Manisa Demirci’den Yayılan Şifa: Kara Üzüm Pekmezi

Dolayısıyla pekmez yapılacak üzüm az kaldı. Zaten pekmezi daha kaliteli ve aroması daha güzel olan yerli yayla bağı kara üzümleri az bulunuyor. Ben 15 yıldır yerli ve kara üzümden doğal pekmez üretimi yapıyorum.

Manisa Demirci’den Yayılan Şifa: Kara Üzüm Pekmezi


ADİL AKA

Enerji deposu pekmeze her geçen gün ilgi artıyor. Özellikle son yıllarda değeri daha iyi anlaşılan pekmez, bu yıl üzüm fiyatlarının iyi nedeniyle, piyasada daha az bulunuyor. Enerji deposu olan ve kış aylarının vazgeçilmezi olan pekmez, üretiminin meşakkatli ve üzümlerin bu yıl iyi fiyatla satılması nedeniyle üretimi azaldı.

Vatandaşlar her geçen yıl üretimi düşen pekmezi bulmakta ise zorlandıklarını belirtti. Manisa’nin Demirci ilçesi Hoşçalar Mahallesinde oturan ve 15 yıldır doğal pekmez üretimi yapan Şahin Yıldız (40), "Pekmez üretmek zor ve meşakkatli bir iş. Ayrıca bu yıl üzüm fiyatları da iyiydi. Üreticiler fiyatlardan memnun kalınca, üzümlerini sofralık sattılar.

Dolayısıyla pekmez yapılacak üzüm az kaldı. Zaten pekmezi daha kaliteli ve aroması daha güzel olan yerli yayla bağı kara üzümleri az bulunuyor. Ben 15 yıldır yerli ve kara üzümden doğal pekmez üretimi yapıyorum.

Daha kaliteli ve daha değerli olan yayla bağı kara üzümleri ilçemizde çok yaygın değil. Yayla üzümden de bu yıl çok pekmez yapılmadı. Ancak ben 15 yıldır, aynı işi yapıyorum. Pekmez yapılacak üzümler doğal, sağlıklı ve güvenli olması gerekir. Dolayısıyla bu yıl pekmez daha az ve değerli.

Müşterilerimizin taleplerini karşılamakta zorlanıyoruz. Evimizde ürettiğimiz pekmezlerimizi Demirci pazarında litresini 250 TL’den satıyorum, müşterilerimiz hazır, bazen talepleri karşılayamıyoruz, bu yıl pekmez daha az diyerek, pekmez kış aylarında enerji deposu ve kan yapıcı olarak tüketiliyor. Vatandaşlar internet üzerinden pekmezin yararlarını rahatlıkla okuyabiliyor.

Pekmez demir ve kalsiyum deposu. Osmanlı mutfağının vazgeçilmez geleneksel tatlısı olan helvanın da ana malzemelerinden birisi pekmezdir. Eskiden büyüklerimiz, her sabah, kahvaltıda pekmez yiyerek, vücutlarının dinç, enerjik ve dirençli olmasını sağlarmış. Bize ’kış aylarında pekmez yerseniz, üşümezsiniz’ derlerdi. İnsan vücudu için enerji verici, kan yapıcı, iştah açıcı, damar sertliğini önleyici, yaşlanmayı azaltıcı etkileri var. Çocukların gelişimini olumlu yönde etkilediği gibi kalsiyum ve demir deposudur.

Üzüm pekmezi, özellikle kalp krizi oluşumunu engeller ve çağımızın hastalığı olan kanser riskini en aza indirir. Üzüm pekmezi hakkında yapılan pek çok araştırmalara göre insan ömrünü artırdığı belirlenmiştir. Üzüm pekmezi bebekler ve çocukların sağlıklı ve doğal beslenmesi açısından oldukça faydalı bir besindir. Özellikle beyin gelişiminin oldukça önemli zamanı bebeklik dönemidir. Bu dönemde beynin enerji ihtiyacı oldukça fazladır." dedi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri