Dünya Dondurma Gününde Yolculara Dondurma İkramı !
"Dünya Dondurma Günü Kutlanıyor "
BEKİR DOĞAN
KAHRAMANMARAŞ / Dünya Dondurma Günü sebebi ile Dövme Dondurmanın Merkezi Kahramanmaraş Kayseri yolu Hasancıklı girişinde otobüs ve otomobil ile gelen yolculara Akdo dondurma tarafından dondurma ikramında bulundular..
Her yıl Temmuz ayının 3. Pazar gününde kutlanan Dünya Dondurma Günü Kahramanmaraş'ta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor..
Dünya Dondurma Günü ilk olarak 1984 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’nde Başkan Ronald Reagan tarafından ilan edildi. Bütün dünya insanlarının dondurmaya olan zaafı sayesinde, zaman içerisinde tüm dünyaya yayıldı ve her yıl Temmuz ayının üçüncü pazar günü Dünya Dondurma Günü olarak kutlanmaya başlandı.
6 Şubat 2023 Depremleri ile yıkılan Kahrmanmaraş'ta biraz yüzleri güldürmek için Akdo Kahramanmaraş Hasancıklı - Kayseri yolu girişine gelen yolculara dondurma ikramında bulundu.
Kahramanmaraşlı dondurma üreticileri depreme rağmen burukta olsa Dünya Dondurma Günü'nü kutluyor.. dondurma ve Maraş Dondurmasının farkını ortaya koyuyor..
Dövme Maraş Dondurması : Sıcak yaz günlerinde içimizi serinletirken mutlu eden dondurmanın da bir günü olduğunu biliyor muydunuz ? Akdo her yıl Temmuz ayının üçüncü Pazar günü kutlanan Dünya Dondurma Günü’nü, dünyanın en kaliteli sütü olarak kabul edilen keçi Sütü ile hazırladığı yepyeni dondurma çeşitleriyle kutluyor.
Akdo Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Davarcıoğlu : " Yaz sıcaklarının vazgeçilmezi dondurmanın varlığı her yıl tüm dünyada Temmuz ayının üçüncü pazar günü Dünya Dondurma Günü Dünya Dondurma Günü’nü yepyeni dondurma çeşitleriyle kutluyor.
Dondurma menüsünde her zaman olduğu gibi her zevke hitap eden Maraş Dondurması çeşitleri ile , bu yaz sıra dışı tatlarla dondurma tutkunlarının kalbini fethediyor.
İlk günden bu yana aynı tadı veren Akdo Maraş dondurmasında da çığır açtı..
Maraşlı Dondurmayı Baklava ile birleştirir Künefenin üzerine ekler
Bu farkı ortaya koyan Akdo , Kahramanmaraş Hava Alanında gelen yolculara Dünya Dondurma gününde dondurma ikram etti.
bir top dondurmayla eşsiz bir ahenk sunan Akdo . Yaz sıcaklarının kurtarıcısı olan dondurmalar, geleneksel Türk damak tadına uygun olarak ve hiçbir koruyucu katkı maddesi eklenmeden hazırlanıyor. Maraş dondurması olarak halkımıza sunuluyor..
Her daim tazeliğinden ve doğallığından hiçbir şey kaybetmeyen Akdo dondurmaları, Dünya Dondurma Günü’nde kendini ve sevdiklerini ödüllendirmek isteyenleri akdo'ya bekliyor.
2 Temmuz Pazar , 9 Temmuz Pazar ve bugün ücüncü pazar günü olan 16 Temmuz Pazar ve Dünya Dondurma Günü’nü farklı mekanlarda farklı etkinliklerle kutlamak için buradayız diyen Akdo yönetim kurulu başkanı Ahmet Davarcıoğlu : " Maraş Dondurmanın tarihi çok eski, kar ile yapılan dondurma bugün teknolojinin verdiği imkanlarla el değmeden hazırlanıyor ve eşsiz Maraş Dondurması lezzeti ortaya çıkıyor..
Bizlerde bugün 16 Temmuz Pazar , Temmuz ayının 3. Pazar günü dünya dondurma günü bunu kutluyoruz, misafirlerimize dondurma ikram ediyboruz..
Hititler , Roma döneminde Maraş'ta Kar ve Süt Bekmez Karışımı ile soğuk içecek yapıldığı biliniyor, bunumla birlikte Antik Roma’da İmparator Neron’un da Çinlilere benzer bir yöntemle kara bal ve meyve karıştırdığı günümüze ulaşan rivayetler arasında. Bugün bu işin merkezi Maraş ve artık dünya genelindeki dondurma firmaları bile yaptıkarı dondurmalara ; " Maraş Usulu " diyorlar..
Davarcıoğlu : " Dondurmanın olmazsa olmazlarından biri nedir diye sorsak, çoğunlukla külah cevabını alırız. Dondurma külahının tesadüfen ortaya çıkmış olduğunu söylesek? 1904’te St. Louis’de düzenlenen Dünya Fuarı’nda bir dondurmacı, gelen kalabalığa kâse yetiştiremeyince yan tezgâhındaki waffle’cı incecik waffle’lar dökerek sıcakken koni biçimine getirmiş ve sadece o günü kurtarmakla kalmamış, dondurma kültürünü de olduğu gibi değiştirmiş.
Akdo Dondurma Müdürü Ömer Kandilcik : " Harry Potter filmlerinden tanıdığımız Rupert Grint’in en büyük hayallerinden biri dondurmacı olmakmış, dolayısıyla filmden kazandığı parayla aldığı ilk şey bir dondurma arabası olmuş. Hayalleri gerçekleştirmek güzel şey!Söz konusu dondurma olunca tek kazanan taraf dondurmacılar değil! Dondurma tat uzmanları da var! Tadım sonrasında ağızlarında başka hiçbir tat kalmasın diye altın kaşıkla dondurma tadan bu “meslek sahiplerinden” biri olan John Harrison (Dreyer’s Ice Cream) dilini 1 milyon dolara sigortalatmış!Dil demişken, sıradan bir yeme hızında 1 top dondurmayı sadece dilimizi kullanarak ortalama 50 seferde bitiriyormuşuz.
13 Nisan 2018’de tescillenen bir lezzet ise : “Maraş Dondurması”. Peki, Maraş dondurması nasıl ortaya çıkmış? Kaynaklara ve en bilindik rivayete göre Osmanlı sarayına Maraş'tan girmiştir.
orkide (salep) süt , şeker karıştıran Maraşlı şeker ve süt karışımı olarak kara gömmüş. Ertesi gün almaya gittiğinde salebin kıvamında bir değişim olduğunu görmüş ve yoğun karışımın sakız gibi sündüğünü fark etmiş. Tabii durur mu, hemen tadına bakmış ve oluşan tada hayran kalmış. Yıllar içinde bu lezzet de gelişerek günümüzdeki efsanevi ve tescilli haline ulaşmış.Herkesin elbette aroma tercihi birbirinden farklı olabilir, ama dünyada en çok tercih edilen dondurma, Maraş dondurmasıdır.. Keçi sütünden yapılan Maraş dondurması..
Bugün Akdo da 50 çeşit meyveli ve meyve aromalı dondurma bulunmakta en çok sevilen ise beyaz sade dondurmadır.." dedi.