KSÜ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİNDE ORGAN NAKİL AMELİYATLARI BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
KSÜ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİNDE ORGAN NAKİL AMELİYATLARI BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (Tıp Fakültesi Hastanesi) Organ Nakil Koordinatörlüğü tarafından 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında bilgilendirmede bulunuldu.
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Tıp Fakültesi Hastanesi'nden yapılan açıklamada pek çok farklı sebepten dolayı hastanın organlarından birinin görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirememesi nedeniyle kişinin hem hayat kalitesinin düştüğü hem de yaşam fonksiyonlarını etkilediği belirtildi.
Organ bağışı sayesinde pek çok kişinin hayat kalitesi yükselirken, bir o kadarının da hayata tutunduğuna dikkat çekilen açıklamada gönüllülük esasına dayalı olmak üzere, 18 yaşın üzerindeki herkesin organ bağışçısı olarak bir başka kişinin hayatını kurtarabileceği ifade edildi.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Kişi, hayattayken organ ve dokularını bağışlayabilir, ayrıca tıbben ölüm gerçekleştikten sonra da aile kişinin organlarının bağışlanmasını sağlayabilir.
Organ nakli canlıdan canlıya ya da kadavradan yapılabilir. Canlıdan canlıya organ nakli genellikle böbrek, karaciğer ve akciğer gibi organlar için uygulanır. Çoğunlukla aile içindeki kişiler arasında yapılan bu nakil tipi, hastanın hayati tehlikesinin olduğu ve ilgili organın nakil yolu ile yenilenmesi sayesinde iyileşme olasılığının belirlenmesinden sonra yapılır. Bu durumda hastaya gönüllü olarak organ bağışlayacak olan kişi, sağlık taramalarından geçirildikten sonra nakle karar verilir.
Organ nakli ve beyin ölümü
Kadavradan organ nakli, ancak donörün beyin ölümünün gerçekleşmesinden sonra yapılabilir. Beyin ölümü, beynin geri döndürülemez bir şekilde tamamen tüm fonksiyonlarını kaybetmesi ile gerçekleşir. Kişinin beyin ölümünün gerçekleştiği, bir nöroloji ya da nöroşirürji uzmanı ve bir anestezi ya da yoğun bakım uzmanı olmak üzere toplam iki uzman hekim tarafından oy birliği ile karara bağlanır. Beyin ölümünün yazılı olarak raporlanmasının ardından organ bağışı için ailenin onayı talep edilir.
Kişi yaşarken organlarını bağışlasa da beyin ölümünden sonra ailenin onayı mutlaka alınır. Ayrıca kadavradan organ çıkarma işlemi de canlı ameliyatı gibi büyük bir hassasiyet ile yapılır ve operasyon sonrasında mümkün olduğunca kesi estetik dikiş ile dikilir.
Hangi organ ve dokuların nakli yapılmaktadır?
Günümüzde böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, ince bağırsak ile kemik iliği, kornea ve kemik en çok nakledilen organ ve dokulardır.
Organ nakli iyi bir tedavi yöntemi midir?
Organ nakli kişinin yaşam kalitesini artıran bir tedavidir. Hastaların yaşam süresi uzar ve hayata tekrar tutunurlar.
Organ nakli dini açıdan uygun mudur?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamış ve 6.3.1980 tarih 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir.
KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi
KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi 2009 yılından bu yana hizmet vermektedir. Merkezimizde toplam 108 kişiye böbrek nakli yapılmıştır. Merkezimize kayıtlı 549 hasta organ nakli beklemektedir.
Organ nakli merkezi ekibimiz; Genel Cerrahi Anabilim Dalından Prof. Dr. İlhami Taner Kale, Prof. Dr. Mehmet Fatih Yüzbaşıoğlu, Dr. Öğretim Üyesi Sezgin Topuz, Nefrololi Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Özkan Güngör, Prof. Dr. Orçun Altunören, Doç. Dr. Ertuğrul Erken, Organ Nakli Koordinatörleri Prof. Dr. Hafize Öksüz ve Uzman Hemşire Dilek Soylu'dan oluşmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.