Dr. Tekin: Yaşlılık Doğal Bir Süreçtir

Dr. Tekin: Yaşlılık Doğal Bir Süreçtir
Dr. Tekin: Yaşlılık Doğal Bir SüreçtirKahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen ‘Yaşlı Bakım Eğitimleri’ çevrimiçi programında konuşan Doç. Dr. Nil Tekin, “Kronik hastalıklar, acil servislerin...

Dr. Tekin: Yaşlılık Doğal Bir Süreçtir

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen ‘Yaşlı Bakım Eğitimleri’ çevrimiçi programında konuşan Doç. Dr. Nil Tekin, “Kronik hastalıklar, acil servislerin kullanımını artırsa da; düzenli sağlık kontrolleri, beslenme, ilaçlar, eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile daha iyi yönetilebilirler” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Yaşlı Destek Projesi (YADES) kapsamında düzenlenen çevrimiçi seminerler devam ediyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Kahramanmaraş Valiliği ve Sütçü İmam Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen programın konuğu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İzmir Narlıdere Huzurevi hekimlerinden Doç. Dr. Nil Tekin oldu. Moderatörlüğünü Ar. Gör. Yasemin Ertan Koçak’ın yaptığı çevrimiçi program Büyükşehir Belediyesi’nin Instagram hesabından canlı yayınlandı. Programda yaşlılarda sık görülen hastalıklar, hastalıklarla mücadele yöntemleri ve yaşlanmayla hastalık arasındaki ilişki gibi pek çok konuya değinildi.

Yaşlılıkta Sıkça Rastlanan Kronik Rahatsızlıklar

Düzenlenen etkinlikte konuşan Doç. Dr. Nil Tekin, “Yaşlılık bir hastalık değildir. Bizler yaşlılık ile hastalığı birlikte düşünüyoruz ancak bu yanlış bir anlayıştır. Yaşlılık eşittir hastalık demek değildir. Yaşlılıkta çocukluk ve gençlik gibi doğal bir süreçtir. Ancak bazı kronik hastalıklar yaşla birlikte doğru orantılı şekilde ilerleyebilir.Türkiye nüfus olarak yaşlanan bir ülke konumuna gelmektedir. TÜİK verilerine göre 65 yaş üzeri nüfusun toplam nüfus içerisindeki oranı yüzde 9,5 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca yaşlı nüfus son beş yılda yüzde 21,9 artmıştır. Yaşlılık dönemi 3 gruba ayrılabilir. 65 – 74 yaş arası ‘geç yetişkinlik’, 75 – 84 yaş arası ‘yaşlılık’ ve 84 yaş üzeri‘ileri yaşlılık’ olarak adlandırılır. Yaşlılarda sıkça görülen hastalıklara baktığımızda ilk sırada solunum sistemi hastalıkları yer alır. En çok görülen solunum sistemi hastalıklarından birisi KOAH’tır. KOAH, görülme sıklığı giderek artan, sıklıkla erken tanımlanamayan kronik bir hastalıktır. Diğer bir solunum sistemi hastalığı ise astımdır. Yaşlılarda ölüme neden olan hastalıkların başında kalp ve damar hastalıkları gelir. Yüksek tansiyon, koroner arter hastalıları, kalp yetmezliği en sık görülen kalp ve damar hastalıklarındandır. Yaşlılıkla birlikte doğru orantılı şekilde artan diğer bir hastalık ise sindirim sistemi hastalıklarıdır. Sindirim sistemi hastalıkları yaşla birlikte duyuların azalması ağrının ortaya çıkışını etkilemekle, hastalıkların sessiz seyretmesine neden olabilmektedir. Sindirim sistemi hastalıklarına zorlu yutma, ülser, gastrit, kabızlık, ishal, mide ve bağırsak kanamaları örnek verilebilir. İlerleyen yaşlarda enfeksiyonların görülme sıklığının yanında enfeksiyonlara bağlı hastalık ve ölüm artmaktadır. Ayrıca yaşlılarda nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda artmaktadır. Bunlar genel olarak bunama ve depresyon şeklinde görülmektedir. Göz hastalıkları, işitme kayıpları, idrar yolu hastalıkları, kas ve iskelet sistemi sorunları, cilt sorunları ve kanser yaşlılık döneminde sıkça rastlanan hastalıklardan bazılarıdır” dedi.

Yaşlılarda Acil Durumlar

Yaşlılık döneminde acil servislere başvuruların arttığına vurgu yapan Nil Tekin, “Genel olarak yaşlılar acil servisleri daha sık olarak kullanmaktadır. Yaşlılarda acil durumlar fizyolojik, psikolojik ve sosyal boyutlarıyla değerlendirilmelidir. Fizyolojik değişiklikler, işlevsel kayıplar, kronik hastalıkların daha fazla görülmesi ve çoklu ilaç kullanımı gibi etkenler yaşlıların sağlığını tehdit etmektedir. Yaşlılarda genel olarak vücut değişiklikleri daha zor algılanırken, tedaviye yanıt verme hızları da gençlerden daha düşüktür. Yaşlıların acil sağlık sorunlarına hızlı bir şekilde müdahale edilebilmesi için yaşlılıkta meydana gelebilecek acil durumları tespit etmek önem arz etmektedir. Yaşlılar genel olarak acil servislere kalp damar kökenli göğüs hastalıklar şikâyetiyle başvurmaktadır. Yaşlı hastalarda genel olarak görülen rahatsızlıklar halsizlik, baş dönmesi, solunum sıkıntısı, mide ağrısı, terleme, bulantı, kusma ve bayılmadır. Tansiyon, kolesterol, yüksek şekeri olanlar, sigara kullanan, kalp ve damar hastalıklarında nefes darlığı, terleme, çarpıntı gibi semptomlar sıkça görülür. Kronik hastalıklar, acil servislerin kullanımını artırsa da; düzenli sağlık kontrolleri, beslenme, ilaçlar, eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile daha iyi yönetilebilirler” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.