Afşin – Siyaset Tarih

Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven ile canlı yayın ile başladığımız canlı yayın ve gezimide Yeniden Refah Partisi Belediye Başkan adayı Adem Yıldız ve son final ise Ak Parti daha doğrusu Cumhur İttifakı Belediye Başkan adayı Koray Kıraç ile noktaladık..

Afşin – Siyaset Tarih

Bugün Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesin deyim , 24 Şubat 2024 Cumartesini Pazara bağlayan bu gece Berat Kandili olunca , bugünün ayrı bir önemi olduğunu söylemek istiyorum..

Gazeteci Mehmet Taş , Abdurrahman Akbaba , yayın ekibimiz Yusuf Kır ile Afşin ilçesine bir çıkarmak yaptık..

Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven ile canlı yayın ile başladığımız canlı yayın ve gezimide Yeniden Refah Partisi Belediye Başkan adayı Adem Yıldız ve son final ise Ak Parti daha doğrusu Cumhur İttifakı Belediye Başkan adayı Koray Kıraç ile noktaladık..

Partilerin seçim bürolarını gezdim, gözlemledim, Seçimin galibi bugün tarihi itibari ile Koray Kıraç Afşin Belediye Başkanı görülüyor..

Bugün Mübarek gün ! Berat Kandilinizi Tebrik ediyorum..

Afşin Belediye Başkanı ben olursam ne yapacağımı bir bölümünü canlı yayında anlattım.. Önce Atlastepesine bir Afşin Bey Kalesi Yaparım..

Kale içinde düğün salonları, lokantalar, çay bahçesi, en az 4 yıldızlı bir otel, o anten kirliğini ortadan kaldırmak için İstanbul Çamlıcada ki gibi bir kule ve üzerine de o antenleri koyduğum gibi Kulenin en üst bölümüne yeme içme mekanı ve Elbistan, Ekinözü, Termik Santralı , Eshabı Kehf görme imkanı verir buraya ücretle çıkış ve iniş sağlar belediye gelir elde ederim..

Turizm önemli : Afşin Elbistan Termik Santralı, verimli toprakları ile tarihi kültürü ile Afşin Gezilmesi görülmesi gereken bir ilçemiz..

Afşin ilçesinin eski adı Efsus’tur. 1944 yılında Afşin adını alır ki , bu ismi canlandırmak gerekir.. Bizde İsim değişikliği yapma hastalığı var.. kasıtlı yapıldığına inanan biriyim.. Efsus olsa daha doğru değil mi ?

Afşin denince akla gelen ilk şey, Afşin Elbistan Termik Santralı olarak aklımıza gelir..

Aşık Mahsuni Şerif, Hayati Vasfi Taşyürek, Derdi Çok gibi ünlü yüzlerce ozanı, şairi olan ilçemiz bir kültür hazinesidir..

Roma İmparatorluğu döneminde Arabissos adıyla anılan bölgenin, Arap aşiretleri tarafından iskan edildiği için bu adı aldığı düşünülmektedir. Yazılı kaynaklara göre şehirin tarihi 4.yüzyıla kadar gitmektedir. 540 yılında İmparator Justinianus tarafından kurulun 3.Armenia eyaletinin yönetim merkezlerinden biri olan Arabissos, Arap kaynaklarında el-Efsus olarak adlandırılmaktadır. 1944 yılına kadar da Efsus ismi ile bilinen Afşin güzel bir ilçemiz..

Siyaset yazacaktım ama Bugün Berat Kandili olunca , konu Afşin olunca Eshab-ı Kehf Külliyesi gibi önemli bir yeri ki bugün orada bir çok dua eden dostu görür gibiyim..

Afsin Eshab i Keyf Kulliyesi

Kuran’ı Kerim’de bahsedilen Yedi Uyurlara Kehf suresi ile bilinen Eshab-ı Kehf Mağrası Tarsus ve dünyada ait olduğu belirtilen 33 mağara vardır. Prof.Dr. Faruk Sümer hocanın kitabına göre bu yer Afşindir..

Eshab-ı Kehf Külliyesi, Selçuklular tarafından 13.yüzyılda inşa edilmiştir. Cami, kervansaray, ribat ve henüz planları belirlenemeyen birçok küçük yapıdan oluşan külliye, Kur’an-ı Kerim ve tarife uyan bir dini mekandır..

Eshab-ı Kehf Mağarası olarak bilinmektedir. 3 bölümden oluşan mağara, Kuran’da Kehf Suresi’nde belirtiğildiği gibi ”Güneş sabah ve akşam mağarayı teğet geçerek değmektedir.” tanımına uymaktadır. Suyu Zemzem gibi çok güzel bir suyu var mağara içinden çıkar.. bugün ziyaretçiler bol bol içerler..

Ulu Camii, Danişmentlilerden Pir Ali oğlu Muhammed Han tarafından yaptırılmış

Afsin Dedebaba Turbesi

Dedebaba, Eshab-ı Kehf Mağarası bu bölgede olduğu için geri dönmeyerek buraya yerleşmiştir. Selçuklu döneminden kalma bir eser olan Dedebaba Türbesi, bugün ziyaret yerlerinin başında geliyor.. Dini Turizm çok önemli..

Hurman Kalesi

Afşin ilçesine bağlı Morabız Köyü’nde bulunan Hurman Kalesi, stratejik bir yere inşa edilmiştir. Sarp bir kaya üzerine kurulan kalenin hemen yanından Hurman Çayı akmaktadır. Kale, bu görüntüsüyle bir kartal yuvasını andırmaktadır. Buraya çok güzel projem var..

Kız Oğlan Kayası

Kaşanlı Köyü yakınlarında bulunan kaya kabartması, Kız Oğlan Kayası olarak da bilinmektedir.

Bizans kaya işleme sanatının örneklerinden olan Kız Oğlan Kayası’nda İsa Meryem ve Aziz Jıhannes figürlerinin bulunduğu görülmesi gereken tarihi mekandır.

Çok uzun yazı oldu.. Afşin bir solukta anlatılmaz gidip görüp yaşamak gerek, bunu içinde önce otel gerek.

Berat Kandilinizi bir kere daha tebrik ederim

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Yazarlar Haberleri