Sanayi ve Enkaz !

Sanayi ve Enkaz !6 Şubat depreminin üzerinden geçen süre içinde : halen iş yerlerimizin sorunlarını çözemediğimizi görüyoruz.. Sanayi ayağa kalkması gerekiyor ama resmi engeller var , yanlış verilen kararlar sebebi ile çalışma...

Sanayi ve Enkaz !
6 Şubat depreminin üzerinden geçen süre içinde : halen iş yerlerimizin sorunlarını çözemediğimizi görüyoruz.. Sanayi ayağa kalkması gerekiyor ama resmi engeller var , yanlış verilen kararlar sebebi ile çalışma değil beklemeler var..
üç beş günü saymayalım 100 günü geçti.. halen sorun yumağı ile mücadele ediyoruz.. işin garip yanı bir adım da yol alamıyoruz..
Hatay Defne Devlet Hastanesi 48 günde bitti.. Biz Necip Fazıl Hastanesinin tamirini yapamadığımız gibi , ne yapacağımıza da karar veremedik !.. isyan ediyorum bu şehrin sahibi yok..
Birinci sorun : yıkılan veya hasar gören fabrikaları ayağa kaldıracak usta yok.. işçi yok, olan ise tam bir soygun düzeni ile inanılmaz para istiyorlar.. Depremin yıktığı bina ve fabrika sahiplerini ise : Resmen soygun gibi para istenen iş yapacakların ortaya koyduğu ücretler bir kere daha yıkıyor.. evlerin tamir ve boyasının yaptıracak usta yok.. bulunan ise inanılmaz para istiyor..
İkinci mesele : esnafın, sanayicinin, faturalı giren ve deprem ile kullanılamaz hale gelen stoklarının nasıl silineceği ile alakalı bir düzenleme yapılamadı.. iş yeri yıkılan her esnafın stok sorunu var..
üç üçüncü mesele : Kahramanmaraş'ta hangi bina ağır hasarlı, hangi bina orta hasarlı, hangi bina az hasarlı adil bir tarama yapılmadı.. Örnek mi benim kendi oturduğum bina : kolon ve kirişlerinde çatlak yok, her binada olduğu gibi 4. kat kadar sıva çatlakları var bizim bina orta hasarlı !
Komşu binanın kolonları kırılmış : az hasar lı inanılır gibi değil ama gerçek inanmayan gelip gözleri ile göre bilir.. burası Kahramanmaraş sahipsiz şehir , böyle gelmiş böyle gidiyor..
Türkiye dört bir yanından gelen yetkili güçlendirme yapacak olanlar firmalar ise Kahramanmaraşlıları soyuyor , resmen soygun buna bir dur diyende yok.. vatandaş malı ve canı ile kavga etmeye başladı..
Sözde gönüllü hasar tespitine gelenler : Bunlarla ortak mı çalışıyor sorusu şehrin birinci gündem maddesi.. biri çıkıp buna cevap vermiyor..
Bugün bir yanlış da sürekli konteyner çarşı kurulması, kurulduğu yerlerde ki : Mülkiyet sorunu bugünden başladı bile.. Yıkılan 10 katlı bina, yerine konan 5-6 konteyner kimin olacak ? meseleler çözülmediği gibi sorun yumağı olarak duruyor..
Malatya : Yapılan hasar tespitini kabul etmedi, yeniden yapıldı.. Kahramanmaraş'ta da bunun yapılması gerekiyor ama yapılmadı.. sağlam binalar yıkılıyor, çürük olanlar ise ayakta !
İsyan ediyorum: Bu şehrin sahibi yok.. ağabeyi yok.. galiba bu şehri kökten yıkacaklar durum onu gösteriyor..
Dağların başına yapılan kalıcı deprem konutları ise Şehrin kimliğini kaybettirmek için yapılan bir plan ben bunu kabul etmiyorum.. 20-30 km, uzakta mahalle mi ? olur ? , orada oturan insanlar şehre nasıl gelip gidecek ?
Sözün özü : 6 Şubat Depremlerinin tamamını yıkamadığı Kahramanmaraş galiba iş bilmez yönetim kökü ile yıkacak gibi duruyor.. yapılan mantıklı tek bir iş göremiyorum..
Böyle bir planlama olamaz ! , bir yanda enkaz bir yanda köy şehir projesi..
Bunun acısını Kahramanmaraş 100 yıl çeker ve silemez..
Bizden söylemesi ama : Dağ başına kalıcı deprem konutları yapılıyor bile.. köy, büyük köy Kahramanmaraş hayırlı olsun !..
iyi günler

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri