Kahramanmaraş Fuar Tarihi

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel eskiye dönüşle Fuarı genişletme : Her yıl en az 10 ayrı sektörde fuar açılmak üzere bir fuar müdürlüğü veya Fuar daire başkanlığı kurar mı orasını bilemiyorum

Kahramanmaraş Fuar Tarihi

Bir bilenen sorsak ayıp olur mu ?

Ya da Şehrin yaşayan Basın hafızasından desek, bize anlatılmasın istesek ayıp etmiş olur muyuz ?

Emeğe saygı duymak gerek hizmet edenlere teşekkür etmek gerekir..

Bu şehir bizim şehrimiz gelin bilgimizi , kültürümüzü birleştirelim el ele verelim daha güzelini nasıl yaparız onu hep beraber yapalım...

Gazeteci Bekir Doğan olarak bu memlekette yıllarımı verdim ise bir söz söylemek benim hakkımdır !..

Fuar temeli ve Fikri ! : 1955 yılında Kahramanmaraş Valisi olan İbrahim Sadi Öztürk zamanında Atatürk Parkı olarak temeli atıldı, Maraş halkının sevdiği bir vali olarak öne çıktığı gibi Nüfus cüzdanlarına bakın bu dönem Maraş’ta erkek çocuklarına İbrahim , Sadi İsmi çok verilmiştir..

1955-59 dönemi valilik ve Belediye Başkanlığına vekillik yaptığı dönemde Bugünkü Fuar alanını Adana yolundan Gaziantep yoluna kadar Atatürk Parkı olarak projelendirmiştir.

1967-69 döneminde seçilmiş belediye Başkanı Olan İbrahim Sadi Öztürk, Atatürk parkının ağaçlandırmasına törenle başlamıştır. Biz ilk okula giden bir öğrenci iken buraya fidan dikildiğini bilirim..

1990 yıllarda Bir cumartesi – Pazar günü kesilen o ağaçlar bir gecede yok oldu , suçlu bir türlü yakalanmadığını da unutmadık.. !

Daha sonra 12 Eylül 1980 yılına kadar belediye başkanlığı yapan Ahmet Uncu, Fuar yapılması , bir bölümün Atatürk Parkı bir bölümün Fuar yapılması çalışmasını yapmıştır.

12 Eylül 1980 sonrası DSİ Bölge Müdürü İsa Kalkan, Belediye Başkanı olarak ve DSİ Müdürlüğünü birlikte yürütürken, Fuar çalışmasını yaparak bugün resimlerde gördüğünüz kapılarla, 20 sene önce yıkılan o fuar alanı yapmıştı.

Fuar alanı içinde DSİ Hataya Su götüren kanalı etrafında büyük bir yapay göl yapılacaktı.. ortasında bir ada ve üzerinde Maraş kalesi olacaktı.. Kalenin içinde sinama ve Tiyatro projesi vardı..

1981 de Fuar mı derseniz panayir mi derseniz o şekilde açılan fuar DSİ imkanları ile 1983 geldiğimizde bölgenin en güzel fuarı oldu.

YSE Müdürü Emin Yalçınkaya 1983-84 de aynı zamanda Belediye Başkanlığı yapan yaptı. İsa Kalkan dan aldığı bayrağı yere indirmeyerek aynı hızla devam etti ve Kahramanmaraş Fuarı büyüyerek devam etti.

1984 de Belediye Başkanı Seçilen Hacı Ali Özal ise Fuar tam destek vererek Kahramanmaraş Tarım Sanayi ve El Sanatları Fuarı içinde : Halk konserleri, Güreş Festivali, Dondurma ve Biber Festivali, 1 Eylül 15 Eylül tarihleri arası okullar açılacak olması sebebi ile Kırtasiye ve okul kıyafetleri günleri ile devam eden Fuar tam 45 gün açık kalmakta idi..

1 Ağustos da kapılarını açan Kahramanmaraş Fuarı 30 Eylül de resmi bölümü tamamlanır, 1-15 Eylül ise uzatmaları oynardı..

Hacı Ali Özal dan sonra gelen belediye başkanlarımız maalesef ki kimse üzerine toz kondurmaya kalkmasın, fuar alanın, spor tesi dedi verdiler, atıcılık kulübü dedi verdiler, belediye atölye dedi verdiler diğer yerleri sata sata bugünkü minik alan Fuar alanı olarak kaldı.. Alan olarak Türkiye en büyük fuarı bugünkü haline geldi... her halde en küçüğü oldu..

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel eskiye dönüşle Fuarı genişletme : Her yıl en az 10 ayrı sektörde fuar açılmak üzere bir fuar müdürlüğü veya Fuar daire başkanlığı kurar mı orasını bilemiyorum ama bugün fuarı açıyorum demesi bile insanlara moral verdi.

Ne diyelim Fuarı satıp yiyenleri Allah havale edelim!

Kahramanmaraş Fuarı Hayırlı Olsun

iyi günler

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri