30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI YENİDEN MEYDANDA!
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI YENİDEN MEYDANDA!
HABER: MEHMET MÜCAHİT DOĞAN
KAHRAMANMARAŞ, 6 ŞUBAT’IN YARALARINI SARARKEN ZAFER BAYRAMI’NI YENİDEN ATATÜRK MEYDANI’NDA KUTLADI
KAHRAMANMARAŞ – Kahramanmaraş, 6 Şubat 2023’te yaşanan asrın felaketinin ardından ilk kez 30 Ağustos Zafer Bayramı törenini yeniden Atatürk Meydanı’nda gerçekleştirdi.
Depremin ardından kent merkezindeki çok sayıda binanın yıkılması, ağır hasarlı yapıların boşaltılması ve meydanların uzun süre konteyner kentler, geçici hizmet alanları ve şantiye bölgeleri olarak kullanılması nedeniyle milli bayram törenleri de uzun süre farklı ve geçici alanlarda gerçekleştirilmişti.

Aradan geçen yaklaşık üç buçuk yılın ardından Atatürk Meydanı’ndaki konteynerlerin kaldırılması ve alanın yeniden törenlere açılması, 30 Ağustos Zafer Bayramı’na ayrı bir anlam kattı.
Kahramanmaraşlılar, yıllar sonra yeniden kendi meydanlarında, Atatürk Anıtı’nın önünde bir araya gelerek Zafer Bayramı’nın 104. yıl dönümünü kutladı.
30 AĞUSTOS TÖRENLERİ ATATÜRK ANITI’NDA BAŞLADI
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 104. yıl dönümü dolayısıyla Kahramanmaraş’ta düzenlenen resmi tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı.
Törene Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ömer Oruç Bilal Debgici, Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Toptaş, Dulkadiroğlu Belediye Başkan Vekili Fatih Yıldız, ilçe kaymakamları, askeri ve mülki erkân, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Zafer Bayramı programı kapsamında Vali Mükerrem Ünlüer, 8. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Orhan Demirel ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.
Çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Atatürk Anıtı önündeki tören, devlet protokolü, askeri erkân ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirildi.

6 ŞUBAT’IN GÖLGESİNDEN ZAFER BAYRAMI’NIN COŞKUSUNA
Bu yılki 30 Ağustos törenlerini diğer yıllardan farklı kılan en önemli unsur ise Kahramanmaraş’ın 6 Şubat depremlerinin ardından yeniden ayağa kalkma mücadelesiydi.
6 Şubat 2023 sabahı meydana gelen büyük deprem, Kahramanmaraş’ın merkezini ve ilçelerini derinden etkiledi. Binlerce bina yıkılırken, şehir merkezinin önemli bölümü ağır hasar aldı. Çok sayıda vatandaş hayatını kaybetti, on binlerce insan evlerinden ayrılmak zorunda kaldı.
Depremin ardından Kahramanmaraş adeta büyük bir şantiyeye dönüşürken, vatandaşların günlük yaşamının yanı sıra sosyal ve kültürel hayat da büyük ölçüde değişti.
Milli bayramlar ve resmi törenler de bu süreçten etkilendi.
Bir zamanlar bayramlarda binlerce kişinin buluştuğu meydanlar, deprem sonrasında konteynerlerin, geçici iş yerlerinin ve kamu hizmet alanlarının bulunduğu bölgelere dönüştü.
Bu nedenle 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim ve 30 Ağustos gibi milli bayramların kutlamaları da kentin farklı noktalarında gerçekleştirildi.
Bu yıl ise Atatürk Meydanı yeniden tören alanı olarak vatandaşların karşısına çıktı.

“KAHRAMANMARAŞ NORMALE DÖNÜYOR”
Atatürk Meydanı’nda gerçekleştirilen 30 Ağustos Zafer Bayramı töreni, Kahramanmaraş’ın normalleşme sürecinde geldiği noktayı da gözler önüne serdi.
Depremin hemen ardından enkaz kaldırma çalışmalarının yapıldığı, daha sonra konteynerlerin kurulduğu ve uzun süre geçici yaşam alanı olarak kullanılan kent merkezinin yeniden düzenlenmesiyle birlikte şehir yavaş yavaş eski görüntüsüne kavuşmaya başladı.
Atatürk Meydanı’nın yeniden tören alanı olarak kullanılması da vatandaşlar tarafından bu normalleşmenin önemli sembollerinden biri olarak değerlendirildi.
Yıllar sonra yeniden meydanda yapılan 30 Ağustos töreni, vatandaşlara yalnızca bir bayram coşkusu yaşatmadı; aynı zamanda Kahramanmaraş’ın yeniden ayağa kalktığını da hissettirdi.

MEYDANIN YENİDEN DOLMASI MORAL VERDİ
6 Şubat depremlerinin ardından büyük acılar yaşayan Kahramanmaraşlılar için Atatürk Meydanı’nın yeniden insanlarla dolması büyük moral oldu.
Depremin yaralarının tamamen sarıldığı anlamına gelmese de, vatandaşların yeniden meydanlarda bir araya gelebilmesi, çocukların ve gençlerin bayram coşkusunu yaşayabilmesi, şehir hayatının yeniden canlanması açısından önemli bir gelişme olarak değerlendirildi.
Tören alanında Türk bayraklarıyla bir araya gelen vatandaşlar, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın anlam ve önemine uygun görüntüler oluşturdu.
Kahramanmaraş’ın yeniden imar ve ihya sürecinin devam ettiği bir dönemde, Zafer Bayramı’nın yine yıllar önce olduğu gibi Atatürk Meydanı’nda kutlanması, “Kahramanmaraş yeniden meydanlarına kavuşuyor” mesajı verdi.
ZAFER RUHU KAHRAMANMARAŞ’TA YENİDEN MEYDANDA
30 Ağustos Zaferi, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin en önemli dönüm noktalarından biri olarak tarihteki yerini koruyor.
Kahramanmaraş ise tarih boyunca vatan ve bağımsızlık konusunda gösterdiği kararlılıkla Milli Mücadele’nin önemli şehirlerinden biri oldu.
Bugün 6 Şubat depreminin ağır izlerini silmeye çalışan Kahramanmaraş’ın, böylesine anlamlı bir günde yeniden Atatürk Meydanı’nda buluşması, geçmiş ile bugün arasında güçlü bir bağ oluşturdu.
Bir tarafta 30 Ağustos 1922’de kazanılan büyük zaferin gururu, diğer tarafta 6 Şubat 2023’ün büyük acısı ve sonrasında verilen yeniden ayağa kalkma mücadelesi…
Kahramanmaraşlılar, tüm bu duyguların bir arada yaşandığı anlamlı bir 30 Ağustos Zafer Bayramı geçirdi.
“ŞEHİR YENİDEN HAYAT BULUYOR”
Törene katılan vatandaşlar, Atatürk Meydanı’nın yeniden bayram kutlamalarına açılmasından duydukları memnuniyeti dile getirirken, şehrin yeniden eski canlılığına kavuşmasını istediklerini ifade etti.
Kahramanmaraş’ın yeniden imar edilmesi, konutların, iş yerlerinin, kamu binalarının ve sosyal alanların tamamlanmasıyla birlikte şehir hayatının da her geçen gün normale dönmesi bekleniyor.
30 Ağustos Zafer Bayramı töreninin yeniden Atatürk Meydanı’nda yapılması, bu sürecin vatandaşlar açısından görülebilen en önemli sembollerinden biri oldu.
KAHRAMANMARAŞ YENİDEN AYAĞA KALKIYOR
6 Şubat’ın ardından büyük bir yıkım yaşayan Kahramanmaraş, bugün yeni konutları, yeni yolları, yeni kamu binaları ve sosyal alanlarıyla yeniden yapılanıyor.
Henüz tamamlanması gereken çok sayıda çalışma bulunmasına rağmen, şehrin kalbi olarak kabul edilen alanlardan birinin yeniden törenlere açılması vatandaşlarda umut ve moral oluşturdu.
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 104. yılında Atatürk Meydanı’nda dalgalanan Türk bayrağı, Kahramanmaraş’ın hem geçmişteki bağımsızlık mücadelesini hem de bugün verdiği yeniden ayağa kalkma mücadelesini simgeleyen anlamlı bir görüntü oluşturdu.
6 Şubat’ın acısını yaşayan Kahramanmaraş, 30 Ağustos’ta yeniden meydanına çıktı.
Bu görüntü, şehrin yalnızca binalarının değil, sosyal hayatının, meydanlarının ve bayram coşkusunun da yeniden inşa edildiğinin güçlü bir işareti oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.