Aral Tekstil Sanayi Ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çinkay
Ekonomimiz Ekim Ayından Sonra Düzelir !
BEKİR DOĞAN
KAHRAMANMARAŞ – 1974 yılından beri Tekstil sektöründe çalışan iş insanı Abdullah Çinkay; “Dünyada ekonomik sıkıntı var , bu bizi de etkiliyor ama ABD seçim ve FED Faiz kararları ile yılın 3. çeyreği Ekim dan sonra ekonomik rahatlama olacağını görüyorum,” dedi.
Abdullah Çinkay Kim ?
Kahramanmaraş Duayen Tekstilcisi Abdullah Çinkay ile Özel Röportaj : Adana sonra Kahramanmaraş Marteks de çalışmaya başlayan Abdullah Çinkay, 1974 yılında profesyonel çalışan olarak tekstil alanında iş hayatına atıldı. 1988 yılının sonlarına gelindiğinde ise kendi firmasını kurma kararı alarak ARAL Tekstil San. ve Tic. A.Ş.’yi faaliyete geçirdi. 1989 yılı içinde 5 adet yuvarlak örme makinesi ile tekstil üretim başlamıştı.. bugün günlük 60 ton iplik ve 20 ton kumaş üretim kapasitesine ulaşmış kendi yolunda devam eden bir şirketin yönetim kurulu başkanı olarak dünya ve Türkiye , Kahramanmaraş Ekonomisini konuştuk..
Bugünler Geçer Biraz Sabır !
Aral Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çinkay Bugünlerin ben geçeceğine inanıyorum, Dünya da bir ekonomik kriz var, pazar daraldı ama 2024 yılın üçüncü çeyreğinde yani Ekim ayı sonrası durumun düzeleceğini ön görüyorum.. bu düzen dünyada böyle gitmez bir yerde önü açılacaktır,” dedi.
İhracat var, İç Pazarda satış var !
Abdullah Çinkay: “ Çok şükür, Şu anda ihracatımız var, iç piyasaya mal veriyoruz, üretim düştü, Hükumetimiz sanayicinin özellikle ihracatın önünü biraz daha açarsa sanayici derin bir nefes alacaktır.. Bugün ekonomi Türkiye'ye hem, Kahramanmaraş’ta hem şirketimiz olarak söylüyorum Türkiye'de tabii ihracatımızda bir sıkıntı var mı? Şimdi eh yok desek olmaz. Var ekonomik sıkıntı var ama karamsal değilim önümüzde güzel günler var !
Yüksek Faiz
Bugün Türkiye de ihracatçı bu yüksek faizler ihracat yapması çok zor , hükumetimiz haklı olarak yüksek faize direndi ama dünya da dönen bir döngü var bunun dışına da çıkamıyorsun.. ABD Merkez Bankası FED faizleri indirmesi bekleniyor orada inerse burada da iner ihracatın ekonominin kapıları sonuna kadar açılır.. Yüksek Faiz yatırımı bitiriyor..
Türkiye de Bankalarda Faiz
Türkiye ekonomisinde : Şimdi bankalardaki faiz yüzde altmış. Yüzde altmıştan para alırsa nasıl ihracat yapacaksın? Yani bütün bu işin anası faiz Ama dünya bunu sıkıştırınca bizde bazı şeylerden feragat etmek zorunda kaldık bence bu yılın 3. çeyreğinde yukarı doğru hareket bekliyoruz.. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan : Senelerce dedi faiz, faiz, faiz lobisi dedi. Doğru muydu evet doğru idi.. yani? Ama bir yerde yenik düştük o konuda. Daha fazla direnemeden millete Perişan etmeden faizle yaşamaya alışmak zorundayız.. Dünyamız küçük köy oldu, yüksek faiz olunca herkes yatırım yerine faize kaçıyor” diyerek genel bilgi verdi.
1974 yılından bu yana neler gördük neler ?
Abdullah Çinkay : “ Şimdi bu da gelir geçer. Biz çok kiriz gördük ama genç nesil için söylüyorum: Biliyorsunuz Çiller döneminde de böyle bir durum vardı kriz ekonomi bizi bitiyordu, Türk Milleti olarak çıkış yolunu bulduk ve çıktık, bu ekonomik krizde de Yolun sonu görüldü. Bu son çeyrekte inşallah normale biner. Yatırımlar da artar. İhracat da artar.
Aral Tekstil olarak : Bizim de işte ihracatımız kurulduğumuz günden beri belli bir oranda ihracat kapasitemiz var. Mesela bizim yüzde ellilere, yüzde kırklara varıyordu. İhracatımız, toplam üretimimizin. Şu anda yüzde yirmilerde, yüzde yirmi beşlerde. Biraz düştü bunu kabul etmek lazım. Yıl sonuna doğru yükselir. Bir de dünyada da bir durgunluk var. işin doğrusu bizim şirketin ihracata departman bir Avrupa turu yaptı, müşterilerimizi dolaştı. Türkiye neyse orada o öyle diyor yani. Faiz gerçeği var adamın parası varsa orada da faizler yüksek. Faize yatırıyorlar. Şimdi inşallah ABD FED bu faizleri düşürürse dünyada o paraları da düşürür. O zaman bir iş yapılır. Şimdi biz satmıyor değil de satıyoruz malımızı ama yüz ton alan on ton alıyor. On ton alan bir tonla alıyor. Yani çarkı döndürmek adına artan parasını borsa , banka da değerlendiriyor oysa yatırım yapmak gerekiyor, kriz zamanı yatırım yapan büyüyerek çıkar.. “ diyor..
Dünya Pazarını İyi Takip Etmeliyiz !
Kahramanmaraş veya Türkiye Pazarı çok önemli değil, biz dünya pazarını iyi takip etmeliyiz diyen Çinkay : “Bugün izim sektörümüzde üretimini direk ihracatta gönderen var, Tüccar kanalı ile ihracatta mal veren var.. Mesele dünya pazarını iyi takip edip yeniliklere açık olduğumuz zaman sizin ürününüz her zaman alıcı var, biz moralimizi bozmadan iyimizi iyi yaparsak mesele kalmaz bu günlerde geçer diyorum,” dedi.