YALAN HABER VE DEZENFORMASYONDA MÜCADELE EĞİTİMİ BAŞLADI
YALAN HABER VE DEZENFORMASYONDA MÜCADELE EĞİTİMİ BAŞLADI
Basın İlan Kurumu tarafından düzenlenen ‘Yalan Haber ve Dezenformasyonla Mücadele Eğitimi” Programının 1. Günü tamamlandı. Ramada Otel’de düzenlenen eğitim toplantısında konuşan KAHRAMANMARAŞ Valisi Ömer Faruk Coşkun; “Kamuoyu olarak doğru ve tarafsız bilgiye ulaşmak sadece basın mensuplarının değil tüm toplumun ortak arzusu ve amacı olmalıdır” dedi.
Basın İlan Kurumu tarafından Ramda Hotel’de düzenlenen ‘Yalan Haber ve Dezenformasyonla Mücadele Eğitimi” Programının 1. Günündeki toplantıya, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Basın İlan kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, KSÜ Rektörü Prof. Dr Niyazi Can, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı İler Yazıcı İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu, İl Jandarma Komutanı Mustafa Özdurhan, İlçe Belediye Başkanları, Basın ilan Kurumu İl Müdürü Veysel Kara, Belediyelerin Basın Müdürleri Gazeteciler Cemiyeti Başkanları ve Basın ilan Kurumu’na kayıtlı olan, resmi ilan ve reklam gazete sahipleri ve çalışanları katıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren BİK Kahramanmaraş Şube Müdürü Veysel Kara şunları belirtti; “İnsanlığın baş döndürücü bir değişim yaşadığı ve dijital çağın kapısına dayandığı bir dönemin eşiğindeyiz. Bu dönem artık bilgiye sahip olmanın değil onun nasıl kullanılacağını bilmenin imkanlarını zorluyor. Her şeyin hızla değişip dönüştüğü bu süreçte kitle iletişim araçlarından oluşan medya düzeni de değişimden nasibini alıyor. Artan rekabet koşulları, çeşitlenen mecralar ve gittikçe sınır tanımaz bir güç haline gelen sosyal medya diye tabir edilen alanlar hızlı bilgiye erişimin yanında gerçekten uzak niyetlerin yaygınlaşma aracı haline gelebiliyor.
Bu bağlamda temel misyonu kamu yararı gözetmek olan habercilik ve dolayısıyla gazeteciliğin “hakikat” ekseninden koparılmadan yürütülmesi, haberin okuyucuya “yalanla inşa edilmiş bir iletişim kodu” olarak değil hakikat ekseninde bir gerçeklik kurgusuyla iletilmesi gerekiyor. Çünkü yalan 9 doğru 1 hızla koşar. Doğrunun yalanla eşitlenebilmesi için 9 defa daha fazla tekrarı gerekir” dedi.
Kara; “Kökü insanlık tarihinin derinliklerinde olan bir “hakikat medeniyeti”nin mensupları olarak Hakk’ı tutup kaldırmak için, mesajı, bilgiyi üreten yayan ve alanlar olarak her zaman gerçeği aramalı ve doğrunun öne çıkması için çaba sarf etmeliyiz.
Bu eğitimden temel beklenti ise bilgiyi üreten, oluşturan sağlayıcılarla yayan gazeteci ve habercilerin doğru bilgi ve “hakikat haberciliği” ekseninde nasıl buluşabileceğinin yollarını aramaktır.
Eğitimin öğleden önceki oturumlarında il protokolümüze hızlandırılmış bir sunum yapılacaktır. Öğle yemeğinin ardından ise il müdürlerimiz, basın müdürlerimiz ve gazetelerimizin katılımıyla eğitimin ikinci etabı devam edecektir. Eğitim çalışmamızın yârinki son bölümü ise sadece resmi ilan ve reklam alma hakkına haiz gazetelerimize yönelik kapalı bir eğitimle tamamlanacaktır.
Sadra şifa, yaraya merhem olması temennisiyle böylesine kapsamlı ve etkili bir eğitimin Kahramanmaraş’ta yapılması noktasında bizlerden desteğini esirgemeyen Genel Müdürümüz Sayın Rıdvan Duran’a, etkinliğin sponsorluğu noktasında bizlere her türlü desteği sağlayan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör’e, Büyükşehir belediyemizin çok değerli genel sekreteri Rüstem Keleş’e ve bu eğitimden il müdürleri ile kaymakamlarımızın da yararlanması noktasında etkinliğimizi sahiplenen sayın valimiz Ömer Faruk Coşkun’a ayrı ayrı hürmetlerimi sunuyor, şükranlarımı arz ediyor, eğitimin kentimiz ve katılımcılar için hayırlara vesile olması diliyorum” dedi.
Basın ilan Genel Müdürü Rıdvan Duran İse; “Dünyanın dijitalleşmeye gittiği dönemde artık insanların cep telefonlarıyla çok büyük ciddi gazetelerden daha fazla etkileşim sağladığı bir döneme geldik. İnternet medyası artık anlık haberlerle beraber bulunduğu ortamdan yaptığı haberle beraber bizim gazetelerimizin önüne geçmiş durumda. İnsanlar anlık habere ulaşmaya tabi ki daha öncelemiş durumdalar. Fakat biz gazetelerimize eğitim çalışmaları veriyoruz ve bugüne kadar binden fazla gazetecimize sertifikalar verildi. Biz istiyoruz ki internet medyası da gazetecilerimizden müteşekkil olsun. Çünkü gazetelerimizin yüzde 90’ının özellikle yerelde kendilerine ait haber doğrulama kültürleri var. Bu kültürleri internet medyasına da soksunlar istiyoruz. Tıklanma üzerinden hız üzerinden değil de doğrulama üzerinden doğru haber üzerinden ve dezenformasyona herhangi bir yanlış habere muhatap olmadan aracı olmadan internet medyasına onlar taşınsın istiyoruz. Bu konuda da bir takım eğitim çalışmalarımız devam ediyor. İtibar suikastlarının çok fazla yaşandığı bir dönemde yaşıyoruz. Muhatabınız biziz” dedi
Duran; “Her dönemin kendine özgü bir haber üretimi oluyor. Tabi günümüzde de bu süreçler çok daha hızlandı. Sosyal medya ile bu süreçlerin ne kadar da hızlı bir şekilde gerçekleştiğine hepimiz şahit oluyoruz. Bu hız içerisinde de yapılan araştırmalar yalan haberin doğru habere göre 8 kat daha hızlı yayıldığını ortaya koyuyor. Biz ahilik geleneğinden geliyoruz. Her mesleğin kendine özgü etik ve ahlak kuralları var. Ben bu etik ve ahlak kurallarına riayet ederek bu mesleğe emek veren tüm basın mensuplarına teşekkür ediyorum. Gerçekleştirilen eğitimin hayırlı olmasını diliyorum”dedi.
Daha sonra kürsiye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ise ; “Bu topraklar ahilik kültürüyle mayalanmıştır. Her mesleğin kendine özgü etik ve ahlak kuralları var. Ben bu etik ve ahlak kurallarına riayet ederek bu mesleğe emek veren tüm basın mensuplarına teşekkür ediyorum. Gerçekleştirilen eğitimin hayırlı olmasını diliyorum. Her dönemin kendine özgü bir haber üretimi oluyor. Tabi günümüzde de bu süreçler çok daha hızlandı. Sosyal medya ile bu süreçlerin ne kadar da hızlı bir şekilde gerçekleştiğine hepimiz şahit oluyoruz. Bu hız içerisinde de yapılan araştırmalar yalan haberin doğru habere göre 8 kat daha hızlı yayıldığını ortaya koyuyor. Bu topraklar ahilik kültürüyle mayalanmıştır. Her mesleğin kendine özgü etik ve ahlak kuralları var. Ben bu etik ve ahlak kurallarına riayet ederek bu mesleğe emek veren tüm basın mensuplarına teşekkür ediyorum. Gerçekleştirilen eğitimin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Gerçekleştirilen eğitimin çok önemli olduğunu söyleyen Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun ise, Bilginin her geçen gün katlanarak çoğaldığı ve teknolojinin takip edilmesi zor bir hızda geliştiği günümüzde, medya hayati bir önem taşımaktadır. Görsel ve yazılı medyanın yanında sosyal medya olarak nitelenen anlık haberleşme ve bilgi paylaşım ağlarının etkinliğinin artmasıyla birlikte de habercilik farklı bir boyut kazanmıştır. Bizler de yurttaşlar olarak günlük yaşantımızda, sosyal veya geleneksel medyada maalesef gerçek dışı haberlerle karşılaşabiliyoruz. İnsanları yanıltmak maksadıyla yalan söylemek her alanda olduğu gibi habercilik alanında da etik olmayan bir davranış biçimidir. Dolayısıyla kamuoyu olarak doğru ve tarafsız bilgiye ulaşmak sadece basın mensuplarının değil tüm toplumun ortak arzusu ve amacı olmalıdır. Tarihin her döneminde kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına haber yapan basın mensupları ile devletimizin kurumları arasında sıkı bir ilişki göze çarpmaktadır. Vatandaşımızla devletimiz arasında adeta köprü görevi gören basın mensuplarımız, haberini doğru ve güvenilir kaynaklardan almalı, bizler de tüm yetkili kurumlarımızla sizlerin doğru bilgiye ulaşması noktasında elimizden geldiğince yardımcı olmalıyız” dedi.
Daha sonra Cihat Zafer Demirel ve Türker Çelik’in verdiği bilgiler ile programın birinci gün eğitimi tamamlandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.