığı, Ankara’da geniş bir çevresi bulunan ve şehrimizin yetiştirdiği önemli isimlerden biridir.

Dik duran ama dikleşmeyen bir karakter…
Sofrası açık, ekmeği yenmiş bir isim…

Kahramanmaraş’ta yapılan oda seçimlerine baktığımızda tablo da aslında ortada.
39 esnaf odasının 30’unda Ahmet Kuybu ile yol yürüyecek başkanlar kazanırken, yalnızca 9 oda başkanı Mustafa Öz ile hareket edeceğini açıkladı.

Ancak işin çirkin tarafı, daha şimdiden bazı odalara başkan vekilliği vaat edilerek bölme ve parçalama çalışmasının başlatılmasıdır. Bu tarz siyaset esnaf camiasına yakışmaz. Esnaf teşkilatı ayrıştırma değil, birlik ve dayanışma yeridir.

Seçime girecek olanlar da adam gibi çıkar, projeleriyle yarışır.

Uzun zamandır konuşulan bir konu vardı.
Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Öz, beş dönemdir KMESOB Başkan Vekili ve üstelik “tam yetkili” başkan vekiliydi.

Yani teşkilatın içinde, karar mekanizmasının merkezinde olan bir isimdi.

Bugün ise çıkıp diyor ki:
“Esnaf Odaları Birliği’nde gördüğümüz eksik ve aksaklıkları kabullenemedik. Odalar arasında ayrışma olduğunu düşündük. Bu nedenle birliği yeniden tüm odaları kucaklayan bir yapıya dönüştürmek için aday olduk.”

Şimdi insan ister istemez şu soruyu soruyor:

Sayın Öz, siz beş dönemdir orada değil miydiniz?
Üstelik sıradan bir yönetici değil, tam yetkili başkan vekiliydiniz.

O gün yapamadığınız işleri, bugün başkan olunca mı yapacaksınız?

Esnaf da bunu sormaz mı?

Senelerce aynı yönetimin içinde yer alıp, sonra da “orada eksikler vardı” demek, en hafif tabirle inandırıcı görünmüyor.

Sayın Mustafa Öz konuşmasının devamında seçim bürosu açacaklarını ve geniş kapsamlı bir basın toplantısı yapacaklarını da söylüyor. Elbette aday olmak demokratik bir haktır. Esnaf teşkilatına talip olmak da bir hizmet iddiasıdır.

Ancak şunu da açıkça söylemek gerekir:

Bu seçim Kuyumcular Odası seçimi değildir.

Kuyumcular Odası’nda nasıl seçim kazandığınızı bilenlerden biriyim. Ama KMESOB seçimi o kadar da kolay lokma değildir.

Burada 319 delegenin oyunu almak gerekir.
Ve o delegeler, yıllardır teşkilatın içinde olan herkese şu soruyu sorar:

“Bunca yıl yetkiliydiniz, neden o zaman yapmadınız?”

Kısacası…
Siyasette de, esnaf teşkilatlarında da hafıza vardır.

Bugünden koltuk vaatleriyle odaları bölmeye çalışmak yerine, herkes projeleriyle, duruşuyla ve geçmişte yaptıklarıyla delegelerin karşısına çıkmalıdır.

Mayıs 2026’da yapılacak Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği seçimlerinin şehrimize, esnafımıza ve tüm odalara hayırlı olmasını diliyorum.

Tam Yetkili Başkan Vekili Aday Olursa… Esnaf da sorgular , basın da yazar, bu kuyumcular odası başkanlığı seçimi değil seçimi değil ! (devamı var , )

Hayırlı Ramazanlar.

NOT: İslam harfleri ile Türkçe metin denden de okuya bilirsiniz

تام يتكيلي باشكان ويكيلي آدَي اولورسا…

بوكون قهرمان‌مرعش اسناف و صنعتكارلار اودالاری سچملری و اردندن ياپيلجاق بيرليك باشكانلığı سچمی اوزرينه بيركاج سوز سويليمك استيوروم.

دها اونجه دفعلارجه يازدِم، ينه سويليوروم:
KMESOB باشكانى احمد قويبو، قهرمان‌مرعشين اونملى دگرلرندن بيريدر.

احمد قويبو؛ بوكون توركيه‌نين ٨١ ايلينده، ٩٢٢ ايلچه‌سينده سلام ورديگی، دوستلق قوردوغو بينلرجه انسانى اولان بير اسميدر. توركيه‌نين نرسنده اولورسا اولسون بير قهرمان‌مرعشلى‌نين دَردى اولدوغونده قاپسنى چالدغى، آنقره‌دا گنيش بير چورسى بولونان و شهرميزين يتشترمیش اولدوغو اونملى اسملردن بيريدر.

دك دوران اما دكلشمين بير قرقتر…
صفرسى آچق، اكمكى ينمش بير اسم…

قهرمان‌مرعش‌تا ياپيلان اودا سچملرينه باقدغيمزدا تابلو اصليندا اورتاده.

٣٩ اسناف اوداسنِن ٣٠ونده احمد قويبو ايله يول يورويوجك باشكانلار قازانركن، سادجه ٩ اودا باشكانى مصطفى اوز ايله حركت اده‌جه‌غينى آچقلادى.

انجق اشين چيركين طرفى، دها شمديدن بعضى اودالارا باشكان ويكيليغى وعد اديلرك بولوب و پرچلامه چاليشمالرينن باشلاتلمسىدر. بو طور سياست اسناف جامعسنه ياقشماز. اسناف تشكيلاتى آيرشدرما دگيل، بيرليك و دايانشما يريدر.

سچمه كيره‌جك اولانلار دا آدم گبى چقر، پروژه‌لرى ايله ياريشر.

اوزون زماندر قونوشولان بير قونو واردي.

قهرمان‌مرعش قويومجولار اوداسى باشكانى مصطفى اوز، بش دونمدر KMESOB باشكان ويكيلى و اوستلك “تام يتكيلى” باشكان ويكيلى ايدى.

يانى تشكيلاتن ايچنده، قرار مكانيزماسنن مركزينده اولان بير اسميدى.

بوكون ايسه چيقىب ديور كى:

“اسناف اودالارى بيرليغنده گوردوغوموز اكسيك و اقساقلكلارى قبول ادمه‌دك. اودالر آراسى آيريشما اولدوغونو دوشوندك. بو ندرنله بيرليغى يندن توم اودالارى قوجاقلايان بير ياپى‌يا دونوشترمك ايچن آدَي اولدوك.”

شمدى انسان استر استمز شو سوالى سورار:

ساين اوز، سز بش دونمدر اورادا دگيل ميدينز؟
اوستلك سادجه بير يونيجى دگيل، تام يتكيلى باشكان ويكيلى ايدينز.

او كون ياپامدغينز اشلرى، بوكون باشكان اولونجه مى ياپاجاقسنز؟

اسناف دا بونو سورماز مى؟

سنلرجه اينى يونيتمين ايچنده ير آليب، سونرا دا “اورادا اكسيكلر واردى” دمك، ان حفف تعبيرله ايناندريجى گورونميور.

ساين مصطفى اوز قونوشماسنن دوامنده سچيم بورو سو آچاجاقلارنى و گنيش قپساملى بير باسن توپلنتسى ياپاجاقلارنى دا سويليور. البته آدَي اولماق دموقراتك بير حقتر. اسناف تشكيلاتنه طالب اولماق دا بير خزمت ادياسىدر.

انجق شونو دا آچقچه سويليمك كركر:

بو سچيم قويومجولار اوداسى سچمى دگيلدر.

قويومجولار اوداسنده ناسل سچم قازاندغينزى بيلنلردن بيريم. اما KMESOB سچمى او قدر داي كولاى بير لقمه دگيلدر.

بورادا ٣١٩ ديله‌گه‌نين اويونى آلماك گركر.

و او ديله‌گلر، سنلردر تشكيلاتن ايچنده اولان هركسه شو سوالى سورار:

“بونجه يل يتكيلى ايدينز، ندر او زمان ياپمادينز؟”

قيساجاسى…

سياسته ده، اسناف تشكيلاتلارندا دا حافظه واردير.

بوكوندن قولتوق وعدلرى ايله اودالارى بولمه‌يه چاليشماك يرنه، هركس پروژه‌لرى، دوروشو و گچميشته ياپتقلرى ايله ديله‌گلرين قرشسنه چيقمليدر.

مايس ٢٠٢٦دا ياپيلجاق قهرمان‌مرعش اسناف و صنعتكارلار اودالارى بيرليغى سچملرينن شهرمز، اسنافمز و توم اودالار ايچن خيرلى اولماسنى ديليوروم.

تام يتكيلى باشكان ويكيلى آدَي اولورسا…
اسناف دا سورغولار، باسن دا يازار.
بو قويومجولار اوداسى سچمى دگيل!

(دوامى وار)

خيرلى رمضانلار.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri