Karasu – Kuraklık !
Allah sonumuzu hayır eylesin, ülkemizde bir kuraklık var devam ediyor, yağan yağmur ise çok hızlı yağdığı için sele sebep oluyor.. oda belli belgelere yağıyor..
Vefasız , kıskançlık ancak bu kadar olur !
Sabah hoş sohbet ediyoruz: gündem kuraklık, barajlarda su seviyesinin düşmesi ve Karasu projesinin önemi..
Eski Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’a karasu projesi için teşekkür ediyorlar..
Güzel : Şehrimize bir taş üzerine taş koyan herkese teşekkür ederiz..
Ama vefasız olmayalım.. hak yemeyelim..
Söylenenler işin doğrusu benim kanıma dokundu..!
Sevgili okurlarım : Önce ,
Bugün kar yağması gereken dağlarımızda otlar kurudu.. dua edelim, bugün Cuma , Cuma namazı sonrası yağmur ve kar duası yapalım dostlar..
Bir çok defa yazdım, geçmişte yüzlerce defa yazdım.. bugün size bir Karasu hikayesi yazayım..
1999 yılında Kahramanmaraş Belediye Başkanı olan Hanefi Mahçiçek, şehrin içme suyu sorunu çözmek için gece gündüz çalışmaya başladı.
Bu tarih de ve öncesinde : 1980 yıllarda DSİ tarafından ovada açılan kuyulardan şehre içme suyu basılıyordu.. elektrik maliyeti yüksek olması, suyun kalitesiz olması ve de elektrik kesintisi veya yetersiz kalması sebebi ile belli mahallelere belli saatlerde su veriliyordu..
Devlet Planlama Teşkilatında yıllarca çalışan ve işi bilen planlama yapan yeni Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, belediye başkanı olur olmaz, su kaynaklarını araştırmaya başladı.
Karasu kaynağı bulunarak hızlı bir planlama yaptırdı.. ve ihalesi yapılarak çalışmaya başladı.
Karasu dan Kahramanmaraş içme suyu gelmesinin mümkün olmayacağına kendi partisi ve Meclis üyeleri bile inanmadı..
DYP Belediye Başkan Adayı Mutlu Fettahoğlu , Belli otelinde düzenlediği basın toplantısında : “ Karasu gelsin ben diplomamı yırtarım,” ve daha fazla sözler sarf etti onları yazmıyorum, o basın toplantısına katılan gazeteci arkadaşlarımız bunu bilir..
Karasu ishale hattı inşaatını : Hamza Akbaş ağabey aldı.. çelik borular geldi.. Karasu dan Kahramanmaraş’a kadar 64 km. boru düşemesi ve yol açılması yapıldı.. Karaku üzerine kurulan Enerji santralı inşaatı büyük bölümü yapıldı.. Boruların kaynak işi gece gündüz 24 saat esasına göre devam ediyor..
2002 de Kahramanmaraş ‘a gelen Ak Parti Genel Başkanı ve bugünkü sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Onikişubat Parkı ve Maraş evinin önünde Karasu borusuna ilk kaynağı vurarak temel atma töreni yapıldı..
Başkan Hanefi Mahçiçek, Milletvekili Adayı olunca belediye başkanlığına meclis içinden Mustafa Poyraz seçildi..
Başta söyledim ya : o günkü meclis üyeleri de Karasu geleceğine inanmadığı için , proje Başkan Mustafa Poyraz tarafından iptal edildi.. Sadece bu proje değil, Kahramanmaraş Arıtma Tesisi projesi de AB hibe destek olduğu halde iptal etti.
DSİ Genel Müdürü olan Veysel Eroğlu , Bakan talimatı ile Mustafa Poyraz yeniden projeye başladı ama hem zaman kayıbı oldu, hem de yeniden ihale yapılması sebebi ile belediye maddi kayıp’a uğradı..
Neyse sonunda: Elektrik santralını kaybederek proje Mustafa Poyraz döneminde bitti ve Kahramanmaraş’a içme suyu geldi.. diplomasını yırtanları görmedik ama dışını kıracaklarda kırmadı..
Ne var ki olayın acı tarafı : Kalede Karasu’ya emeği geçenlere plaketler verildi.. Bekçiye bile verildi.. Başkan Hanefi Mahçiçek adı bile anılmadı..
Mustafa Poyraz’ın belediye Başkanlığı döneminde çıkarılan yayınlarda : Başkan Hanefi Mahçiçek bir teşekkür bile edilmedi..
Karasu kitabı hazırlandı.. Başkan Hanefi Mahçiçek ismi yazılmadı.. bu kadar vefasızlık olur mu ? olur.. Burası Maraş.
Karasu’yun mimarını yok saydılar, böyle de vefasızlık bizim kanımızda var..
Böyle olunca ; yeni yöneticilerimiz, bugünün gençleri Karasuyu kimin getirdiğini bilmiyor, proje kimin onu bilmiyor, hakkı sahibine vermek üzere bir kere daha yazma ihtiyacı duydum.. Başta Hanefi Mahçiçek ve ekibi olmak üzere , su musluklardan akıncaya kadar geçen süreçte emeği geçenlere teşekkür ederim..
Hayırlı cumalar
İyi günler..