Orta Hasarlı Binalar !
Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer , Orta hasarlı binalarla ilgili bir çalışma yapıyor sayın valimize destek olmamız gerekiyor.. Pazartesi günü ilçe belediye başkanları ile bir toplantı yaparak orta hasarlı binaların yeniden gözden geçirilmesi yönünde bir çalışması var..
Kahramanmaraş Merkez ve ilçelerindeki Mahkemelik, Orta Hasarlı binaların durumu vahim..
Onikişubat da 1301 adet Orta hasarlı bina var..
Dulkadiroğlu ilçemizde : 1211 adet
Elbistan da 446 adet
Afşin de 589 adet
Türkoğlu 584
Pazarcık ilçemizde : 694
Göksun 468
Andırın 278
Çağlayancerit 172
Nurhak 160
Ekinözü 114
Toplam il genelinde : 5 bin 987 adet bina orta hasarlı .. Kahramanmaraş geneli deprem de 132 bin 62 bina yıkıldı. acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı, az hasarlı olmak üzere deprem de zarar gördü.. Kayıtlara geçti.. ilk belirlemede 372 450 adet bina denmişti.. sonra sayı geriye düştü..
ORTA HASARLI BİNALAR PLATFORMU olarak şunu istememiz gerekli diye düşünüyorum..
Orta hasar verilen binaların öncelik bir ayrıştırılması gerekiyor..
Ağır hasarlı, Orta hasarlı, az hasarlı, hasarsız şekli ile önce bir elden geçirilmesi gerekiyor ki , Bu konuda Sayın valimiz Mükerrem Ünlüer bir çalışması var.. 9 bin 700 civarındaki mahkemelik binaların yüzde 75 sağlam çıktığını görüyoruz..
İkincisi : 1980-1990-1999 ve 2002 en son 2018 de çıkarılan imar kanunu, imar yönetmeliği ile yapılan binaları o günkü şartları ile teste tabi tuta bilirsin..
6 Şubat 2023 de meydana gelen deprem , bugünden sonra bakanlığın kararnamesi , yönetmeliği, kararları ile geçmiş dönemde o günün kanun ve yönetmeliklerine göre test edilmelidir.. Eski binaları bugün şartlarında incelersek yanlış yaparız.. bugün gördüğümüzde bu..
Bakın 132 bin bina depremden zarar gördü ise : yeniden bu kadar bağımsız bölümü bir günde yapmak veya bir kaç yılda yapmak mümkün değil..
O halde biz Orta Hasarlı denilen binalardan kurtarıla bilecek olanları, vatandaşı soydurmadan, Deprem Borsasına düşürmeden makul ve mantıklı şekilde kurtarmamız gerekiyor..
Geçmişe yönelik, kanun, yönetmeli, müteahhit firmaları, çalışanları, mühendisleri , çalışanları suçlayarak bir yere varamayız.. Bugünü kurtarmamız gerekiyor.. kamu , vatandaş el ele vermeliyiz..
Aklı selim düşünerek Orta Hasarlı olan 5 bin 987 binayı, Mahkemelik olan 9 bin 700 binayı nasıl kurtlarız konuyu uzatmadan kısa süreden nasıl çözeriz bunun hesabını iyi yapmamız gerek..
Mahkemelik olan ve orta hasarlı yaklaşık 15 bin binanın sorunu nasıl çözülür buna bakmamız gerekiyor.. Derdimiz bağcıyı dövmek değil, üzüm yemektir..
Kanun ve yönetmelik yayınlandığı tarih de geçerlidir.. geriye dönük işlemez, bunu Belediye Personellerine de iyice anlatmak gerekiyor.. Kanun ve yönetmelikler : Resmi gazetede yayınlandıktan sonra ki tarihlerde geçerlidir..
Allah yardımcımız olsun
İyi günler, İyi Pazarlar Dostlar