Sanayimiz Ayağa Kalkıyor !
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Vekili, Mahmut Arıkan
Sanayimiz Ayağa Kalkıyor !
BEKİR DOĞAN
KAHRAMANMARAŞ - Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Vekili, Mahmut Arıkan ,” 6 Şubat sonrası Sanayimiz ayağa kalkmaya çalışıyor , ama eleman yok, ” dedi.
6 Şubat depremi sonrasında Kahramanmaraş'taki sanayinin durumunu Kahramanmaraş'ta sanayinin durumu nedir? Şu anda Kahramanmaraş'ta aktif olmayan depremde zarar görüp de aktif olmayan işletmelerimiz var sorusunu sorduğumuz iş insanı Mahmut Arıkan : “ Asrın Felaketi 6 Şubat Depremleri sonrasında Kahramanmaraş Sanayisi büyüklük küçüklü, tümü hasar gördü.. Bunu üç guruba ayırdık. Az hasarlı, Orta Hasarlı, Ağır Hasarlı, tabi birde depremde yerle bir olan yıkılan, yanan fabrikalarımız oldu..
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Vekili, Mahmut Arıkan ,” Tabii Kahramanmaraş altı Şubat'ta bir asrın felaketini yaşadı. Hem Kahramanmaraşlı halkı, hem sanayisi de iş yerlerimiz, konut, iş yerleri hepsi depremden etkilendi.
Tabii burada az etkilenen işletmeler var. Orta derecede etkilenen işletmeler var. ağır bir de hasar almış işletmelerimiz var . Artık tamamen pert olmuş. İşleteme var. Bunları üçe ayırmak lazım.
Az hasarlı olanlar kısa sürede toparlandı. Üretime geçti..bugün Üretime devam ediyor. Orta hasarlı olanların da büyük bir kısmı tamir ve bakımını yaparak üretime geçti. Ama ağır hasarlı olup hiç ayağa kalkmayacak olan tesisler vardı. Birde yanan veya depremde tamamen yıkılanlar var..
Bu yıkılan ve ağır hasarlı fabrikaların sigortadan sigorta süreçleri devam ettiği için sigortadan bedellerini aldılar. Alıyorlar Onlar da şu anda üretim yapma durumları söz konusu değil. Çünkü bunlar ağır hasar gördü. Bu fabrikalarımızın bir bölümü sektör değişikliği için çalışmalar yapıyorlar..
Kahramanmaraş'ta Tamir Bakın Devam Ediyor
Mahmut Arıkan : Tabii bir taraftan da yeni sektör çalışması olduğu gibi, Orta hasarlı fabrikalarımızda : şu anda bakım, onarım, tadilat, yenileme çalışmaları devam eden İşletmeler var. 6 Şubat öncesi deprem öncesiyle şu an aradaki farklı bir hesap ettiğimiz zaman aşağı yukarı yüzde altmış civarında kapasite kullanımı da kayıp var.. Birinci Sebebi ise İşçi yok..
Türkiye de Eğitim Sisteminin yanlışlığı sebebi ile iş arayan Ünversite okumuş milyonlarca genç var , Fabrikalarda çalışacak , Mühendis , Ara elaman, vasıfısız iççi yok diyen Arıkan : Kahramanmaraş'ta. Tabii bunun sadece hasar gören işletmeler olarak görmemek lazım 6 Şubat bizi vurdu ama bugün en büyük sorun işçi yok ! işletmelerin büyük bir kısmında eleman eksikliği var. Birçok işletme şu anda yüzde yirmi beş otuz düşük kapasiteyle çalışıyor. Eleman bulmakta zorlanıyor. Bu şu anda en büyük sorun. Hem deprem bölgelerinin sorunu olduğu gibi Türkiye'nin de şu anda genel bir probleme eleman sıkıntısı var, ilçelerden köylerden eleman bulmaya çalışıyoruz, oda bizim üretim maliyetimizi artırıyor..” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.