AİLE; YAPISI VE ÖNEMİ !

AİLE; YAPISI VE ÖNEMİ !Aile : Millet olmanı, Devlet Olmanın temel taşıdır..Aile anne-baba ve çocuklardan oluşan en küçük toplumsal kurumdur.Babam ,Annem, dedem, Nenem, Emmilerim ve hanımları çocukları, bir arada yaşardık,...

AİLE; YAPISI VE ÖNEMİ !
Aile : Millet olmanı, Devlet Olmanın temel taşıdır..
Aile anne-baba ve çocuklardan oluşan en küçük toplumsal kurumdur.
Babam ,Annem, dedem, Nenem, Emmilerim ve hanımları çocukları, bir arada yaşardık, bir aile idik.. tabi Karabaş isimli köpeğimiz ve Kedimiz, ineğimiz, keçilerimizde ailenin birer ferdi idi..
Benim çocukluktaki ailem: Dedem , iki dedem vardı.. Biri Babamın babası , biri annemin babası ..
Dayılarım ve Teyzelerim vardı.. onların hanımları, kocaları, çocukları vardı.. Halam ( Bimim) vardı , kocaman bir aile idik..
o aile yapısını çok özlüyorum ama bugün kaybettik.. kendi çocuklarımı bile bir arada tutamadım..
Günümüzde gelişen ve değişen toplum yapısıyla birlikte aile yapısında da değişim kaçınılmaz olmuştur. Hızlı şehirleşme, uçak ve otobüs, otomobil karayolları ağının gelişmesi ve endüstri alanındaki gelişim aile yapısını da tamamen yok etmiştir.
Kahramanmaraş'tan İstanbul 36 saat de gidilirken bugün 1 saat 30 dakikada İstanbul dasın.. dünya küçüldü aile fertleri dört bir yana dağıldı. Özellikle Anadolu da ki geniş aile yapısı kalmadı..
Bizi biz yapan : aile gelenek , görenek, köy kür tülü veya Anadolu kesimde geleneklerin ağır bastığı geniş aile tipi bugün çok az kaldı..
Aile demek : Birlik demekti.. bu aile ortamında üretim ve tüketim faaliyetleri hep birlikte yapılır. sofrayı birlikte oturulur , birlikte hareket her zaman birlik vardı , senin malın benim malım diye bir şey yoktur, mal ailenindir..
Aile düzeni büyüklerin deneyimleri ve kararları doğrultusunda kurulur ve sürdürülür. Eşler çocuk eğitimi konusunda , eğitim ailede başlar desturu ile aile okul gibi çalışır..
İlk çocuğun elbise ve ayakkabısı sonradan gelen ikinci çocuğun yeni giysisidir.. aile bir bütündür.. sen ben yok , biz varız demektir..
Toplumsal eğitim sonucu oluşan çekirdek ailede sorumluluklar tüm aile bireyleri arasında paylaşılmıştır. Gerek çekirdek ailede gerekse geniş ailede bireylerin birbirlerine karşı görev ve sorumlulukları vardır. Aile sosyal yapısı ile çocuk üzerinde etkilidir.
Ailenin yasalarla da belirlenen görev ve sorumlulukları vardır. Aile içinde bulunduğu toplumun değer yargıların kültürünü, gelenek ve göreneklerini yansıtan, ayrıca kendi içinde özel bir düzeni olan, çevresiyle iletişim içerisinde olan bir kurum olarak gördük hep biz bugüne kadar ..
Aile çocuğun ilk sosyal deneyimlerini kazandığı yerdir. Çocukların gelişiminde aile yol gösterici ve kuralları öğretici rol oynar. Çocuğun doğru ve yanlışı öğrenmesinde, kendi bilincini kontrol etmesinde, ailenin rolü çok büyüktür.
Aile içinde yalnız anne ve babanın görev ve sorumlukları yoktur. Çocuklar da yaş, cinsiyet, kişilik ve yetenekleri doğrultusunda emmi çocukları, dayı ve teyze çocukları da önemlidir..
Dengeli, etkili bir sorumluluk paylaşımı ailenin iyi yaşam koşullarına ulaşmasında rol oynar. Ailenin oluşmasında rol oynayan duygu ve sevgidir. Kadın ve erkek birbirlerini sevdikleri için evlenmeye karar verirler. Çocuk sevgisini yaşamak için de anne-baba olmaya karar verirler. Sevgiyle büyüyen bireylerin ruh sağlıkları yerinde olur.
Sevgi, saygı, hoşgörü ve anlayışın hakim olduğu bir ailede büyüyen çocuk kendini ve çevresindekileri seven, kendisiyle ve hayatıyla barışık, özgüveni yüksek bir birey olarak yetişir. Uyumlu ve özgür bir aile içinde dengeli ve tutarlı ilişkilerle büyüyen çocuk, bir birey olarak yetişkin baba görevini görür…
Biz böyle büyüdük ama bugün böyle aile bulmak çok zor , toplumun temel sorunu ise : aile bağlarımızın yok olmasıdır.. çekirdek aile veya geniş aile fertleri bir birini tanımıyor maalesef ki ! ne diyelim..
iyi günler..

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri