Mekke Notları 2

Bizim Patron : Hacca getirdin Umreye getirdin Sevir ve Hira Mağarasına çıkarmadın diyerek sürekli dert yanıyordu..

Mekke Notları 2

Bugün Hira mağarasına ( Nurdağı) Cemeli Nur dağına çıkmak için sabah otelden ayrıldık..

Bizim Patron : Hacca getirdin Umreye getirdin Sevir ve Hira Mağarasına çıkarmadın diyerek sürekli dert yanıyordu..

Diz kapaklarım ağrımasına rağmen patron mutlu olsun diye yollara düştük.. Daha önce geldiğimiz Nurdağı dibinde barakalar bizi karşılardı.. Mükemmel bir açık avm yapmışlar Suudi Arabistan da böyle moderne bir yer daha görmedim..( Haberini yapacağım oradan okuyun)

Dağın büyük bölümüne büyük ve geniş yol yapmışlar hem araç için hem yayalar için harika olmuş emeği geçenlere teşekkür ediyorum..

Kömürler ve Gavur dağı vardı.. Kahramanmaraş Osmaniye, Gaziantep Hatay,Adıyaman, Malatyalı kardeşler iyi bilirler..

Sonra : Dağın adı Nur Dağı' bir bölümü Kahramanmaraş’tan alınarak Gaziantep bağlanması ile Nurdağ ilçesi kuruldu.. Buradan hatırlayın dağı..

Sevgili Peygamberimiz (SAV) efendimiz Hira dağı ya da Nurdağı da oturduğu zaman Kabenin kapısını görmekte te idi.

Çok değil 6 yıl önce çıktığımda Kabe ve kapısı yine görülüyordu ama bugün önünü yüksek katlı otel kapattığı için ancak oteli göre biliyorsun..

Kabenin etrafına yapılan yüksek katlı yapıların ne kadar yanlış olduğunu bu sabah Nurdağı, Cebeli Nur da görerek yaşadık..

Peygamberimiz (SAV) efendimiz sık sık Hira Mağarasına giderdi? Oraya nasıl çıktığını çok iyi düşünmek gerekir.. Hz. Hatice annemiz ise Peygamberimize yemek ve su getirdi..

Sevgili Peygamberimizin uzlet için burayı kullanmasında önemli etkenlerdendir. Zira uzlet için bile olsa Hz. Peygamber, Kâbe'den tamamen uzak kalmamak için Hira'da kalmış, böylece buranın konumundan yararlanarak Kâbe'ye olan özlemini gidermeye çalışmıştır. Çünkü direk kabenin kapısı görülüyordu..

Hira Dağı'nın anlamı Sevgili Peygamberimizin ayak sürdüğü dağ, mübarek kokusu burada duymak mümkün..

Peygamberimize ilk vahyin geldiği mağaranın bulunduğu dağ. Mekke'nin kuzeydoğusunda Kâbe'ye yaklaşık 5 km. uzaklıktadır. Cebelinur (Nur dağı) adıyla da bilinir.

Resûl-i Ekrem’in bu dağda geçirdiği inzivâ hayatının ve peygamberlik görevinin burada başlamasının hem şahsı, hem de müslümanlar için önemi büyüktür. Mutasavvıflar, onun Nur dağındaki itikâfını Hz. Mûsâ’nın Tûr dağındaki halvetiyle kıyaslayarak hâtıralarını birlikte yaşatmışlar ve dinî hayat açısından inzivâ ve itikâfın önemini vurgulamak için Hz. Peygamber’in Hira mağarasındaki zâhidâne yaşayışını örnek kabul etmişlerdir

Peygamberimiz Resûl-i Ekrem Hz. Ebû Bekir, Ömer ve Osman ile birlikte Uhud dağına çıktığı bir sırada dağ sallanınca “Ey Uhud, sakin ol! Senin üzerinde bir peygamber, bir sıddîk ve iki şehid var” demiştir.. bu tüm kaynaklarda geçmekte bununla birlikte Hira, Cemeli Nur, Nurdağından aşağı inerken, yine dağ sallandığında Sevgili Peygamberimiz : Dağ sakin ol, üzerinde bir Peygamber bir sıddık var” buyurmuştur..

Mekkeden Selam ve Dua ile

iyi günler

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Yazarlar Haberleri