Meşhur Kabak Tatlısı Tadı Sherbette
HABER: MEHMET MÜCAHİT DOĞAN
ONİKİŞUBAT – Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde “Adapazarı bal kabağı” ile hazırlanan kabak tatlısı sezonu açıldı. Cahit İnalbas, “Buyurun kabak tatlısı yemeye” diyerek misafirlerini bu eşsiz lezzeti tatmaya davet etti.
Adapazarı denince akla ilk gelen ürünlerden biri bal kabağı olsa da, Kahramanmaraş’ta da aynı kalitede kabak tatlısı bulmak mümkün. Şherbet’te her daim kabak tatlısı yiyebileceğinizi belirten İnalbas, “Biz burada Adapazarı ile aynı kabaktan tatlı yapıyoruz. Boyutu, dolgunluğu ve beyaz kabuğu ile bu kabak diğerlerinden ayrılıyor. Bu yüzden kabak tatlısı Sakarya’nın sembolü olmuştur ama Maraş’ta da aynı lezzeti yaşatıyoruz” dedi.
Cahit Usta, lezzetin sırrını şöyle anlattı:
Şherbetin ağır pişirilmesi: Kabağın kendi doğal şekeri ağır pişen kazanda şerbete bırakılıyor. Çok az miktarda şeker ilavesi yapılıyor.
Hakiki taraklı ceviz: Tatlı, yöreye özgü cevizle servis ediliyor.
Manda sütünden kaymak: Kendi üretimleri olan katkısız kaymak, tatlının lezzetini tamamlıyor.
Özel tahin: Marketlerde satılmayan, özel olarak üretilmiş tahin kullanılıyor.
Kabak tatlısı, Kahramanmaraş’ta da tıpkı Sakarya’da olduğu gibi kaymaklı, cevizli, tahinli veya sade çeşitleriyle sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.
Cahit İnalbas’ın ifadesiyle: “Kabak tatlısını bir kez tadan misafirlerimiz tekrar geliyor. Bu da bize büyük gurur veriyor.”
Kabak tatlısı yemek için Adapazarına gitmeye gerek yok Cahit İnalbas da her zaman bulunmaktadır.