Karadeniz ve Rusya
Karadeniz, Rusya için her zaman çok önemli olmuştur. Neden mi? Nedeni gayet açık; Rusya’nın ne Baltık’taki ne de Uzak Doğu’daki limanları Karadeniz kadar deniz üssü olmaya uygun değil de ondan. Vladivostok isimli yer tabir caizse bu mevsimde hâlâ donmuş durumda ve Büyük Okyanus’un dalgalarıyla boğuşmakta. Baltık filosu ise henüz çözülmeyen buzların ortasında bulunuyor. Hâlbuki Karadeniz kıyılarında her mevsim çalışılabilinen birçok limana bulunuyor.
Karadeniz’in Fatih döneminde bir Osmanlı denizi olmuştu. 15’inci asırdan 18’inci asra kadar Karadeniz tam bir Türk gölüydü. Bu durum Rusya dahil başka hiçbir millete nasip olmamıştır. Ruslar Karadeniz’e inmek ve buralarda kalıcı olmak uğruna Türklerle defalarca savaştı. ‘Ukrayna sadece Slav değil, aynı zamanda Rus’tur’ düşüncesinin çok yaygın olmasına rağmen şimdi de acımasızca Ukrayna’ya saldırmaktadır.
Ukrayna, ülkemizde çok bilinen, ama az tanınan bir ülkedir. 24 Ağustos 1991'de SSCB'den ayrılarak bağımsızlığına kavuşmuştur. Avrupa kıtasında Rusya'dan sonra en geniş topraklara sahip olan Ukrayna bir tarım ve endüstri ülkesi ülkesidir. Karadeniz'in kuzey kıyısında yer almaktadır. Son yıllarda Türkiye ile Ukrayna arasında her alanda çok güçlü işbirliği ve ekonomik bağlar kurulmaktadır.
Ukrayna’nın kalkınması ve ülkede serbest piyasa ekonomisinin yerleşmesinde Türk firmalarının altyapı, konut, bankacılık, ulaştırma ve turizm gibi sektörlerde ciddi yatırımları ile büyük desteği olmuştur. Başta gıda, giyim ve pimapen sektörlerinde birçok Türk firmasının Ukrayna da faaliyet göstermesi, Türkiye ile Ukrayna arasındaki karma evliliklerin artması iki ülkeyi birbirine daha çok yakınlaştırmaktadır.
Türkiye ile Ukrayna arasındaki karşılıklı ticaret hacmi son yıllarda ‘6 milyar dolara’ ulaşmış, iki ülke bu rakamı 10 milyar dolara çıkarmak için çalışmaktadır. Türkiye ve Ukrayna arasında enerji, ulaşım, bilim ve teknoloji, savunma sanayi, kültür ve turizm alanlarında iki ülke çalışma komisyonları oluşturulmuştur. Özellikle enerji konusunda Türkiye'nin doğu ve batı arasında önemli bir ülke konumuna gelmesi ve Nabucco Projesi'nin merkezi olması nedeniyle Ukrayna'da bu projeye dahil olmak istemektedir.
Ukrayna'da Turkcell, Ülker, DEKA, ENKA, Doğuş Otomotiv gibi büyük Türk firmaları ve Finansbank ve Altunbaş Holding'in kurduğu Creditwest Bank Ukrayna gibi Türk bankaları faaliyet göstermektedir. Sivil mühendislik ve inşaat alanında yine ENKA Holding'in Donetsk'deki büyük stadyum inşaatı, Doğuş Holding'in Dinyeper nehri üzerinde yaptığı köprü ve yol ön plana çıkmaktadır.
Ayrıca Ukrayna, doğal kaynaklar bakımdan çok zengin bir ülkedir; demir cevheri, kömür, petrol, doğalgaz, madensel tuzlar gibi zenginlikleri bulunmaktadır. Ukrayna, güçlü bir sanayi ülkesi, ağır sanayi ve metalürji kuruluşlarının yanı sıra kimya ve petrokimya endüstrisine de sahiptir. Ukrayna, ileri teknoloji ( Hi-Tech )gerektiren uçak, helikopter, gemi, tank yapan hatta uzay çalışmalarına katkıda bulunan, uzay teknolojisine sahip dünyadaki 5 ülkeden biridir.
Ukrayna NATO üyesi olduğu takdirde Rusya ne Karadeniz’e ne de Ukrayna’ya hükmedemeyeceğini çok iyi bilmektedir. Bu sebeple (Karadeniz’i ve Ukrayna’yı Kaybetmemek ) için ‘ayrılmaz bir parçam’ dediği Ukrayna’yı Dünyanın gözünün içine baka baka işgal etmeye yeltenmiştir.
Rus halkı başının Batılı Devletlerle derde girmesini hiç arzu etmemektedir. Sayın Putin Rusya’nın başında uzun yıllar kalmak istiyorsa Ukrayna’dan derhal geri çekilmeli ve hiçbir bağımsız devletin topraklarını işgal etmemelidir. Daha fazla kan dökülmemesi ve Bölge Ülkelerinin ekonomisine daha fazla zarar verilmemesi adına bu savaş derhal bitirilmelidir. Temennimiz bu yöndedir...