İYİ BİR YÖNETİCİ VASIFLARI

               İYİ BİR YÖNETİCİ VASIFLARI             Yazdıklarımızın  çok okunduğunu düşünmüyorum....

               İYİ BİR YÖNETİCİ VASIFLARI

             Yazdıklarımızın  çok okunduğunu düşünmüyorum. Ulusal anlamda da gazetelerin okunduğunu ve tv ler deki programların izlendiğini  zannetmiyorum. Her medya gurubu kendi çalıp kendi oynuyor.  Böyle bir durum ile  karşı karşıya  kaldık. Ancak  bizde   değerlerimizi bir nebzecik aktarmak  sorumluluğu taşıdığımız için  bulunduğumuz zamanda  üzerimize düşenleri paylaşmak  istiyoruz. Bu gün okunmasa da bir gün okunur diye  düşünüyor ve yazmaya devam ediyoruz..

            Yapılan bir iyiliğe  ihanet eden kurtuluşa erişemez.  Vefasızlığın cezası ağırdır.  Ben  inanan bir insanım. Sorumluluğumu biliyorum.  İnandığım dinin Kitabında vefasızlık haram deniyor. Bu dinin bir peygamberi var. İş ve görevi Allah’ın kitabı Kuranı insanlara anlatmak. Ben de kuran ışığında anladıklarımı kendi ifadelerimle okuyucularımla paylaşıyorum. Ama toplum kuran kültüründen o kadar uzak ki ayet meali  olarak paylaştığım sözlere itiraz ediyor.

            Bugünkü yazımda sizlere özellikle yönetici konumunda olan  kardeşlerime  kuran işareti doğrultusunda  iyi bir yöneticinin vasıflarını  kısaca  izah edeceğim.  Çok kapsamlı bir konu ama. Kısaca yazıyorum.

            İyi bir yöneticide bulunması gereken   vasıflar şunlardır. Yada şöyle söyleyelim. İyi bir yönetici  şu kurallara dikkat etmelidir.

            ADALETLİ OLMALI: Adaletli olmak demek kısaca  mahiyeti altında çalışan  herkese eşit davranır  demek.   Nefsi kararlar vermez. En yakın çalışanı ile uzak çalışanını ayırt etmez. Çalışanların işine önem verir. Dürüstlüğüne önem verir.  Kendisine çok saygı gösterene  değil. İşini doğru yapana önem verir.  “Adalet  mülkün temeli” ve “ Devletin dini adalettir” sözlerini  şiar edinir.

            EMANET EHLİNE VERMEK: Bulunduğu makamın bir  gün elinden gideceğini bilmeli.  Makamların geçici olduğunu kabul etmeli. “Mahkeme kadıya mülk değildir” sözünü unutmamalı. Makamda gurur ile oturmamalı. “Gururlanma padişahım senden büyük Allah var” sözünü aklında tutmalı.

            İŞİ EHLİYETLİNE VERMELİ : Yanında çalıştıracağı işçi veya memurları ehliyetli kişilerden seçmeli. Bu benim yakınım, şu arkadaşımın yakını deyip ehliyet ve liyakat sahibi olmayanları işe almamalı.

            MEŞVERET ,DANIŞMA VEYA İSTİŞARE:  Alınan tüm kararlarda ekibi ile tartışmalı, öyle karar vermeli.

            MASLAHAT : İşlerinde şahsi menfaattarını ön plana almamalı. Kurumsal düşünmeli. Kurum ön plana çekilmeli. Ben merkezli değil. Kurum merkezli düşünmeli.

            Ülkenin yeniden dünyada söz sahibi olması için asgari düzeyde yönetim kuralları oluşturulmalı.

Dünyada Türk devletleri ismini adaletli yönetim ile duyurmuştur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri