Manisa Kula’da Vatandaşlar Yağmur Duasına Çıktı
Manisa Kula’da Vatandaşlar Yağmur Duasına Çıktı
ADİL AKA
Manisa’nın Kula ilçesine bağlı Sandal Mahalle Muhtarlığı liderliğinde yağmur duası yapıldı. Yoğun katılımın olduğu programa Ayasofya Camiinden gelen imam hatip ve müezzin kayyımların okuduğu Mevlid-i Şerif vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.
Sandal Mahallesinin çalışkan Muhtarı Ahmet Gökçe yaptığı açıklamada, ”beldemize 7 aydır yağmur düşmedi. Ekim ayı geldi geçti mahsullerimizi ekemedik . Mahalle halkımla birlikte yağmur duası yapmaya karar verdik. Rabbim inşallah dualarımızı kabul eder. Etkinliğimize katılan başta protokol üyeleri ve vatandaşlarımıza teşekkür ederim” dedi.
Merkez Yeni Camii’de düzenlenen programa Ayasofya Camii Müezzin Kayyımları Rıdvan Akbaş ve Şükrü Asıleren, Ayasofya Camii İmam Hatibi Kurra Hafız Ferruh Muştuer, Eminönü Yeni Camii İmam Hatibi Emrullah Akbaş katılarak Mevlid-i Şerif okudu. Binlerce vatandaşın katıldığı etkinliğe Cuma Namazının ardından Kula Müftüsü Halil Kara’nın yaptırdığı dua ile ellerini açan vatandaşlar, yağmurun yağması için niyaz etti.
Yağmur duasının yapılmasının ardından katılımcılara keşkek, tas kebabı, nohut ciğerli bulgur pilavı, pirinç pilavı, irmik helvası ve ayran ikram edildi. Ayrıca mahalleye destek olan çemar, haz mermer, süreko atık yönetimi, tpcl enerji, öz ince otomativ isimli kuruluşlara teşekkür plaketi verildi. Programa Kula Kaymakamı Ömer Ahmet Özdemir, Kula Belediye Başkanı Hikmet Dönmez, İlçe Jandarma Komutanı Bayram Yüksel, İlçe Emniyet Müdürü Ali Rıza Gökmen, Kula Müftüsü Halil Kara, Kula E.
Belediye Başkanı Halil Gülcü, Tarım Orman Müdürü Bilgin Sarısu, Kula Esnaf Odası Başkanı Aytekin Şadan, Kula Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Yiyen, Kula Şoförler Odası Başkanı Oktay Kırlı, Kula Dokumacılar Odası Başkanı Ercan Yıldırım, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, muhtarlar ve 3 bine yakın vatandaş katıldı.
Kuraklık dönemlerinde yağmur yağması için yapılan duaya yağmur duası (istiskâ) denir. Yağmur duası yapılacağında, üç gün peş peşe cemaatle birlikte yerleşim yeri dışına çıkıp dua etmek müstehaptır.
İslâm öncesi Arap toplumunda yağmur duası yapıldığı bilinmekte, Hz. Peygamber’in daha çocukken dedesi Abdülmuttalib ile birlikte yağmur duasına çıktığı kaydedilmektedir (İbn Sa‘d, I, 90). Peygamber olduktan sonra Resûlullah’ın yağmur duası yaptığına dair çok sayıda hadis rivayet edilmiştir.
Bu rivayetlerde, cuma hutbesi sırasında bir kişinin ayağa kalkıp kuraklıktan şikâyet ederek Resûl-i Ekrem’den yağmur için dua etmesini istemesi üzerine Resûlullah’ın dua ettiği ve minberden daha inmeden (veya camiden çıkmadan) yağmurun başladığı (Buhârî, “İstisḳāʾ”, 6-8, 21, 24; Müslim, “Ṣalâtü’l-istisḳāʾ”, 8-9), ashapla birlikte yağmur duasına çıktığı ve kıbleye dönerek dua ettiği, ridâsını ters çevirdiği, sonra iki rek‘at namaz kıldığı (Buhârî, “İstisḳāʾ”, 4; Müslim, “Ṣalâtü’l-istisḳāʾ”, 2, 4),
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.