248 Pehlivan Dereköy Er Meydanında Kıyasıya Mücadele Ediyor
23. Geleneksel Dereköy Karakucak ve Şalvar Güreş Festivali Coşkuyla Başladı
HABER: Gülay Doğan
KAHRAMANMARAŞ / Dulkadiroğlu Belediyesi ile Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu iş birliğinde düzenlenen 23. Geleneksel Dereköy Karakucak ve Şalvar Güreş Festivali, yoğun katılımla başladı. Toplam 248 pehlivanın mücadele ettiği organizasyon, Kur’an-ı Kerim tilaveti, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından yapılan açılış konuşmalarıyla başladı.
Festivalin açılışında konuşan Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Osman Gezgin, Kahramanmaraş’ın tarihine ve milli mücadeledeki önemine dikkat çekti. 6 Şubat depremlerinin ardından yardım çalışmaları için bölgeye geldiklerini hatırlatan Gezgin, Kahramanmaraş’ın kendisi için özel bir yere sahip olduğunu ifade etti.
“Er meydanı siyaset yapılacak yer değildir”
Konuşmasında er meydanının siyaset yapılacak bir yer olmadığını vurgulayan Gezgin, ata sporu güreşin yaşatılması adına önemli organizasyonlara imza atan Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Mehmet Akpınar’a teşekkür etti.
“Deprem sonrası bu zorlu süreçte kültürel ve sosyal etkinlikleri sürdüren, vatandaşların yanında olan Başkan Mehmet Akpınar bizim gurur kaynağımızdır.”
Gezgin, müsabakaların kazasız ve centilmence geçmesi temennisinde bulundu.
Başkan Akpınar: “Ata Sporumuzu Gelecek Nesillere Aktarmaya Devam Edeceğiz”
Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Mehmet Akpınar ise yaptığı konuşmada festivalin birlik, beraberlik ve kardeşliğin önemli bir göstergesi olduğunu belirtti.
Güreşin yalnızca bir spor olmadığını ifade eden Akpınar, şunları söyledi:
“Güreş, ecdadımızdan miras kalan mertliğin, yiğitliğin, kardeşliğin ve birlik ruhunun adıdır. Er meydanına çıkan her pehlivan bu kadim geleneği temsil etmektedir.”
İki yıldır festivalin düzenlenemediğini ve güreş alanının kullanılamaz hale geldiğini belirten Akpınar, Şeref Eroğlu Er Meydanı’nı yeniden düzenlediklerini söyledi.
Dulkadiroğlu Belediyesi’nin ata sporuna sahip çıkmaya devam edeceğini kaydeden Başkan Akpınar, ilçede Baydemir, Boyalı ve Dereköy olmak üzere üç ayrı güreş festivali düzenlediklerini belirterek, “Geleneklerimizi yaşatmaya ve gelecek nesillere aktarmaya devam edeceğiz” dedi.
İlk Müsabakalar Başladı
Açılış konuşmalarının ardından kura eşleşmeleri tamamlanan pehlivanlar er meydanına çıkarak kıyasıya mücadele etmeye başladı. Festival boyunca farklı kategorilerde yapılacak karşılaşmalarda ata sporunun heyecanı yaşanmaya devam edecek.
Protokol ve Vatandaşlardan Yoğun İlgi
Geleneksel Dereköy Karakucak ve Şalvar Güreş Festivali’ne Fırat Görgel, Osman Gezgin, AK Parti İl Başkanı M. Burak Gül, Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Muhammed Aydoğar, Milli Yol Partisi İl Başkanı Mustafa Dilbaz, siyasi partilerin ilçe başkanları, çok sayıda pehlivan ve vatandaş katıldı.
Yoğun ilgi gören festivalde gün boyu sürecek müsabakalarla Dereköy er meydanı, güreş severlerin buluşma noktası oldu.