Olmayacak hayaller peşinde koşuyoruz !
Kahramanmaraş’ın tanıtımı diyoruz.. tanıtım adına yapılan işler yanlış..!
Herkes iyi niyetle bir mücadele veriyor ama baştan aşağı yanlış yapılıyor..
Önce alt yapı !
Bizde temel yok, üzerine hayalı binalar yapıyoruz..
Komşumuz Gaziantep den biraz söz edersek çok daya iyi anlarsınız !
1980 yıllar sonrası : Gaziantep Karşıyaka da sulu salata yapan yere kebap yemeye giderdik, Sonra İmam Çağdaş, Sonra Küşnemeci, Ciğerci, Güllüoğlu baklavaları, Lahmacuncular, kebapçılar derken Gaziantep de yemek üzerine bir Gastronomi kitabı bile yazılarak Üniversite de bölüm açıldı.
Hava Alanı, Otelleri, tarihi mekanları, lokantaları ile Gaziantep Gastronomisi gündeme oturdu.. Bugün Türkiye ve Dünyanın dört bir yanından Gaziantep yemek yemeye geliyorlar..
Gaziantep Uluslararası Gastronomi Şehri oldu..
Dön geri Kahramanmaraş’a !..
Kahramanmaraş’ta 210 yıllık Dulkadiroğlu beyliği dönemi ve zengin yemek kültürü var, sonra Saraya sürekli gelin verdiği için Osmanlı yemek kültürü var, yemek tarihimiz çok eski ve çok fazla olmasına rağmen bunu gün yüzüne çıkaramadık..
Kahramanmaraş yöresel yemekleri : Mado, Kervanhan, az bir bölümü Küçükev de var ! sonra bizim evin mutfağına da var..
Bugün :
Helise : Maraş özel yemeği bilen ve satılan yer var mı ?
Dövme pilavı : satılan bir yer var mı ?
Acem Pilavı : Satılan yer var mı ?
Sulu yağlı köfte : Satılan yer var mı ?
Şöyle eşinizle dostunuzla gidip oturup sulu yemek veya Maraş yemekleri yiyeceğiniz bir yer var mı ?
Son dönem moda : Şehrimize gelen televizyonculara , Mado veya Kervanhan da Maraş yemeklerini sıralıyoruz Maraş Gastronomisi diyoruz, Maraş yemekleri diyoruz peki tv çekimi haricinde bu yemekleri bulmak mümkün mü ?
Çocukluğuma gidiyorum: gözümün önüne gelen , aklıma gelen yemek isimlerini sizlere sunmak istiyorum:
Eli Böğründe : Tenekede yapılır.. var ım yapan ?
Maraş Tava, Elbistan Tava- var mı yapan ? – Afşin tavayı da eklemek gerekir..
Sömelek Köfte : Var mı yapan, bırakın evlerde yapan kaldı mı ?
Kalili Köfte : var mı yapan, yapmasını bilen ?
Maraş Köfte : var mı yapmasını bilen ? “ iyi ustayım”
Ciğerli Bulgur pilavı: var mı yapmasını bilen ?
Mumbar Dolması: “Mimbar “ var mı yapan (Küçükev, Mado ve Kervanhan da var )
Sarma : Pancar, Dut yaprağı, ile yapılır satılan yer var mı ?
Çörek: Bugün Maraş çöreği olarak bilinen çörek eski çörek mi ? doğrusunu yapan var mı ?
Çöş Börek- Cırık Kömbesi, : var mı yapan ?
Tarhana çorbası: bugün sadece evlerimizde pişiyor..
Pıt pıt lepesi : var mı yapan ? evlerde bile pişiren kalmadı..
Dövme Çarbası (Dövme şorası) var ım yapan ?
Tirşik: bir adı ile Andırın doktoru var mı satılan yer ?, ancak evde pişiyor..
Çullama : çocukluğumuzun en güzel yiyeceği , var mı satılan bir yer ?
Kırma- hapısa : Satılan bir yer var mı ?
Ravanda Şerbeti : satılan bir yer var mı ?
Daha yüzlerce yemek ismi saya bilirim mesele bu değil, mesele bunun satıldığı bir yer olmalı, hatta her yemeğe ayrı bir lokanta açılmalı adı da o olmalı..
Mado, Kervanhan , Küçükeve teşekkür ederiz mahalli yemeklerimizi yaparak sunuyorlar ama iki gülle bahar gelmez dostlar..
Şehrimizde : Turizme hitap eden bir otelimiz, bir lokantamız yok, biz Kayak Merkezi diyoruz, Kahramanmaraş yemekleri diyoruz.. Hava alanımız var uçak gelmez, yemeklerimiz var adını kimse bilmez, bırakın oteli han bile yok yatacak , biz Turizm diyoruz !
Bende diyorum ki : Önce alt yapı temel, bizim temeli yapmamız gerekir..
Konu uzun bugünlük bu kadar
İyi günler..