Ekinözü Türkmenlerde Dut Yetti !...
Ekinözü Türkmenlerde Dut Yetti !...
GÜLAY DOĞAN
TÜRKMENLER - Kahramanmaraş'ın Ekinözü İlçesi Türkmenler Mahallesinde dut şırası yapımına başlandı.
Yaprakları iyi bir ağrı kesici olan Dut Pekmezinin Faydalarını saymakla bitiremeyiz en iyisi öksürük şurubudur..
Dut Yaprağının Faydaları Şifa kaynağı ve sarma yapmak bugün için tam bir fırsattır.
Dut Kurusunun kış günleri güzel bir çerezdir..
Dut Meyvesinin Az Bilinen Faydaları- çok bilinen özellikleri ile Ekinözü Türkmenler dutları bir başkadır..
Meyvesi ile hem çiğ olarak hem de kurutulmuş haliyle tüketilebilen dut, soflarda pek çok kullanım alına sahip olma özelliğini taşır. Kimi zaman çerezler içerisinde yer alıp bir atıştırmalık görevi üstlenen dut meyvesi, genellikle de suyu ile fayda sağlar. Şurup, şerbet ve meyve suyu olarak tüketilebilen dut, kaynatıldığında pekmez, dut pestili, köme, marmelat, reçel gibi alternatiflerle sofralarda yerini alır.
Dut Kitabını yazan Gazeteci Bekir Doğan , dut konusunda tam bir kaynak : Dut bitkisinin faydaları vücudun hemen hemen çoğu bölgesi üzerinde etkilidir ve geniş bir yelpazede sıralanır. Özellikle geçmiş yıllarda alternatif tıp alanında geniş fayda sağlayan dut, halen ilaç üretiminde de kullanılmaya devam etmektedir.
dut faydaları
Dut Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Ak dut ve kara dut olmak üzere ikiye ayrılan dut, dünya çapında fazlasıyla ilgi gören ve tüketilen bir meyve olma özelliği taşır.
A, E, C ve K vitaminlerini içeriğinde barındıran meyve, protein açısından oldukça zengin olup aynı zamanda çok iyi bir kalsiyum, demir, olat, tiamin, niasin kaynağı.
Yetiştirildiği ülkeye ve bölgeye göre pek çok isim alırken, Afrika dutu, Himalaya dutu, ıhlamur yapraklı dut, Teksas dutu, Çin dutu ve Moğol dutu gibi oldukça geniş seçeneklere de sahip olma özelliği taşır.
dut faydaları
Dut Faydaları Nelerdir?
İçerdiği antioksidanlar sayesinde kansere yakalanma riskini azaltır.
Kan basıncını artırmak üzere, basıncın sağlıklı seviyede kalmasına yardımcı olur. Dut, aynı zamanda kalp hastalıklarının da önüne geçer ve içerdiği yüksek oranda demir sayesinde kansızlık sorununu da ortadan kaldırır.
Beyaz dutun doğal bir antibiyotik olduğu söylenmektedir.
İltihap oluşumuna neden olan rahatsızlıkların daha kolay tedavi edilmesine yardımcı olabilir.
Özellikle Çin’de kan ve kan ile ilgili hastalıklarda şifa olarak görülen dut, kan dolaşımını artırır ve kanı temizler.
Bağışıklık sistemini güçlendiren doğal bir besin kaynağı olan dut, içerdiği bol miktarda C vitamini sayesinde soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklara da şifa olur.
Diyabet hastaları için şekeri dengeleme gücüne sahip olan dut, kan şekerinin sağlıklı seviyede tutulmasına da yardımcı olur.
Dut, içerdiği antioksidanlar sayesinde cildi gençleştirir ve nemlenmesine yardımcı olur.
Bağırsak çalışmasını düzenlemesi dutun hem yetişkinlere hem de dutun bebeklere faydaları arasındadır.
Bebeklere alerjen durumlara özellikle dikkat edilerek 6.aydan sonra dut verilebilir.
Dut Pekmezinin Faydaları Nelerdir?
İyi bir enerji verici güce sahip olan dut pekmezi, sindirim sistemine fayda sağlarken aynı zamanda solunum yolu rahatsızlıklarına da iyi gelir.
Enerjiyi yükseltmesi bir taraftan dutun cinsel faydaları arasında da sayılmaktadır çünkü libidoyu da yükseltebilmektedir.
Dut pekmezi, sinir sistemi rahatsızlıklarında etkileyici bir besin kaynağı olma özelliği taşır.
Mide hastalıklarına, özellikle ülsere karşı fayda sağlayıcı gücü bulunur.
Soğuklara karşı vücut direncini artırır.
Boğaz hastalıklarına karşı tedavi edici özelliği bulunur.
Dut Pekmezi
Dut Pekmezi
Dut Yaprağının Faydaları Nelerdir?
Dut yaprağı ile hazırlanan dut yaprağı çayının idrar söktürücü özelliği bulunur.
Cilt sorunlarına karşı destekleyici olarak kullanılabilir.
Dut yaprağının egzamaya faydaları olduğunu belirtenler vardır. Bunun için çay olarak tüketilmesi önerilir.
Karaciğerdeki hücrelerin temizlenmesine yardımcı olur.
Dut yaprağının ağrı kesici özelliği bulunur.
Dut yaprağının faydaları arasında bronşit ve boğaz ağrısını tedavi edici gücü de bulunur
Dut egzama tedavisinde de etkili bir besin olarak görülür.
Detaylı bilgi için: Dut Yaprağının Hiç Duymadığınız 5 Faydası
dut yaprağının faydaları
Dut Kurusunun Faydaları Nelerdir?
Dut kurusu, karaciğeri güçlendirir.
Özellikle soğuk algınlığı döneminde meydana gelen öksürüğü kesmeye yardımcı olur.
Dutun cilde faydaları da vardır, kırışıklıkların oluşmasını geciktirir.
Mide ve bağırsakların düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlar.
Diş eti hastalıklarını tedavi edici özelliği bulunur.
Dut kurusu, düzenli tüketildiğinde kansızlığı önler.
Cildi nemlendirir ve yaşlanma etkileri geciktirir.
Dut faydaları hamilelikte de destekleyicidir. Anne sütünün artmasına yardımcı olur.
Dut Kurusu Faydaları – Daha Çok Tüketmeniz İçin 12 Süper Neden
dut kurusu faydaları
Dut Kalori ve Besin Değeri Nedir?
Protein yönünden diğer meyvelere göre oldukça zengin, A, K, C ve E vitaminlerini içerisinde barındıran dut kalori olarak az olsa da kontrollü tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır.
Özellikle düzenli bir diyet programı uygulayanların ara öğünlerde ya da tatlı krizlerinde fazla tüketmemesi gerekir.
100 gramı yaklaşık 300 kalorinin üzerinde olan dutun bir çorba kaşığı ölçüsü yaklaşık 50 kalori civarındadır.
Kuru Dut Kaç Kalori? Besin Değerleri, Nasıl Tüketilmeli?
dut kalori
Dut Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Dut, Türkiye’de özellikle başta Bursa olmak üzere, Ankara, Malatya, Erzincan, Ordu, Erzurum, Kahramanmaraş ve Kayseri gibi şehirlerde sıklıkla yetiştiriliyor olsa da, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde kolaylıkla yetiştirilebilen bir meyve olma özelliğine sahiptir.
Dut yetiştiriciliği yaparken fidelerden daha fazla verim alabilmek adına toprağı tınlı, kumlu ya da karışık olması yeterli olacaktır.
Sıcak ve ılık bölgeleri seven dutu toprağı 6-7 ph değeri civarında, fidanının dikildiği yerde ise toprak suyunun yüzeye yakın olmaması gerekir.
Sulama konusunda oldukça hassas olan dutu evinizde yetiştiriyorsanız kışın 30 günde bir, eğer dışarıda yetiştiriyorsanız da sulama ihtiyacı neredeyse yok denecek kadar azdır.
Yaz aylarında ise ister içeride ister dışarıda yetiştiriyor olun, dut fidanlarını 15-20 günde bir sulamak yeterli olacaktır.
Aksi halde kök çürüklerine sebep olma ihtimaliniz oldukça yüksektir.
dut meyvesi faydaları
Dut Kurusunun Zararları Nelerdir?
Dut faydaları ve zararları birlikte değerlendirilerek tüketilmelidir.
Dut kurusu fazla tüketildiğinde kan şekerinde ani düşüşler meydana gelebilir.
Özellikle kemoterapi gören hastaların dut kurusundan kaçınmaları, doktor gözetimi ve onayı olmadan tüketilmemesi gerekir.
Kan şekerini düşüren dut kurusunun fazla tüketimde hipoglisemiye yol açabileceği söylenilmektedir.
dut faydaları
Dut ile Şenlenen Leziz Tarifler
1) Mükemmel Uyum: Kuru Dut ve Pekmezli Kek
Canınız tatlı bir şeyler çektiğinde şerbetli tariflerden uzak durmak ve tatlı krizinize lezzetli bir şeylerle çözüm bulmak isterseniz o halde kuru meyveli tariflere şans verme zamanınız gelmiş demektir!
Kuru Dut Ve Pekmez ikilisinin mükemmel uyumu ile hazırlanan bu kek, beş çaylarının, tatlı kaçamaklarının, misafir menülerinin favori lezzetlerinden birisi olacaktır. Kuru Dut ve Pekmezli Kek
2) Lezzetine Doyum Olmaz: Kuru Dutlu ve Pekmezli Sütlü Tatlı
Sütlü tatlıların en hafifi ve en lezzetlisi olmaya aday kuru dutlu ve pekmezli sütlü tatlı, şekerden mümkün olduğunca uzak durmak isteyenlerin seveceği bir lezzet. Lezzet dolu ve pratik bir tatlı arıyorsanız, o halde pekmezli süt ve kara dut ikilisiyle hazırlanan bu nefis tatlının sofralarda yer almasının tam zamanı! Kuru Dutlu ve Pekmezli Sütlü Tatlı
Kuru Dutlu ve Pekmezli Sütlü Tatlı
3) Ekmek Üstüne Yakışır: Dut Reçeli
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden bir tanesi hiç şüphesiz çeşit çeşit reçeller. Rengiyle göz dolduran, sağlık için sayısız faydası bulunan, bol bol bol ekmek üstüne sürmelik yeni bir reçel arıyorsanız o halde dut reçeli tarifini muhakkak denemeniz gerekiyor demektir! Dut Reçeli
Dut Reçeli
4) Lıkır Lıkır İçmelik: Dut Şerbeti
Pratik, lezzetli ve sağlıklı… Yazın sıcak günleri serinletecek, kışın keyifli lezzetiyle damaklarınızı şenlendirecek buz gibi içmelik sağlıklı bir içecek arıyorsanız, dut şerbeti tam size göre. Dut Şerbeti
Dut Şerbeti
5) Hem Sağlıklı Hem Ferahlatıcı: Kuru Dut Hoşafı
Demir açısından oldukça zengin olan bir hoşaf yapmaya ne dersiniz? Cevabınız ‘evet’ ise kuru dut ile hazırlayabileceğiniz enfes bir hoşaf tarifi geliyor! Kuru Dut Hoşafı
Kuru Dut Hoşafı
6) Kaşık Kaşık Yenir: Dut Kurusu Muhallebisi
Herkesin çocukluk döneminden oldukça aşina olduğu bir lezzet muhallebi. Fakat dut kurusu ile hazırlanmış muhallebinin tadı ise bambaşka… Muhallebi tatlılarını seviyor, yeni alternatifler arıyorsanız, kaşık kaşık yemelere doyamayacağınız bir lezzet olacak. Dut Kurusu Muhallebisi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.