TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU'NUN SANAYİ ODALARI KONSEY TOPLANTISI
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu Sanayi Odaları Konseyi ile toplantı yaparak 2023 yılını değerlendirdi.
Bölgemizde yaşanan savaşlara ve dünya ekonomilerindeki yavaşlamaya rağmen, 2023 yılını yüzde 5 civarında bir büyümeyle kapatacağımızı görüyoruz.
Özel sektörümüzün dinamik yapısı sayesinde, ortaya çıkan yeni koşullara hızla adapte olabiliyoruz.
Bu sayede sanayi üretimini, ticaret hacmini, yatırım harcamalarını, istihdamı ve ihracatı artırmaya devam ediyoruz.
Elbette sıkıntılar da var.
Bunları da Oda Başkanlarımızla birlikte takip ediyor ve ilgili makamlara iletiyoruz.
Özellikle girdi maliyetlerin artması nedeniyle, ihracatta en güçlü olduğumuz tekstil ve konfeksiyon başta olmak üzere rakiplerimize göre bir dizi dezavantajlar yaşıyoruz.
Avrupa Birliği’nin Hindistan ile serbest ticaret anlaşmasında mutabakata varması ve Güney Amerika ile yeni bir STA’ya hazırlanması, AB pazarındaki risklerimizi artırıyor.
Ayrıca finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar ve faizlerin yükselmesi de sanayicilerimizi olumsuz etkiliyor.
18 sene sonra yılbaşında yeniden yürürlüğe girmesi planlanan enflasyon düzeltmesi uygulamasının, özellikle stokları ve yatırımları yüksek olup, dış kaynakla çalışan şirketlerin vergi yükünü artıracağından endişe ediliyor.
Gelir vergisi dilimleri yukarıya doğru güncellenerek, çalışanların alım gücü artırılmalı.
Çalışma mevzuatımız, maalesef bir türlü reform yapılamayan ve hatta daha da kötüye giden tek alan.
OECD katılık endeksine göre en katı işgücü piyasası artık bizde.
Yüksek istihdam maliyetlerinin yanı sıra, belli mesleklerin zorunlu istihdamı gibi uygulamalarla, adeta istihdamı cezalandırıyoruz.
Bu yaklaşımı ve mevzuatı da değiştirmeliyiz.
Yine malumunuz, ülkemizin önemli bir kısmında deprem riski bulunuyor.
Bu riskin sanayimiz üzerindeki etkisini azaltabilmek için, Orta Anadolu-Doğu Akdeniz hattında yeni bir sanayi havzası belirlemeliyiz.
Bir master planla bu işin kanuni çerçevesini düzenlemeli, altyapı ve lojistik bağlantılarını hazırlamalı, yenilikçi ve uzun vadeli finansman modelleriyle buraya yapılacak yatırımlara destek vermeliyiz.
Böylelikle hem sanayimizin en çok yoğunlaştığı hem Marmara’daki riski azaltabilir, hem de Marmara’da yüksek teknoloji yatırımlar için alan açarak, Marmara bölgesine yeni ve daha yüksek katma değerli bir sanayi vizyonu kazandırabiliriz.
Sayın Bakanım, kıymetli dostlar,
Açıklan Orta Vadeli Program’da yer aldığı gibi; üretimin, istihdamın ve ihracata dayalı büyümenin desteklenmesini çok önemli görüyoruz.
Piyasa koşullarının normalleşmesi amacıyla ekonomi yönetiminin kararlı duruşunu, istikrar vurgusunu ve rasyonel politikalara dönüşünü de umut verici buluyoruz.
Sanayi Bakanımızın başlatmış olduğu; yeşil sanayi ve yeşil OSB ile tekno-girişim destekleri gibi vizyoner adımların, sanayimizin dönüşümü açısından çok değerli görüyoruz.
Bu vesileyle, hem kendisine, hem de Bakanlığımıza emek ve gayretleri için takdirlerimizi sunuyoruz.
Yaşadığımız koşullar güç olsa da, bu dönemeci hep birlikte atlatacağımıza inanıyoruz.
Sayın Bakanımıza, buraya kurmay heyetiyle birlikte gelerek, sanayi sektörlerimize verdiği önemi gösterdiği ve her zaman olduğu gibi yanımızda durduğu için, bir kez daha teşekkür ediyorum.
Toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.