GAP gazeteciler birliği Sorunları Vali Varol’a iletti

GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz başkanlığın ’da ki heyet, basın sektörünün sorunlarının yanı sıra, günlük yaşamı etkileyen sorunların çözümünü içeren bir rapor’u Vali Varol’a takdim ettiler.

GAP gazeteciler birliği Sorunları Vali Varol’a iletti

GAP gazeteciler birliği genel merkezinden Adıyaman Valisi Dr. Osman Varol’a yapılan nezaket ziyaretinde, Adıyaman’da bazı sorunların çözümü için de talepte bulunuldu.

GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz başkanlığın ’da ki heyet, basın sektörünün sorunlarının yanı sıra, günlük yaşamı etkileyen sorunların çözümünü içeren bir rapor’u Vali Varol’a takdim ettiler.

GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz deprem bölgesinde ağır kayıp verip, hasar alan Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya’da yaptığı incelemelerde elde ettiği izlenimleri Vali Varol’a anlattı. Diğer illere göre Adıyaman’da işlerin daha derli toplu devam ettiğine vurgu yaptı, fakat Adıyaman’da daha da iyi ve hızlı çalışma için gayret edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kıymaz Adıyaman’da gündelik hayatı olumsuz etkileyen bazı hususların altını çizdiği raparu Vali Varol’a takdim ederken, raporda olanları sözlü olarakta anlattı.

İşte o raporda olan bazı hususlar:

Sayın Valim;

GAP gazeteciler birliği genel merkezi olarak 6 Şubat deprem felaketi sonrasında, bölgemizde basın faaliyetlerinin yürütülmesi, sektörün ayağa kaldırılması hususunda gayretlerimizi sürdürmekteyiz.

Deprem bölgesinde hayatını kaybeden toplam 33 gazetecinin 13’ü maalesef Adıyaman’da vefat etmişlerdir.

Yetişmiş insan kayıplarının yanı sıra, evleri yıkılan, yakınlarını kaybeden arkadaşlarımızın mesleklerini sağlıklı bir şekilde yürütebilmeleri için. Gazeteci meslektaşlarımızın fiziki anlamda çalışma ortamına, ofis ve büro ihtiyaçları vardır.

Bu hususta yerel yönetim, Valilik ve sektör temsilcilerinde irade olmakla birlikte, gazeteci sayısı vs sebeplerden dolayı ciddi bir adım bu güne kadar atılamamıştır.

Adil bir şekilde 6 şubat öncesi vergi kaydı olup, bir fiil gazetecilik yapan, İletişim başkanlığınca akridite olan, sürekliliği olan yayın sahipleri için iş yeri temin edilmesi, kamu görevi gören gazetecilerin hakkıdır diye düşünüyoruz.

Kalıcı bir basın sitesi kurulması için Valiliğin öncülüğüne ihtiyaç vardır.

ADIYAMAN ULU CAMİ YENİDEN YAPILMALI

Depremde tarihi ve dini yapıların çoğu zarar gördü. Adıyaman Ulu Cami’de bu felaketten nasibini aldı.

Adıyaman Ulu Cami’nin zemini sulu bir alandır. Bu zemin üzerinde 7.7 lik 2 deprem yaşamış yerle bir olmuş Ulu Cami’nin ayakta zor duran 1,5 duvarı esas alınarak bu yapının restorasyona ne bilimsel, ne arkeolojik, nede fizik kurallarına uygun olmayacaktır.

Ayakta duran bu 1,5 duvarın sağlamlılığı tekrar etüd edilerek çürükse ki, biz çürük olduğuna inanıyoruz bu alanda eski Ulucami’ye benzer daha modern ve yeşil alanı olan, çevre düzenlemesi olan modern bir cami yapılmasına ihtiyaç vardır. Öncülüğünüzde bu projeyi hayata geçirmek mümkün ve Diyanet Vakfına veya başka vakıflara bu yapı Kültür bakanlığı öncülüğünde yaptırılabilir.

ADIYAMAN KALESİ

Adıyaman’ın önemli simgelerinden Adıyaman kalesi 2010 yılında yapılan restorasyon çalışmaları sırasında kalenin surları sökülerek adeta yağmalandı. Proje kaleyi restore etmekken kale ortadan kalktı. O bölge tepe oldu. Kalenin eski surlarla çevrili resimleri mevcut. Aslına uygun olarak TOKİ ve Çevre ve şehircilik bakanlığı proje çalışmalarının içerisine surlarla çevrilmesi proje olarak eklenebilir ve Adıyaman kalesine gelen yerli yabancı turistler kaleyi görmeli ve surlardan şehri seyredebilmelidir.

ADIYAMAN’A HAMAM LAZIM

Binlerce yıllık şehir geleneklerimizin olmazsa olmazı sayılan Hamam ve çeşmeler Adıyaman’da son 30 yıl içerisinde adeta yok oldu. Bir şehir Hamam ve çeşmesiz olmamalı.

Türk mimarisini simgeleyen bir projeyle Adıyaman’a bir hamam yapılmasına ihtiyaç vardır. Dışarıdan gelen binlerce işçi, çalışanlar ve 50 bin insanın konteynırda yaşadığı bu kentte Hamam olmaması önemli bir eksikliktir.

Bu ihtiyaçlar mahalli idarelerin belediyelerin sorumluluk alanında olabilir, belediyeler ihmal etmişse bunu özel idare yapıp işletedebilir.

ADIYAMAN’A ANFİTİYATRO

Adıyaman’ın önemli eksiklerinden biri önemli konser, tiyatro, konser gibi faaliyetler için ilimizde maalesef bir kültür sarayı, kültür merkezi bulunmaktadır. Adıyaman’ın Karadağ mevki. Konutların yükseldiği Kuzeyde ki TOKİ konutlardan aşağı 3.çevre yoluna biten dağın eteğine veya millet bahçesine iyi bir projeyle modern Anfitiyatro yapılabilir.

Öncülüğünüzde bir anfitiyatro fizibilitesi yapılıp projelendirilirse Adıyaman’ın yarınları için faydalı olur diye düşünüyoruz.

ADIYAMAN’A OTO PARK

Eski hükümet binası yerine yapılan caminin altında otopark olduğu söyleniyor. Bu oto park hayata geçirilerek kent merkezindeki cadde ve sokaklara biriken araçlar için park etme imkânı olur ve kent trafiği rahatlatılır.

Adıyaman’ın en büyük park sorunu tek hastane olması nedeniyle Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma hastanesine her gün binlerce araç park etmek için yer arıyor ve vatandaş için bu durum çile haline gelmiş durumdadır. Bu hastane yanına yapılan yeni hastane de faaliyete geçtiğinde, bu durum vatandaş için çekilmez hal alacaktır.

Gazeteci meslektaşlarımızın zaman zaman gündeme taşımaya çalıştıkları ve üyelerimizin de dikkat çektikleri bu hususları yazılı olarak sizlere takdim ederek bir kez daha kamu adına görevimiz yapmış sayılacağız.

Çalışmalarınızda başarılar diliyoruz ‘dedi.

VALİ DR.OSMAN VAROL: UYARICI YAYINLARDAN İSTİFADE EDİYORUZ

Vali Dr. Osman Varol ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, basının uyarıcı yayınlarından istifade ettiklerine dikkat çekerek. Deprem sonrası gazetecilerin çalışma ortamı ve şartlarının güzelleştirilmesi hususunda pozitif düşünceleri olduğunu fakat gerçekleşmeme sebeplerini izah etti.

HER ALANDA CİDDİ ÇALIŞMA YAPILIYOR

Her alan’da Adıyaman’da ciddi çalışmalar yapıldığını, dile getirilen Ulu Cami’nin yeniden inşası ile ilgili aynı düşüncede olduğu için birkaç defa ilgili kurumlara bu hususta girişimde bulunduğunu ancak Koruma Kurulu’nun kararında ısrarcı davrandığını söyledi.

GAP gazeteciler birliği heyetinde bulunan Sait Akbaş (GAP gazeteciler birliği genel başkan Yrd.) Yılmaz Çoban (GAP gazeteciler birliği genel sekreteri), Kamer Ulucan (GAP gazeteciler birliği Muhasib), Z.Selahattin Alptekin (Radyotek yön kur.bşk.), Murat Çeliker (Doğuş gazetesi sahibi), Mehmet Emin Danış (Doğru haber sahibi), Bülent Özdüzen (Radyo mert genel yay.yön.) , Orhan karakaş (kalem Medya sahibi), Fatma Özger Bilgiç (GAP olay gazetesi Tarsus temsilcisi), Hakan Danış (Gapolay gazetesi koordinatörü) kente günlük yaşamla ilgili, işleri kolaylaştırıcı öneriler sundular. Vali Dr.Osman Varol heyetin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade edip, heyetle hatıra remi çekindiler.

GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz ziyaret sonrası yaptığı değerlendirmede, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da olağanüstü durum söz konusudur. Burada işlerin sağlıklı ve hızlı yürümesi için kurumlar arası iş birliğinin yanı sıra STK, Basın ve siyasi temsilcilerinde ellerini taşın altına koymaları gerektiğini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri