KSÜ’DE BLUE_404 SERGİSİ: SU KRİZİNE SANATLA DİKKAT ÇEKİLDİ
Muhabir : Gülay Doğan
KAHRAMANMARAŞ – Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ile Çukurova Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen “Blue404: Blue Not Found” Uluslararası Afiş Yarışması kapsamında hazırlanan sergi, Yunus Emre Kongre ve Kültür Merkezi Fuaye Alanı’nda açıldı. Yaklaşık 40 ülkeden tasarımcıların katıldığı uluslararası proje, iklim krizi ve su kaynaklarının tükenmesi tehlikesine sanatın evrensel diliyle dikkat çekiyor.
SU KRİZİNE SANATIN EVRENSEL DİLİYLE MESAJ
KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi ve Onikişubat Meslek Yüksekokulu iş birliğiyle gerçekleştirilen serginin açılışına KSÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taner Okumuş, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günsu Yılma Şakalar, Onikişubat Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hasan Badem, akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.
Açılış programında yapılan konuşmaların ardından kurdele kesilerek sergi ziyarete açıldı.
KSÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taner Okumuş, açılışta yaptığı konuşmada su kaynaklarının korunmasının ve iklim değişikliğine karşı toplumsal farkındalığın artırılmasının önemini vurguladı. Sanat aracılığıyla çevre sorunlarına dikkat çeken bu tür uluslararası projelerin değerli olduğunu belirten Okumuş, organizasyona katkı sunan üniversitelere, proje yürütücülerine ve emeği geçenlere teşekkür etti.
“404 NOT FOUND” KODUYLA SU KITLIĞINA DİKKAT
Projenin kurucusu ve yürütücüsü, KSÜ Onikişubat Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Vedat Şeker de açılış konuşmasında yarışma ve sergi hakkında bilgi verdi.
Dijital dünyada bir içeriğin bulunamadığını ifade eden “404 Not Found” hata kodundan ilham alan “Blue404: Blue Not Found” projesi, bu kavramı su kıtlığı metaforuyla birleştiriyor. Görsel tasarımın gücünü kullanan proje, gelecekte yaşanabilecek su kaynakları sorununa dikkat çekerek toplumda çevre bilincinin gelişmesini amaçlıyor.
40 ÜLKEDEN 393 AFİŞ TASARIMI
Uluslararası ölçekte ilgi gören yarışmaya yaklaşık 40 ülkeden tasarımcılar katıldı. Yarışma kapsamında 237 kullanıcı kayıt yaptırırken jüri değerlendirmesine toplam 393 afiş tasarımı sunuldu. Katılımcıların yüzde 58’ini yerli, yüzde 42’sini ise uluslararası tasarımcılar oluşturdu.
Ulusal ve uluslararası uzmanlardan oluşan jüri tarafından değerlendirilen eserler arasından seçilen ilk 100 çalışma, serginin basılı koleksiyonunda yerini aldı.
Edeler TV ve Ogesti Medya ortaklığıyla hayata geçirilen projenin yürütücülüğünü KSÜ’den Öğr. Gör. Vedat Şeker ile Çukurova Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Cihangir Eker üstlendi.
Yarışmada en yüksek puanı alan tasarımcıya Edeler TV sponsorluğunda 10 bin TL büyük ödül verilirken, ilk 10’da yer alan tasarımcılar adına Ogesti Medya tarafından fidan bağışında bulunuldu. Böylece çevre bilincini sanatla buluşturan proje, doğaya katkı sağlayan bir uygulamayla da desteklendi.
SERGİ 28 EKİM’E KADAR ZİYARET EDİLEBİLECEK
“Blue404: Blue Not Found” sergisi, 28 Ekim günü öğle saatine kadar KSÜ Yunus Emre Kongre ve Kültür Merkezi Fuaye Alanı’nda ziyaretçilerini ağırlayacak.
Su kaynaklarının korunması ve iklim krizi konusunda farkındalık oluşturmayı hedefleyen sergi, sanatın toplumsal sorunlara dikkat çekmedeki gücünü ortaya koyuyor.
Yarışma ve sergi hakkında ayrıntılı bilgiye posterpost.org adresinden ulaşılabiliyor.