Kahramanmaraş Tarhana Firiği
Bekir Doğan
Kahramanmaraş (Özel)
Kahramanmaraş tarhana Firiği ve kışlık tarhana üretimi ve satışı hızla devam ediyor. Kahramanmaraş Uzun Çarşı'da, Çatır Çutur Tarhana sahibi Fatih Ertürkmen: "Lezzetiyle bizi bizden alan tarhananın ve Tarhana firiği, tarhana kadar çok sevilen ve her yaz çok sık tüketilen bir çerezlik türüdür." diyor
Tarhana Firiği İçeriğinde Neler Var mı?
Tarhananın yaş hali bizde firik deriz, Firiği ateşli güneşte kurumadan önceki haldir. İçeriği tamamen doğal yoğurt, kekik, döğme ve tuzdan oluşmaktadır. Hiçbir katkı maddesi içermez, tamamen doğaldır. Her gün firik yemek zorundayız..
Nasıl Gönderiyoruz?
Çatır Çutur Tarhana ortakları Fatih Ertürkmen, Siparişinizin ardından uygun Salih Kırıcı Maraş tarhanası sohbeti yaptık.. saklama koşullarına mesafeye göre kargoluyoruz. Firik boyutuna ulaştığında taze ve lezzetinden hiçbir şey kaybetmez !.
Maraş Tarhanası
Kahramanmaraş'a özgü, farklı bir şekilde uygulanan Maraş tarhanası, Kahramanmaraş insanının vazgeçilmez gıdası olmuştur. Türkiye'nin her bölgesinde ve yöresinde bilinen tarhanalardan farklı, gerek lezzetli, paketlenmiş ve genişletilmiş ile Türkiye'de Kahramanmaraş tarhanası markası
Kahramanmaraş'ta tarhana, farklı bir kültür ögesi olarak şehirdeki önemli bir yer tutar. Yapım evde komşu hanımların imece usulü ile bir araya gelmeleri, sabahın erken saatlerinde odaklandıkları çiğ adı verilen özel bir sergi üzerine tarhana sermeleri, birer özveriye dayalı kültürel özellik
Kahramanmaraş tarhanasının diğer bileşenleriki tarhanalardan tat ve kalite olarak ayrılmasının en belirgin özelliği, Temmuz-Ağustos aylarında yapımına başlanmasıdır. Tarhananın bu aylardaki hava şartlarının güzel ve rüzgârlı olmasına dikkat edilmelidir. Bu aylar içinde Türkiye'de Kahramanmaraş'tan başka hiçbir yörede bulunmayan (firik) adı verilen (tarhananın tam olarak kurumadan önceki hali) tarhanası, Maraş'a özgü bir çeşittir.
Kahramanmaraş tarhanasının üretim aşamasında, tarhana yapılacak en uygun buğdayın çeşidip değirmende döğme (yarma) haline getirilmesi ile başlanır. Bir ailenin yıllık tarhana ihtiyacı, halk arasında “grad” (22 kg'lık bir ölçü) yöntemiyle hesaplanır ve yapılır. Dövme, dört sac ayağı üzerine konulan 3/2 su dolu masere (muhasara) kazanının içine dökülür ve normal pilav gibi pişirilmeye başlanır. Tamamen piştikten sonra alevler alınır ve karıştırılmaya devam edilir. Kazanın üzerine sini toplanır ve birleştirilir dövme aşı, kendi buharı ile tekrar pişmeye bırakılır. Orada dinlenen dövme (pilav), ıslak bir bez içinde soğumaya alınır. Soğuyan dövme yoğurulur. 1 kg dövmeye yaklaşık 1,5-3 kg yağlı az ekşi yoğurt katılarak çalıştırılır. Yani yöresel ölçüye göre bir grat dövmeye 30-40-50-60 kg yoğurt katılıyor. Kullanılan yoğurdun yağlı ve az ekşi oluşu, tarhananın lezzetli ve gevrek olması
Bunun yanı sıra yoğurtla birlikte kekik, çörek otu vb. baharatlar ayrılır. Bu işlemlerden sonra, gecenin 3'ü ile 4'ü arasında mahallenin genç kızları tarafından çiğ üzerine ince serilir. 2-3 gün sonra sabaha karşı çiğlerden çıkartılır. Kahramanmaraş'ta bir aileye misafir edebileceğinizda mutlaka badem ve ceviz ile tarhana ikram edilir , Tarhana firiği badem ve cevizsiz olmaz..