Sormak Ayıp mı ?

Sormak Ayıp mı ?Neden İstişare Etmekten kaçınıyoruz ?Kahramanmaraş'taki sıkıntıların temelin de benim gördüğüm : her şeyi ben biliyorum, İstişare, etmeye gerek yok, ben bilirim, bir danışmana da gerek yok , ben yaptım doğru...

Sormak Ayıp mı ?
Neden İstişare Etmekten kaçınıyoruz ?
Kahramanmaraş'taki sıkıntıların temelin de benim gördüğüm : her şeyi ben biliyorum, İstişare, etmeye gerek yok, ben bilirim, bir danışmana da gerek yok , ben yaptım doğru oldu !" mantığı ile yapıyoruz..
Meşveret ve istişare sözcükleriyle ifade edilen , yani bir bilene sor durumunu biz ne zaman kullanmaya başlayacağız ?
Günümüzde istişare kelimesi Türkçe karşılığı ortak akılı kullanalım.. birlikte karar verelim ama bunu yapamıyoruz.
İstişare Kur'an-ı Kerim'de önemine vurgu yapılan bir durumdur. Hadis-i şeriflerde de geçen bu ifade, toplum düzenini sağlamak ve Müslümanları yanlıştan uzak tutmak adına İslamiyet'te önemli bir yer tutmaktadır.
Sevgili okurlarım : Bugün en çok tartışılan iki konuda bir uzak noktalara yapılan kalıcı konutlara kim karar verdi..? Her işin bir bileni vardır ve hataları önlemek adına işi bilenine sormakta fayda vardır. İstişarede bulunmak da işi bilene sormak, konuyu farklı bakış açılarından ele alarak en doğru sonuca ulaşmak anlamına gelir. Burada birden fazla görüş ve beyin fırtınası söz konusu olmaktadır. Dolayısıyla büyük kararlar alınmadan önce grup halinde istişarede bulunmak en sağlıklı sonuca ulaştıracaktır. Devlet yönetimlerinde istişare meclisleri, şura adı verilen kurullar, meşveret meclisleri, danışma meclisleri bu amaca hizmet etmektedir.
Bunları hep unutuyoruz : "Yapacağın işi önce meşveret et!" "İstişare, pişmanlığa karşı kaledir." "İstihare eden, mahrum kalmaz, istişare eden pişman olmaz."(Taberani) "İnsanı pişman eden, kendi görüşündeki ısrardır." "Kendi düşüncenize göre hareket etmeyin!" (Taberani) "Yapacağı işi ehli ile istişare edene, o işin en güzeli nasip olur." (Taberani) ayet , hadisi şerif ve ilim adamlarının güzel sözlerine rağmen bizde mantık ben yaptım oldu diyoruz ama olmuyor.. doğru yola çıkamıyoruz..
Kurumlaımız bir basın danışmanı tutmazlar.. işi yönetenler bir basın danışmanı tutmaz, ben yaptım doğru oldu sözü ile yollarına devam ederler sonra ortaya Kahramanmaraş'taki manzara çıkar..
Dağ başlarında büyük mahalleler parçalanan bir Maraş yazık.
Konteyner çarşı yerine bir yandan kalıcı çarşıların yapılması gerek ama bu konuya el atan yok ! Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hatay Defne Hastanesini 44 günde yaptı.. 50. gününde resmi törenle açtı..
Şubat, Mart , Nisan, Mayıs geçti Kahramanmaraş'ta kalıca çarşının yapılması bu kadar mı ? zor , Necip Fazıl Şehir Hastanesinin yenisini yapmak veya tamirini yapmak bu kadar mı zor ?
İyi günler

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri