Demiryolu Arazisi ve İşgal!

Demiryolu Arazisi ve İşgal!

Demiryolu Arazisi ve İşgal!

Sevgili Okurlarım,

TUSAŞ Fabrikası ve uçak montaj tesislerinin Kahramanmaraş’ta kurulması için artık temel atma aşamasına gelindi. Ankara’dan gelecek üst düzey yöneticilerin ve bakanların tarih vermesi bekleniyor.

Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, milletvekillerimiz Vahit Kirişci, Ali Öztunç, Zuhal Karakoç, Ömer Oruç Bilal Debgici, Mehmet Şahin, Mevlüt Kurt, Tuba Köksal ve İrfan Karatutlu ile sivil toplum kuruluşlarımızın başkanları el ele vermeli, şehrimizin geleceği için birlikte hareket etmelidir.

Peki, neden?

Çünkü Kahramanmaraş’ın önünde önemli bir fırsat var. Bu fırsatı değerlendirmek için de geçmişten bugüne uzanan demiryolu meselesini yeniden gündeme taşımamız gerekiyor.

Kahramanmaraş Demiryolu’nun Tarihçesi

Kahramanmaraş demiryolu hattı için geniş çaplı arazi kamulaştırma çalışmaları 1934 yılında başlamış, 1948 yılına kadar devam etmiştir.

Demiryolu Kahramanmaraş’a 1948 yılında ulaşmıştır. Şehir merkezindeki Kahramanmaraş Tren Garı, 6 Kasım 1948’de hizmete açılmıştır. Uzun yıllar yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan bu hat, Köprüağzı’na bağlantı sağlıyor; yolcular buradan aktarma yaparak gidecekleri yerlere ulaşıyordu.

Aslında Kahramanmaraş Garı, demiryolu ağının ana hatlarından uzakta kalan bir kılçık hat üzerindeydi. Başka bir ifadeyle, ana demiryolu hattına bağlanan çıkmaz bir hat niteliğindeydi.

2 Ağustos 1948’de ilk trenin bu hat üzerinden Kahramanmaraş’a ulaştığı, 6 Kasım 1948’de ise Köprüağzı–Kahramanmaraş hattının tam anlamıyla hizmete girdiği belirtiliyor. Gar bünyesinde kurulan şeflik aracılığıyla, ana hattan gelecek trenlerin seferlerine göre Narlı ile Köprüağzı arasında bağlantı sağlanıyordu.

1998 yılında gar yolcu taşımacılığına kapatıldı; yük taşımacılığı ise yılda bir defa FON kömür taşımaya devam etti. Şeflik kapatıldı, lojmanlar çeşitli kişilere kiraya verildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Vıdeo Galeri Haberleri