MHP Kahramanmaraş Milletvekili Zuhal Karakoç Dora
Kahramanmaraş Yeniden Ayağa Kalkıyor
ANKARA : Bütçe Plan Komsiyonun da bir konuşma yapan MHP Kahramanmaraş Milletvekili Zuhal Karakoç Dora : Sözlerimin başında, görüşmekte olduğumuz 2025 yılı bütçesinin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Kahramanmaraş merkezli; canlarımızı, yakınlarımızı, sevdiklerimizi yitirdiğimiz 6 Şubat depremleri hepimizin hayatını derinden etkiledi. Türkiye’nin tek nefes ve tek yürek halinde kenetlendiği, devlet ve millet dayanışmasının eşsiz bir örneğinin yüreği milli birlik ve beraberlik bilinciyle çarpan herkesçe görüldüğü ve bilindiği bir döneme şahitlik ettik. Yıkımın altında uzanacak bir el bekleyen Kahramanmaraş, Türk ve Türkiye yüzyılına emin adımlarla yürüyen devletimizin gücüyle yeniden ayağa kalkmakta; yaralarımız sarılmaktadır.
Kahramanlık unvanını hakkıyla, yüreğiyle, cesaretiyle alan ilimiz, tarihinde emperyalist hain oyunlara karşı dik durmuş; vatansız, bayraksız olmayı kabul etmemiş; esaretin kementlerini söküp atmıştır. Milli uyanışın sözcülüğünü yapan Kahramanmaraş’ın uykuya, kaderine terk edilmesi; imar ve inşa yatırımlarından yoksun bırakılması elbette ki düşünülemez. Kahramanmaraş’ın yeniden yapılandırılması amacıyla bütçe ve personel desteği gerekmektedir. Halihazırda bitmiş inşaatların teslim edilebilmesi, yerinde dönüşüm ve güçlendirme faaliyetlerine ilişkin proje, ruhsat ve kredilerin onaylanması süreçleri hızlandırılmalıdır. 10-15 ay arasında değişen bir süreyi bulan onay süreci halkımızı epeyce yormakta ve zorlamaktadır.
“Uygun olmayan alan” meselesi bakımından önemli ölçüde aşama kat edilmiş olsa da imara açılan bölgeler konusunda net olarak belirleme yapılmalı, soru işaretleri giderilmelidir. Kahramanmaraş halkı hassas bire süreçten geçtiğinden belirsizlik şu anda karşımızdaki en büyük sınama olarak yerini korumaktadır.
Aynı şekilde şehir merkezinde rezerv alan içerisindeki hak sahiplikleri ile ilgili belirsizlikler mevcut. Eski hak sahiplerinin yeni binalardan mülk alıp alamayacakları ve hangi mülkü alacakları konusu net bir şekilde açıklığa kavuşturulup halkımıza anlatılmalıdır.
Bunun yanında “heyelan alanı” olarak nitelendirilen bölgelerdeki bilimsel inceleme faaliyetlerinin sürdürülmesi ve risk oluşturacak önemli kaymaların olmaması halinde iyileştirme faaliyetleriyle bölgede imar ve iskân sürecine başlanması gerekmektedir.
Felaketin büyüklüğü kadar hemşerilerimizin devletimizin kurum ve kuruluşlarına karşı şükranları da; süreç içinde meydana gelen aksaklıklara karşı sabır ve hoşgörüleri de yüksektir. Tüm yüreğimiz ve sözlerimizle yuvamızla hemhal; duygu ve düşünce dimağımızla hemşerilerimizle aynı çizgideyiz. Açılan yaraların kanatılmaması, yaşanılan mağduriyetlere bir yenisinin eklenmemesi gerekmektedir. Yerinde dönüşüm ve güçlendirme faaliyetlerini yürüten firmaların ve mimarların vatandaşlarımızdan örtülü biçimde ayrıca ödeme talep ettikleri yönünde yoğun şikayetler almaktayız. Bakanlığımızın bu konuda denetimi etkin ve sıkı bir şekilde yürütmelerini talep ediyoruz.
Bölgede yapımı devam eden inşaat ihalelerindeki şartnamelerinde genellikle son yıllar içim belirli ciro şartı koşulduğundan ve deprem bölgesi firmaları deprem nedeniyle bu şartları doğal olarak karşılayamadığından ihalelere Kahramanmaraşlı firmalar girememektedir. İhaleyi alan Ankara ve İstanbul firmaları ise üç veya dört silsileli taşeronlara devrederek süreci yönetmekte ve sonuçta ortaya çıkan tabloda emek ve iş gücünün büyük kısmı Kahramanmaraş firmalarında olup, kazanç maalesef aynı şekilde olmamaktadır. Bu konuda en baştan beri söylediğimizi yineliyorum; Kahramanmaraş firmaları halihazırda zaten yaptıkları işi doğrudan Bakanlığa yaptıkları takdirde hem devletimizin maliyeti daha düşük olacak hem de depremzede firmaların kazancı daha büyük olacaktır.
Teslimi yapılan konutlar hususunda ise alt yapı sorunları nedeniyle taşınamama durumu söz konusudur. Dolayısıyla TOKİ konutlara başlarken ve süreç devam ederken başta KASKİ olmak üzere alt yapıya ilişkin ilgili kurumlarla sıkı bir iş birliği içinde olunmalı ve kurumlar senkronize hareket etmelidir.
Milli ruhun varisi olan, aldanmayan, namus ve şerefi uğruna tarihte cihanı karşısına almış aziz şehrimizin yeniden yapılandırılmasında kent kültürü ve mimari dokunun önemi gözetilmelidir.
1 buçuk milyon nüfuslu bir büyükşehir olduğu dikkate alınmalı; şehrimize sosyal alanların kazandırılması, otopark problemi yaşanmaması amacıyla önlemler alınmalıdır. Milli mirasına sıkı sıkıya bağlı olan Kahramanmaraş’ın titizlikle yeniden yapılandırılması; yeni yerleşim yerleri açılması, şehrin imar sahasının genişlemesi, TOKİ binaları hafif raylı sisteme uygun olarak inşa edilmesi, afet riski göz önüne alınarak müstakil yapılaşma için uygun alanlar açılması sağlanmalıdır.
Nerede olursak olalım, nereye gidersek gidelim, ne iş yaparsak yapalım aklımız Kahramanmaraş’tadır. Son depremzede vatandaşımızın yarası sarılmadan, ihtiyacı giderilmeden, yüzü gülmeden; depremden önce dışarıya en az göç veren illerden biri olan Kahramanmaraş’ımızı eski güzel günlerine kavuşturmadan bu yoldan geri dönmeyecek; dilimizden ve dimağımızdan kahraman şehrimizi eksik etmeyeceğiz.