Çalışana – Emekliye Zam Yapmak Çaremi ?
Türkiye Ekonomisi !
Hemen her yıl Asgari ücret, emekliye, memura, işçiye zam gündeme geldiğinde yazıyorum.. bu sene de yazayım bari ! Belki biri okur da amaaaaa der diye yazıyorum !.
Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirme yapmak, birçok faktörü dikkate almayı gerektirir. Ekonomik durum, enflasyon oranı, işsizlik oranı, büyüme rakamları, döviz kurları, kamu borcu, dış ticaret dengesi ve halkın alım gücü gibi göstergelerle analiz edilir.
Emekliye, Çalışana, zam yapmak bir aylık sevinç 11 aylık üzüntüden öteye gitmez ! Bugün Türkiye de yeni yılda gelecek zamlara göre etiket fiyatları değişmeye başladı.. yani millet, devletten önce zam yaptı bile.. yani verilecek zam cebe girmeden uştu gitti o zaman bu zam niye yapılıyor ?
Zam yerine Türk Lisasından bir sıfır silelim..!
Türkiye Ekonomisinin Durumu
Enflasyon: Türkiye, son yıllarda yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele ediyor. Bu durum, halkın alım gücünü düşürüyor ve yaşam maliyetini artırıyor. Çalışanın emeklinin durumunu iyileştirmek için hükümetin verdiği zaman ise rakamları büyütmekten başka bir işe yaramıyor bunun için TL sıfır silmek gerek..!
Döviz Kurları: Türk Lirası’nın değer kaybı, ithalat maliyetlerini artırarak enflasyonu körüklüyor. Aynı zamanda dış borç yükünü artırıyor. İhracat- İthalat dengesi kurulamadı !..
Büyüme: Türkiye ekonomisi, zaman zaman yüksek büyüme oranları sergilese de bu büyümenin sürdürülebilirliği ve niteliği (örneğin üretim yerine tüketime dayalı olması) tartışma konusu. Üretici yani Fabrika sahipleri için bugün Asgari ücret 1350 doları bulmuş, Sanayicinin bazı sektörlerde dış dünya ile rekabet gücü kalmamıştır.
Eğitim sisteminin yanlışlığı 12 yıllık zorunlu eğitim bizi maf etti.. İşsizlik: Genç işsizlik oranı dahil olmak üzere işsizlik, Türkiye'nin çözmesi gereken ciddi bir sorun olmaya devam ediyor. Eğitim sistemi yeniden gözden geçirilmelidir.
Halkın Alım Gücü: Özellikle temel gıda ve enerji fiyatlarındaki artış, halkın günlük yaşamını zorlaştırıyor. Asgari ücrette zam gıda üretiminde fiyatları artırıyor rakamlar büyüyor..
Artılar ve Eksiler
Türkiye'nin stratejik konumu, ticaret ve lojistik açısından avantaj sağlıyor.
İhracatın artışı, ekonomik büyümeye katkıda bulunuyor.
Genç ve dinamik bir nüfusa sahip olması, uzun vadede ekonomik fırsatlar sebep olabilir.
Ancak : Yapısal reformların eksikliği, ekonominin uzun vadeli istikrarını etkileyebilir. Yüksek enflasyon ve faiz politikaları, belirsizlik asgari üceret ve emekliye çalışana yapılan zamlar sonrası ekonominin nereye varacağını görememe sanayiciyi tedirgin ediyor..
iç borç neyse de : Dış borcun yüksek olması, ekonomik kırılganlık oluşturuyor.
Sözün Özü Dostlar :
Ekonominin iyi ya da kötü olduğunu değerlendirmek bireylerin ve grupların bakış açısına bağlıdır. Bana göre iyi , sana göre kötüdür, Hangi pencereden bakıyoruz ? Bazı sektörler veya bireyler için durum olumlu olabilirken, halkın geniş bir kesimi yüksek enflasyon ve artan yaşam maliyetleri nedeniyle ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalıyor.
Sizce hangi alanlar daha çok iyileştirilmeli? Veya sizin deneyiminizden nasıl bir tablo görünüyor? Mesele burada..
Bekir Doğan penceresinden : Çalışana emekliye zam yapma yerine çarşı pazar daki fiyatları indirmek, rakam büyütme yerine TL den sıfır atmak insanlarımıza moral verecektir..
İyi günler