Efsus, Eshabü´I¬Kehf mağarası

Efsus, Eshabü´I¬Kehf mağarası
Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde bulunan : Efsus, Eshabü´I¬Kehf mağarası ve 7 uyurlar ise Türkiye ve Dünyaya tanıtılmak için tüm etkinlikler fırsatlar değerlendiriliyor..

Efsus, Eshabü´I¬Kehf mağarası

İSTANBUL - Kahramanmaraş’ın Afşin de en önemli tarihi kalıntı şüphesiz Eshabü ´I-Kehf külliyesidir .”Bizans devrinde olduğu gibi Selçuklular´ ın fethinden sonra da bir ziyaretgah haline gelen Efsus, Eshabü´I¬Kehf mağarası olması sebebi ile İstanbul da Maraş etkinliklerinde tanıtılıyor..

Efsus, Eshabü´I¬Kehf mağarası bitişiğinde bulunan kilise harebeleri üzerine 13.yüzyıl başlarında Maraş valisi Nusret Üddin Hasan tarafından ribat, İzzettin Keykaus devrinde 1215 yılında, cami ise Alahaddin Keykubat zamanında 1233 tarihinde inşa edilmiştir.” eserleri görmek için Türkiye dört bir yanından ziyaretçi bekleniyor.

Efsus, Eshabü´I¬Kehf mağarası denildiği zaman ilk akla gelen 7 uyurlar ve köpekleri kıtmir olması sebebi ile İstanbul da Afşin rüzgarı esti.

Kahramanmaraş Afşin ilçsinde bulunan Efsus,yani Eshabü´I¬Kehf mağarası 1071 Malazgirt zaferiyle Anadolu´da yerleşmeye başlayan Oğuz Türklerinin bölgeye yönelen kolu, Afşin Bey komutasında Bizans egemenliğine son vererek bölgede Selçuklu egemenliğini kurmuşlardır.

Moğollar´ın istilasıyla parçalanan Selçuklular Anadolu´da varlıklarını küçük beylikler halinde sürdürmüşlerdir. Bu beyliklerin en önemlilerinden biriside Dulkadir Beyliği´dir. “1395 yılında İlhanlı hakimiyetinin çöküşü üzerine, Elbistan ve K.Maraş’a Dulkadirliler hakim olmuşlardır.

Dulkadiroğlu Beyliği Afşin ilçesine ve Eshabü´I¬Kehf mağarası önem vermiştir.

Bizanslılar ve Selçuklular zamanında Arabissos ismiyle anılan Afşin, Arapların hakimiyetine geçtikten sonra, İslamiyet döneminde “Efsus” almış daha sonraki yüzyıllarda ise “Yarpuz” (Yarpız) adıyla anılmıştır. Bu ad, 1944 yılında Belediye Meclisi kararıyla Türk komutanı Afşin Bey adına izafeten resmen Afşin olarak değiştirmiştir. Bölge halkı halen bu ismi kullanır Efsus, Eshabü´I¬Kehf mağarası diye söylerler..

Afşin Bey Dönemi

Sultan Tuğrul ve diğer büyük Selçuklu Devleti sultanları Alp Arslan ve Melih Şah devirlerinde, Anadolu´nun fethine aralıksız olarak devam edildi. Emir Afşin´i ilk kez, Sultan Alp Arslan zamanında tarih sahnesinde görüyoruz.

Kuruluş tarihinin Hitit´lere kadar (M.Ö.4000) uzandığı sanılan Afşin Çevresinin M.Ö 750 yıllarından itibaren Asur egemenliğine girdiği bilinmektedir, M.Ö. 546 tarihinde Perslerin (İranlılar) daha sonra M.Ö. 333 tarihinde ise Makedonyalıların egemenliğine giren yöre Roma çağında canlı bir ticaret merkezi olmuştur. Afşin, Roma imparatorluğunun yıkılmasından sonra Bizans toprakları haline gelmiş, bölgeye zaman zaman Araplar hâkim olmuşlardır. 1071 tarihinde Malazgirt zaferi ile Anadolu da yerleşmeye başlayan Oğuz Türklerinin bölgeye yönelen kolu, Afşin bey komutasında, Bizans egemenliğine son vererek, bölgede Selçuklu egemenliğini tesis etmişlerdir. Dulkadir Beyliğinden sonra 1572 tarihinden itibaren Osmanlı egemenliğine giren Afşin, Elbistan ilçesine bağlı bir Bucak Merkezi iken, 02.08.1944 gün ve 4642 sayılı kanunla 1944 yılında ilçe merkezi olmuştur.

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde bulunan : Efsus, Eshabü´I¬Kehf mağarası ve 7 uyurlar ise Türkiye ve Dünyaya tanıtılmak için tüm etkinlikler fırsatlar değerlendiriliyor..

İstanbul da Kahramanmaraş günlerinde Efsus, Eshabü´I¬Kehf mağarası rüzgarı esti..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.